» Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το Μουσείο σε μέλη του ΣΗΠΕ και ακαδημαϊκούς που το επισκέφθηκαν
Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές χαρακτήρισε το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επισκέφθηκε το Μουσείο την Παρασκευή, λίγο πριν συναντηθεί με τα μέλη του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα Αγία Σοφία).
Ο κ. Οικονόμου, που συνοδευόταν από τον βουλευτή Χανίων Βασίλη Διγαλάκη, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Μουσείο υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μουσείο που αποτυπώνει όλη την ιστορική διαδρομή της τυπογραφίας.
«Είναι ένα μοναδικό στολίδι για την πατρίδα μας. Βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας η ιστορία της τυπογραφίας με σπάνια μηχανήματα, μέσα από μια εκπληκτική δουλειά από ανθρώπους με μεράκι και πάθος γι’ αυτό που κάνουν. Είναι ένα Μουσείο που χωρίς αμφιβολία πρέπει να το επισκεφθούν όλοι όσοι έχουν μια αίσθηση της ιστορικής εξέλιξης των πραγμάτων και τού πολύ σημαντικού ρόλου που έχει παίξει ο Τύπος και η έντυπη δημοσιογραφία για τη δημοκρατία και την ποιότητα της ζωής μας», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Γαρεδάκη και τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανό και εμπλουτίζουν το Μουσείο. Όλοι οφείλουμε, ο καθένας από το μετερίζι του, να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειας που είναι μια παρακαταθήκη και μια περιουσία για τις επόμενες γενιές».
«ΚΑΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ»
Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός, Νίκος Μπακουνάκης, μιλώντας στις “διαδρομές” υπογράμμισε τη μοναδικότητα του Μουσείου Τυπογραφίας για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μουσείο «που μας βάζει μέσα στον κόσμο του εντύπου». «Είναι ένας ιδανικός χώρος για να συνειδητοποιήσουμε σήμερα μια καινούρια επιστήμη που λέγεται αρχαιολογία των μέσων και η οποία μας δείχνει ότι τίποτε το παλιό δεν εξαφανίζεται αλλά μετασχηματίζεται σε κάτι νέο. Αυτό το συνειδητοποιεί κανείς στο Μουσείο πολύ καλά. Είστε τυχεροί που το έχετε στα Χανιά και είναι κάτι που θα πρέπει να στηριχθεί», είπε ο κ. Μπακουνάκης.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η δημοσιογράφος και εκδότρια του “Παρατηρητή της Θράκης” Νατάσσα Βαφειάδου δήλωσε ότι ξανάρθε στο Μουσείο μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια και διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται. «Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη κι από τις δύο νέες πτέρυγες που έχουν αναπτυχθεί, ενώ σύντομα θα εγκαινιαστεί μια πτέρυγα που είναι αφιερωμένη στη φωτογραφία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το Μουσείο να παραμείνει ανοιχτό και να συνεχίσει να εξελίσσεται. Είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και αξίζει υποστήριξης από κάθε πλευρά και βεβαίως από εμάς τους εκδότες και τους ανθρώπους του χώρου», πρόσθεσε.
ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ο γραφίστας – εικονογράφος Κώστας Μαμουζέλος από το Media Lab του Παντείου Πανεπιστημίου δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Μουσείο: «Είναι καταπληκτικό. Κάποια από τα μηχανήματα αυτά τα είχαμε δουλέψει στα Εργαστήρια της Σχολής μου. Μέσα από όλα τα εκθέματα αντιλαμβάνεσαι την ιστορική εξέλιξη της τυπογραφίας. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η αίσθηση ιστορικότητας που έχει σημασία. Όλα αυτά είναι πολιτισμός γιατί συνδέονται με τον λόγο, τη γλώσσα κ.λπ. Άλλωστε το τυπογραφείο του Γουτεμβέργιου υπήρξε πρωτίστως μια πολιτισμική επανάσταση, γιατί επέτρεψε να διαδίδεται η γνώση πέρα από έναν στενό κύκλο λίγων ανθρώπων».
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ
Ο εκδότης της εφημερίδας “Ελευθερία Μεσσηνίας” Ντίνος Πλεμμένος εξέφρασε τον θαυμασμό του για το Μουσείο Τυπογραφίας: «Είναι κάτι εκπληκτικό αυτό που έχει γίνει, ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιείς ότι το έχει κάνει ένας άνθρωπος με το μεράκι του. Έχω εκπλαγεί πραγματικά. Είχα ακούσει πολλά αλλά δεν είχε τύχει να το επισκεφθώ. Είναι φοβερή δουλειά και πρέπει να υποστηριχθεί από μέρους του κράτους γιατί δεν μπορεί να συντηρηθεί όλο αυτό από έναν άνθρωπο», είπε μιλώντας στις “διαδρομές”.
Κάλεσμα σε φωτογράφους
Όσο σημαντική ήταν η τυπογραφία για την εξέλιξη της καταγραφής του γραπτού λόγου τόσο σπουδαία ήταν η εφεύρεση της φωτογραφίας για την αποτύπωση της εικόνας. Αυτή, λοιπόν, η εφεύρεση δεν θα μπορούσε να μην έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, το οποίο σύντομα θα παρουσιάσει στο κοινό μια νέα αίθουσα αφιερωμένη στην ιστορία της φωτογραφίας και τη σχέση της με την τυπογραφία. Με την αφορμή αυτή, το Μουσείο καλεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους να συμμετάσχουν στην έκθεση με θέμα “Η δύναμη της εικόνας – Μια έκθεση για το Μουσείο Τυπογραφίας” και να αποτυπώσουν με τη δική τους καλλιτεχνική ματιά τα ιδιαίτερα εκθέματα του μουσείου. Στη συνέχεια, τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο ΚΑΜ, Μεγάλο Αρσενάλι, από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου. Τρία συμβολικά βραβεία θα δοθούν μετά από ψηφοφορία του κοινού που θα επισκεφθεί την έκθεση. Οι φωτογράφοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στην έκθεση μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Τυπογραφίας έως και τις 30 Ιουνίου, Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 10:00 έως και τις 16:00 για να τραβήξουν τις φωτογραφίες τους. Κάθε φωτογράφος μπορεί να στείλει ηλεκτρονικά μέχρι δύο φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση (από τις οποίες η μία θα συμμετέχει στην έκθεση) μέχρι την 4η Ιουλίου στο info@typography-museum.gr. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2821051003-6.