Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Γιασμίν Σαμολαδά: Από τον διαγωνισμό FIRST Global Challenge στο Πανεπιστήμιο Γέιλ

Σε μία από τις αίθουσες του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, νεαροί συμμετέχοντες στον παγκόσμιο διαγωνισμό «FIRST Global Challenge», που φιλοξενήθηκε πριν από μία εβδομάδα στην Αθήνα, κάνουν δοκιμές στα ρομπότ, με τα οποία θα αναμετρηθούν με τις άλλες ομάδες. Τα παιδιά βοηθούν οι εκατοντάδες εθελοντές της διοργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους και η 19χρονη Γιασμίν Σαμολαδά. Όταν και εκείνη διαγωνιζόταν με την ελληνική ομάδα, δεν φανταζόταν ότι δύο χρόνια μετά, φοιτήτρια πλέον στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, θα συμβουλεύει άλλα παιδιά.

Η Γιασμίν γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και φέρει τόσο την ελληνική κουλτούρα από τον πατέρα της, όσο και τη λιβανέζικη από τη μητέρα της. Από μικρή ηλικία άρχισε να ενδιαφέρεται για τον κόσμο της φυσικής και των μαθηματικών, αλλά και για τις κατασκευές με τουβλάκια lego. Ήδη από την έκτη Δημοτικού, στο σχολείο όπου φοιτούσε, ήρθε σε επαφή με τη ρομποτική. Ήταν συναρπαστικό ότι το αντικείμενο αυτό συνδυάζει όλες τις παραπάνω κλίσεις της.

«Το πρώτο πράγμα που έφτιαξα ποτέ ήταν ένα απλό ρομποτάκι που ακολουθούσε μια γραμμή. Όσο απλό και αν ακούγεται, ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι έφτιαξα κάτι και εντυπωσίασα τον εαυτό μου. Από εκείνη τη μέρα είπα ότι θέλω να συνεχίσω να το κάνω αυτό», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πρώτη της επαφή με τον διαγωνισμό «FIRST Global Challenge» έγινε αρκετά χρόνια αργότερα, το 2022, όταν σε ηλικία 17 ετών έγινε μέλος της ελληνικής ομάδας που συμμετείχε στη διοργάνωση στη Γενεύη. Εκεί, την κέρδισε το γεγονός ότι η ρομποτική συνδυαζόταν με το κάλεσμα στους συμμετέχοντες να σκεφτούν λύσεις για σημαντικά παγκόσμια προβλήματα.

«Πέρα από το ότι σου δίνει την ευκαιρία αυτά που σχεδιάζεις και δημιουργείς να έχουν κάποια είδους ζωή, η ρομποτική θεωρώ ότι σου δίνει τα μέσα να λύνεις προβλήματα που υπάρχουν. Οι διαγωνισμοί που πάντα έπαιρνα μέρος είχαν σχέση με ένα παγκόσμιο πρόβλημα, όπως την κλιματική αλλαγή ή την ενέργεια, και σου ζητούσαν να φτιάξεις κάτι που μπορεί να συμβάλει έστω και λίγο σε κάποιο σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αυτό είναι κάτι που εμένα μου αρέσει πολύ».

Στο κομμάτι του «FIRST Global Challenge» που ονομάζεται «New technology experience», οι ομάδες καλούνται να προτείνουν λύσεις πάνω σε πραγματικά προβλήματα της χώρας τους. Το 2022 η ελληνική ομάδα, με τη συμμετοχή της Γιασμίν, πρότεινε μια καινοτόμα αντλία θερμότητας που χάρη στον σχεδιασμό της μείωνε κατά 40% την κατανάλωση ενέργειας και κατέκτησε την τρίτη θέση.

Περιγράφοντας την εμπειρία της συμμετοχής της ως διαγωνιζόμενης στο FIRST Global Challenge, η Γιασμίν λέει: «Ήταν πολύ συγκινητική. Στην αρχή νιώθεις δέος που φτάνεις σε ένα μέρος με τόσες πολλές ομάδες, με άτομα από 190 χώρες. Φυσικά νιώθεις άγχος, αλλά όσο προχωράς και βλέπεις ότι όλοι έχουν ζήσει παρόμοιες εμπειρίες και έχουν το ίδιο πάθος, νιώθεις πολύ όμορφα».

Μετά την ολοκλήρωση του Λυκείου στην Αθήνα, η Γιασμίν άνοιξε τα φτερά της για το Γέιλ, όπου σπουδάζει Φυσική και Μηχανική, στο δεύτερο έτος. Όνειρό της είναι να ασχοληθεί με την πυρηνική ενέργεια, «γιατί η ενέργεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και η πυρηνική ενέργεια είναι, θεωρώ, το μέλλον», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια από τις πρώτες της ενέργειες στο πανεπιστήμιο, ήταν να γραφτεί ως απόφοιτη του διαγωνισμού «FIRST Global Challenge» στη φοιτητική οργάνωση «FIRST at Yale», μια από τις μόλις δύο φοιτητικές οργανώσεις αποφοίτων του διαγωνισμού, που υποστηρίζει τη διοργάνωση και τις συμμετέχουσες ομάδες. Όταν λίγους μήνες αργότερα έμαθε ότι ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί το 2024 στην Αθήνα, δήλωσε αμέσως συμμετοχή ως εθελόντρια. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βοηθήσω και εγώ, σκέφτηκα».

Πώς έζησε τη φετινή διοργάνωση από τη θέση της εθελόντριας, τη ρωτάμε. «Έζησα από κοντά την αγωνία των παιδιών. Υπήρχαν ομάδες που τα ρομπότ τους χαλούσαν, κάτι δεν τους πήγε καλά πριν από τον διαγωνισμό και επειδή ήταν στην κορύφωση του άγχους τους, προσπαθούσα να τους βοηθήσω και τεχνικά, αλλά κυρίως να τους στηρίζω ψυχολογικά. Οι παλιοί παίκτες μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας και τους συμβουλεύσαμε να κάνουν υπομονή και να έχουν ψυχραιμία και θα τα καταφέρουν. Σε όλους μας πολλά πήγαν λάθος την τελευταία στιγμή, αλλά προλάβαμε και τα φτιάξαμε».

Κύριο μέλημά της κατά τη διοργάνωση ήταν να γνωρίσει και να συνομιλήσει με την ομάδα του Λιβάνου. Εξάλλου, στη Βηρυτό ζουν αρκετοί συγγενείς της και εκείνη ανησυχεί για την ασφάλειά τους. «Οι αντιξοότητες που περνούν ορισμένες από τις ομάδες σε βοηθούν να κοιτάς τα πράγματα με μια διαφορετική οπτική», επισημαίνει.

Μετά την ολοκλήρωση του φετινού «FIRST Global Challenge» και λίγες ώρες πριν επιστρέψει στο Γέιλ, η Γιασμίν στέλνει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ το δικό της μήνυμα για τον διαγωνισμό. «Η τεχνολογία, παρότι θεωρείται παράγοντας αποξένωσης στις σημερινές κοινωνίες, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ενωτικό στοιχείο και μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τον κόσμο».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα