» Ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας εξηγεί
Είναι ο καλοκαιρινός καιρός εν µέσω φθινοπώρου πρωτόγνωρος για την Κρήτη; Πώς εξηγούνται οι υψηλές θερµοκρασίες; Αυτές τις ερωτήσεις θέσαµε στον µετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα µε αφορµή τον υδράργυρο ο οποίος το Σαββατοκύριο ξεπέρασε τους 33 βαθµούς Κελσίου!
∆εν είναι πρωτόγνωρες για την Κρήτη οι υψηλές θερµοκρασίες µας ξεκαθαρίζει αρχικά ο κ. Λέκκας και αναφέρει ότι «όσον αφορά το ασυνήθιστο για µήνα Νοέµβριο, περιστασιακά το να έχουµε υψηλές θερµοκρασίες δεν είναι κάτι παράξενο για την Κρήτη εξαιτίας του ότι αυτή την περίοδο έχουµε βαροµετρικά χαµηλά να περνάνε από τον βόρειο τοµέα».
Τον ρωτάµε τι σηµαίνει αυτό και µας εξηγεί πως «πάνω από τον κορµό της ηπειρωτικής χώρας, βόρεια του Ιονίου περνάνε βαροµετρικά χαµηλά και συνήθως τροφοδοτούνται µε νότια ρεύµατα τα οποία περνούν πάνω από τις δικές µας περιοχές και αυτό έχει σαν αποτέλεσµα κατά την φάση διέλευσης των συστηµάτων αυτών να σηµειώνονται υψηλές θερµοκρασίες στο νησί. Εποµένως εν πρώτοις δεν είναι παράξενο».
Για ποιον λόγο ωστόσο εφόσον δεν είναι πρωτόγνωρο είναι… παράξενο ρωτάµε τον κ. Λέκκα, ο οποίος µας λέει ότι «αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι έχουµε εδώ και µεγάλο χρονικό διάστηµα, αυτή τη νότια τάση η οποία συνοδεύεται και από θερµότερη µεταφορά θερµών µαζών µε αποτέλεσµα να δίνει θερµοκρασίες οι οποίες, για παρατεταµένο διάστηµα κάνουν την αίσθηση ότι είµαστε εκτός εποχής. Αυτό ισχύει».
«Από την άλλη παρακολουθώντας τις διαδροµές των αερίων µαζών παρατηρούµε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος και τα δυτικά µας, επηρεάζονται περισσότερο από ψυχρές µάζες οι οποίες δεν µετακινούνται τόσο εύκολα και στη δική µας περιοχή γιατί υπερτερούν αυτές οι τάσεις των θερµότερων µαζών.
Για αυτό βιώνουµε φέτος αυτή τη θερµότερη καιρική κατάσταση από ό,τι συνηθίζεται σε άλλες περιόδους» καταλήγει ο κ. Λέκκας.
Εν τω µεταξύ µε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης εφιστά την προσοχή σε ενήλικους µε αναπνευστικό πρόβληµα, σε ενήλικους καρδιοπαθείς και σε παιδιά µε αναπνευστικά προβλήµατα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης στην ατµόσφαιρα.