Κύριε διευθυντά,
διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή την επιστολή – απάντηση στο άρθρο μου για το βιολογικό καθαρισμό Παλαιόχωρας του αγαπητού Γιάννη Πρωτοπαπαδάκη δικηγόρου του συλλόγου Τροχάλου. Μια δεύτερη πιο διεξοδική ανάγνωση του άρθρου δείχνει πως εμπεριέχονται προτάσεις καινοτόμες για τη βελτίωση του συστήματος, όπως για παράδειγμα η χρησιμοποίηση του ενεργού νερού που παράγεται με τις σύγχρονες διεργασίες προηγμένης οξείδωσης, η διασφάλιση συνεχούς λειτουργίας, ο αυστηρά διενεργούμενος έλεγχος και η επεξεργασία τρίτου βαθμού των λυμάτων σε ευαίσθητες περιοχές.
Στο μεγαλύτερο τμήμα του άρθρου γίνεται λόγος για την αξιοποίηση των ανακτημένων νερών για άρδευση και αστική χρήση, όπου και αναφέρεται η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση για όλες τις τοξικές ουσίες και τα βαριά μέταλλα που εμπεριέχονται και στην ΚΥΑ 170766/2016. Δεν γίνεται λόγος για την εν λόγω απόφαση στο συγκεκριμένο άρθρο γιατί αυτή άπτεται των προτύπων ποιότητας περιβάλλοντος στα «συστήματα επιφανειακών υδάτων» και όχι ανακτημένων.
Τέλος, επιλογικά αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό «δεν επιδιώκει καμία παρέμβαση στο σχεδιασμό υλοποίησης του σημαντικού για την περιοχή έργου. Απλά παραθέτει ένα κομμάτι από την υπάρχουσα τεχνογνωσία, που μπορεί να βοηθήσει στην ολοκληρωμένη και διηνεκή διαχείριση των υγρών αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση των ανακτημένων λυμάτων προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης υδατικών πόρων». Και το κυριότερο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για την προβλεπόμενη θέση εγκατάστασης. Σεβόμενος τη φιλοξενία της έγκριτης εφημερίδας σας δεν θα δώσω συνέχεια στο συγκεκριμένο διάλογο.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος
γεωπόνος ερευνητής, οικοτοξικολόγος
Πολυ σωστη η αναφορα στη σύγχρονη νομοθεσία του αρθρογράφου. Μια επισήμανση μονο οτι η νομοθεσία για τα προτυπα ποιότητας περιβάλλοντος δεν αφορα μονο τα επεξεργασμένα λύματα αλλα και τα ανακτημενα τα οποια η συγκεκριμενη μέθοδος που επελέγη δεν πληρει