H ασύδοτη και ανεξέλεγκτη «ελεύθερη» αγορά, τα αδιέξοδα του νεοφιλευθερισμού και η ανάγκη για τον άνθρωπο να αναθεωρήσει τη σχέση του με το περιβάλλον και τη φύση, αναδείχθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του τέως Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Φίλη, “Ημέρες στο Οριέντε” το βράδυ της Τετάρτης στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης.
«H συμπεριφορά των πετρελαϊκών εταιρειών στην περιοχή του Αμαζονίου είναι ανεκδιήγητη. Μπαίνουν στο τροπικό δάσος, το καταστρέφουν, δεν αποκαθιστούν τίποτα και ο μόνος στόχος τους είναι το κέρδος που τελικά είναι βραχυχρόνιο γιατί η ζημιά σε ένα δάσος όπως αυτό του Αμαζονίου είναι ζημιά για όλον τον πλανήτη. Στο βιβλίο γράφω για πράγματα που είδα και έζησα και ο ίδιος στην Αμαζονία και πράγματα που μου διηγήθηκαν», τόνισε ο συγγραφέας μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Στην παρουσίαση του βιβλίου μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, παρουσίασε την εικόνα του Οριέντε όπως την έζησε ο ίδιος και όπως κατέγραψε σε συζητήσεις που είχε με ντόπιους και την ανεξέλεγκτη δράση των πετρελαϊκών εταιρειών σε βάρος των τοπικών πληθυσμών και του περιβάλλοντος.
Μιλώντας για την ελεύθερη αγορά παρατήρησε πως «γενικώς είναι κάτι καλό και όλοι την απολαμβάνουμε, αλλά η ελεύθερη και ασύδοτη αγορά όπως την εννοούν οι νεοφιλελεύθεροι είναι κάτι πολύ κακό. Δεν θέλουν περιβαλλοντικούς κανόνες, νομοθεσίες και περιορισμούς, να μην υπάρχει εργατική νομοθεσία και έλεγχος και να δρουν κατά το θεωρητικό μοντέλο της οικονομίας που ανέπτυξε ο Άνταμ Σμιθ. Ελεύθερα, που σημαίνει ότι κάνουμε ότι θέλουμε και οι πολλοί θα υποφέρουν. Ο νεοφιλευθερισμός καταστρέφει!» ήταν τα λόγια του καθηγητή.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τους αρνητές της ανθρώπινης παρέμβασης στην κλιματική αλλαγή ο κ. Φίλης ήταν ξεκάθαρος. «Από καθαρά επιστημονική πλευρά -δεν το λέω από πλευράς ιδεολογική ως αριστερός, δεξιός, μεσαίος- η κατάσταση είναι άκρως δυσοίωνη. Ο στόχος της συνθήκης του Παρισίου να κρατήσουμε τη θερμοκρασία στους +2 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική περίοδο είναι μάλλον ουτοπικός. Όλα δείχνουν πως θα φτάσουμε πάνω από 2,5 ίσως και 3 βαθμούς. Για το 99% των σοβαρών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι οι άνθρωποι καταστρέφουν το κλίμα».
Αναφορικά με το τι μπορεί να κάνουν οι απλοί πολίτες επισήμανε την ανάγκη της συνειδητοποίησης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας καθώς είμαστε πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες, επισήμανε πως κανένας πολιτικός αρχηγός στην Ελλάδα δεν μιλάει για την κλιματική αλλαγή το πιο σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως και ότι είναι ανάγκη οι πολιτικοί να πιεστούν από τους πολίτες να δράσουν για την αντιμετώπιση τους .
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι αντιπεριφερειάρχες Απ. Βουλγαράκης και Ν. Καλογερής, ο πρώην νομάρχης Γ. Κατσανεβάκης, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί κα. Το βιογραφικό του Γ. Φίλη παρουσίασε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κ. Λ. Κοπάσης.