Mε επισκέψεις στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων, στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο πατρικό σπίτι των Θεοδωράκηδων στον Γαλατά και στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, ολοκλήρωσε την διήμερη περιοδεία της στα Χανιά, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επισκέψεών της, η κα Αγγελοπούλου, ανέφερε στα «Χ.ν»: «Είναι σαν να δημιουργείται ένα καταπληκτικό έργο αλλά να το δημιουργεί η κοινωνία» εξηγώντας πως: «Είδαμε την Κυριακή μια πρόταση του Δήμου Σφακίων για την ανάδειξη της ιστορίας του. Είδαμε όμως άλλους έξι δημάρχους, είδαμε τον Περιφερερειάρχη Κρήτης να έχουν καταρτίσει προτάσεις που ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν κι θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Είδαμε μια σύμπραξη φορέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο δικό μας κάλεσμα και στην προσπάθειά τους να οργανώσουν δράσεις να δημιουργήσουν κάτι καινούριο, είτε να κρατήσουν ένα κομμάτι της ιστορίας τους, είτε να προωθήσουν τα πλεονεκτήματα του τόπου τους».
«Κι αυτά θα μείνουν πίσω ως μια υλική κληρονομιά» διαπίστωσε, σημειώνοντας παράλληλα πως: «Όμως σε όλο αυτό το πέρασμα είδαμε κάτι μοναδικό που αυτό είναι η άυλη κληρονομιά: Η συνεργασία, η συμπόρευση, η συμπαράσταση και η δικτύωση που είδαμε να αναπτύσσεται ανάμεσα σε ιδιώτες, σε φορείς εκπαίδευσης, συλλόγους, μουσεία, πανεπιστήμια, σχολεία, φορείς της αυτοδιοίκησης. Ερευνητές, συλλέκτες, άνθρωποι που τους αρέσει να δημιουργούν, εμπνέονται και δημιουργούν πάνω στο 2021. Βλέπουμε ότι συμπράτουν φορείς. Δηλαδή εταιρείες αναλαμβάνουν να υιοθετήσουν δράσεις που έκανε η κοινωνία, δηλαδή Πανεπιστήμιο, ιδιώτης, σύλλογος, μουσείο. Αυτό είναι μοναδικό. .»
«Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία μας, οπότε πήγαμε καλά, αυτό έγινε μέσα από συμπράξεις, συμπορεύσεις, συνεργασίες» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρει όλος ο κόσμος και θέλουμε να περάσει παντού».
Κέντρο καινοτομίας το Πολυτεχνείο Κρήτης
Eντυπωσιασμένη από την επίσκεψή της στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το χαρακτήρισε πρότυπο καινοτομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε : «Χαιρετώ την καινοτομία. Είμαι εντυπωσιασμένη από την δουλειά σας. Πρωτοπορείτε είναι σημαντική η δουλειά σας. Με επιμονή και γνώση παράγεται καινοτομία».
Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 1821”, βρέθηκε στο Γλωσσικό Κέντρο του Πολυτεχνείου Κρήτης όπου συναντήθηκε με τις πρυτανικές Αρχές και τους συντελεστές – δημιουργούς του Video Mapping της Επιτροπής. Μέσω του Video θα προβληθούν σε επιλεγμένα ιστορικά κτίρια 18 μεγάλων ελληνικών πόλεων εικόνες από την ελληνική ιστορία. Η προβολή θα γίνει στις 12 και 13 Ιουνίου ταυτόχρονα, και στην Κρήτη θα γίνει στα Χανιά και το Ηράκλειο.
Η δράση χρηματοδοτήθηκε από την επιτροπή “Ελλάδα 2021” και όπως τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου, «είναι η πρώτη μεγάλη δράση για το κοινό σε όλη την Ελλάδα».
Παράλληλα στην πρόεδρο της Επιτροπής “Ελλάδα 1821” παρουσιάστηκαν και διαδραστικές δράσεις και κατασκευές που δημιούργησαν φοιτητές του Πολυτεχνείου με την κυρία Αγγελοπούλου να παρακολουθεί σε εικονική πραγματικότητα περιήγηση στην παλιά πόλη των Χανίων.
Με αφορμή τις δράσεις που της παρουσιάστηκαν κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη τόνισε:
«Πρέπει όλη η κοινωνία να καταλάβει ότι στην Ελλάδα έχουμε μοναδικά μυαλά, μοναδικές έρευνες και μοναδικά ιδρύματα. Στόχος είναι μέσα από ένα άλλο πρόγραμμα να κρατήσουμε τους ανθρώπους αυτούς στην Ελλάδα».
Επίσκεψη σε σχολεία
Eπόμενος σταθμός της επίσκεψης της προέδρου της Επιτροπής ήταν το 11ο δημοτικό σχολείο. Εκεί μαθητές που την υποδέχθηκαν της δώρισαν μια μάσκα του σχολείου και την καλωσόρισαν με κρητικούς χορούς και τραγούδια. Οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου δημιούργησαν μια μικρή ταινία για το 1821.
Απευθυνόμενη στα παιδιά η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη τόνισε: «Είσαστε παιδιά καλών γονέων και μαθητές καλών δασκάλων. Εσείς, θα στηρίξετε την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου χάρισαν στην πρόεδρο της Επιτροπής ένα κρητικό μαχαίρι.
Η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλακη επισκέφθηκε στην συνέχεια το 1ο Γυμνάσιο Χανίων που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε πειραματικό. Συνομιλώντας με μαθητές στο πλαίσιο μικρής συνέντευξης που της πήραν αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας. «Είμαστε εδώ, έχουμε περάσει πολλά αυτά τα 200 χρόνια. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και του κόσμου, έχουμε πρωτοπορήσει σε πάρα πολλά πράγματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων φοίτησαν μεταξύ άλλων οι: Ελευθέριος Βενιζέλος, Σοφοκλής Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού και μεταγενέστερα ο Αλέξης Μινωτής και ο Κώστας Καρυωτάκης.
Κατάπληκτη από το Μουσείο Τυπογραφίας
» Τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί από την Πολιτεία
Kατάπληκτη από το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη δήλωσε χθες, μετά την ξενάγησή της, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Η κα Αγγελοπούλου επέλεξε να κλείσει την διήμερη παρουσία της στα Χανιά με επίσκεψη στο μουσείο, όπου ξεναγήθηκε από τον ιδρυτή και πρόεδρό, Γιάννη Γαρεδάκη την υπεύθυνη Ελια Κουμή.
Παράλληλα, η κα Αγγελοπούλου έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις διήμερες εκδηλώσεις για την εθνεγερσία του 1821 που διοργανώνει το μουσείο και τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία και το υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξουν τις δράσεις.
Η κα Αγγελοπούλου, εντυπωσιάστηκε από τα εκθέματα του μουσείου ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σπάνιες εκδόσεις του 16ου αιώνα, τα σπάνια βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τους άλλους εκδοτικούς «θησαυρούς» που συνδέουν την ιστορία της τυπογραφίας με την τοπική και εθνική ιστορία.
«Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την ευρηματικότητα αυτού του Χανιώτικου μυαλού και την επιμονή του» δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψής της. «Επειδή φέτος γιορτάζουμε αυτούς τους δύο αιώνες που στέκεται η Ελλάδα οργανωμένη, ένα σύγχρονο κράτος, είναι σκόπιμο να αναρωτηθούμε, τι θα θέλαμε να ελπίζουμε για τον τρίτο αιώνα της σύγχρονης Ελλάδας; Θα θέλαμε άνθρωποι σαν τον Γιάννη Γαρεδάκη που έχουν μία πρωτοβουλία, στην οποία όμως υπάρχει μέσα ο αγώνας μιας ζωής, να συλλέγουν στοιχεία, από το παρελθόν μας. Το παρελθόν μας δεν είναι μόνο μάχες δεν είναι μόνο νίκες, είναι προσπάθεια, είναι πόνος, είναι δυστυχία, είναι αγώνας, κατακτήσεις, πρόοδος» ανέφερε η κα Αγγελοπούλου.
«Όλα αυτά που είδα εδώ, αυτή η απίστευτη συλλογή, μηχανών, εγγράφων, περγαμηνών, αποτυπώνουν πολλά περισσότερα. Πάνω πολύ πιο πίσω από τους δύο αιώνες της σύγχρονης Ελλάδας. Συνδέουν δηλαδή το παρελθόν μας με το τώρα και την ανθρώπινη προσπάθεια» τόνισε και προσέθεσε πως «αυτή η συλλογή είναι ένα κομμάτι των Χανίων, όλης της Ελλάδας και του τότε κόσμου. Εγώ προσωπικά καθηλώθηκα από αυτήν την συλλογή» τόνισε.
Τέλος, η κα Αγγελοπούλου ανανέωσε το ραντεβού της στο μουσείο για την επόμενη επίσκεψή της στα Χανιά, ώστε να επισκεφθεί και την υπό διαμόρφωση πτέρυγα της μουσειακής έκθεσης φωτογραφιών.
Στο πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη
Eπόμενη στάση στο πρόγραμμα της προέδρου της Επιτροπής ήταν η πατρική οικία των Θεοδωράκηδων, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον πρόεδρο του συλλόγου “Φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη” Γιώργο Αγοραστάκη, καθώς και μηχανικούς για το ιστορικό ανακατασκευής της οικίας με στόχο να καταστεί Σύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Χανίων ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, πρόταση περίπου 300 χιλιάδων ευρώ για διαμόρφωση των χώρων της οικίας ώστε να αναπτυχθούν σε αυτήν δράσεις με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Η κυρία Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη δήλωσε αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου τονίζοντας ότι μέσα στη διαδρομή των 200 ετών συνέβησαν σημαντικά γεγονότα που δεν είναι σε όλους γνωστά τα οποία και θέλει να αναδείξει η επιτροπή εορτασμού μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που οργανώνει.
Αναφερόμενη στον Μίκη Θεοδωράκη τόνισε ότι «είναι από τους ανθρώπους που είναι οι πλέον επιδραστικοί και αυτό το έχει δείξει σε αυτόν τον τελευταίο αιώνα που διανύουμε. Ένας άνθρωπος που τα τραγούδια και τη μουσική του έχουν αποδώσει Έλληνες και ξένοι». Προσέθεσε δε ότι αποτελεί τίτλο τιμής να βοηθήσει η επιτροπή ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του Δήμου για αξιοποίηση της οικίας.