Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γιατί επιβαλλόταν η απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Κύριε διευθυντά,
πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνη για διαβούλευση το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων στην ουσία καταδίκης των ζώων και της κοινωνίας και εξυπηρέτησης διαφόρων συντεχνιακών ομάδων.
Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που νομοσχέδιο αποσύρεται από τη διαβούλευση σε χρόνο ρεκόρ, αφού συνάντησε την καθολική και οργισμένη αντίδραση της κοινωνίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών οργανώσεων και χιλιάδων πολιτών, των κομμάτων, της Κ.Ε.Δ.Ε., του δημοσιογραφικού κόσμου, πλήθους ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών καιπολλών άλλων φορέων.
Ο κόσμος που συσπειρώθηκε εναντίον του νομοσχεδίου σε λιγότερο από 2 μέρες, είναι η μέγιστη απόδειξη του πόσο λάθος ήταν αυτό. Αποτελεί δε αποστομωτική απάντηση σε αυτούς τους ελάχιστους γραφικούς και ξεκομμένους από την πραγματικότητα που εξακολουθούν να το υποστηρίζουν.
Και αποδεικνύει περίτρανα ότι, όταν αγωνίζεται κάποιος για ιδανικά και όχι για καρέκλες, στο τέλος νικά.
Αποδείχθηκε επίσης με τρόπο αδιαμφισβήτητο η δυναμική, η μαχητικότητα, η επιρροή και η ενότητα του φιλοζωικού κινήματος στη χώρα μας που για πολλούς και για την Κυβέρνηση αποτέλεσε έκπληξη, όχι όμως και για μας που το ισχυριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό.
Η κοινωνία απέρριψε με τον πιο σαφή τρόπο την κατασυκοφάντηση του φιλοζωικού κινήματος που με τρόπο μη ηθικό επεχείρησε ο κ. Τσιρώνης και οι περί αυτόν.
Η Ομοσπονδία μας που πρωτοστάτησε στη μάχη για την απόσυρση, ευθύς εξ αρχής διείδε τις προθέσεις του ΥΠΑΑΤ και τις κατάγγειλε με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα, αποχώρησε δε από την παρωδία διαλόγου, που έστησε το υπουργείο, ώστε να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της τόσο τους χειρισμούς όσο και τα καταστροφικά για τα ζώα και την κοινωνία σχέδια του αν. υπουργού κ. Τσιρώνη.
Από το ΥΠΑΑΤ εκπονήθηκε ένα σχέδιο νόμου μακράν της ελληνικής πραγματικότητας με τα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα και με τους Δήμους ανίκανους επί πολλά χρόνια και για πολλούς λόγους να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στις αρμοδιότητές τους.
Ένα ν/σ διεστραμμένης λογικής που τιμωρούσε τους χιλιάδες εθελοντές πολίτες που σήκωναν όλα αυτά τα χρόνια το βάρος της βοήθειας προς τα ανήμπορα και στοχοποιημένα με κάθε τρόπο ζώα, ποινικοποιώντας την δράση τους, που δεν έδινε καμία διέξοδο για τον περιορισμό τους ενώ αντίθετα όχι μόνο άφηνε ασύδοτους αλλά και πριμοδοτούσε με νέες ευνοϊκές διατάξεις χιλιάδες παράνομους εκτροφείς, που αχρήστευε στη πράξη τις όποιες θετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως αυτή των δωρεάν στειρώσεων από Ευρωπαίους εθελοντές κτηνίατρους, που απέτρεπε τους πολίτες από το να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κακοποιήσεις ζώων, τομέα στον οποίο δυστυχώς η χώρα μας έχει μια πανευρωπαϊκή πρωτιά, ένα νομοσχέδιο φορομπηχτικό προς τους πολίτες που είχαν κατοικίδιο οδηγώντας τους εμμέσως πλην σαφώς στην εγκατάλειψή του αντί να δίνει κίνητρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, ένα νομοσχέδιο που άνοιγε τις πόρτες για ευθανασίες χιλιάδων ζώων, ένα νομοσχέδιο από το οποίο απείχαν εντελώς συγκεκριμένες διατάξεις γύρω από θέματα συστηματικής και συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών και εισαγωγής μαθημάτων στα σχολεία για το σεβασμό που οφείλουμε στο περιβάλλον και τα ζώα.
Τελικά ένα σχέδιο νόμουχωρίς καμία διάταξη προστασίας των ζώων, τα οποία υποτίθεται θα προστάτευε.

Ας δούμε μερικές μόνο από τις μελανές διατάξεις του αποσυρθέντος νομοσχεδίου
1. Απαγόρευε διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία!
2. Ουσιαστικά, έτσι, απαγόρευε τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιόριζε μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.
3. Oποιος πολίτης ή σωματείο παραβίαζε το νόμο και περιέθαλπε ή φιλοξενούσε ή διέσωζε και έβρισκε οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείτο με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους, αφού θεωρείτο παράνομος έμπορος.
4. Περιόριζε το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε «επικουρικό» του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επέτρεπαν θα μπορούσαν να βοηθούν θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για ουσιαστική προσφορά καθιστώντας την συμμετοχή των εθελοντών εν τέλει παθητική και ανύπαρκτη.
Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μέχρι τώρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οι οποίες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν από την κακομεταχείριση. Τώρα θα παραδίδονταν και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των Δήμων.
5. Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταΐζουν και τα φροντίζουν, επιτρεπόταν μόνο στα σημεία που θα αποφάσιζε ο Δήμος πιθανόν και πουθενά.
6. Εισάγονταν τόσοι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρεπόταν η επανένταξη αδέσποτων ζώων, που τελικά ο χώρος διαβίωσής τους (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κ.λπ. κ.λπ., στην ουσία δηλαδή εκτός του αστικού ιστού δηλαδή στα όρη και τα βουνά, ενώ ταυτόχρονα προβλεπόταν η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.
7. Καταργούνταν διά νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης υιοθεσίας αδέσποτων ζώων που λειτουργούν από φιλοζωϊκές οργανώσεις αλλά και εκείνα των απλών πολιτών.
8. Απαγορευόταν κάθε ανάρτηση αγγελίας από πολίτη ή φιλοζωική οργάνωση ή μέσο μαζικής ενημέρωσης, για υιοθεσία αδέσποτου καθώς χαρακτηριζόταν πράξη παράνομη και τιμωρείτο.
9. Απαγορευόταν να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο.
10. Οσοι φιλοξενούσαν ζώα αδέσποτα θα έπρεπε να τα παραδώσουν στον Δήμο με άγνωστο τι θα απογίνονταν  αφού οι Δήμοι δεν έχουν δομές και όσοι έχουν είναι Νταχάου ψυχών. Απλώς θα οδηγούνταν σε ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αφού την καταργούσε.
11. Η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτιόταν από τα τετραγωνικά του σπιτιού του εισάγοντας έτσι τον ταξικό ρατσισμό. Για παράδειγμα για δύο ζώα απαιτείτο, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τμ.  Δηλαδή στα 60 τ.μ. θα μπορούσενα έχει κάποιος 2 μολοσσούς, αλλά όχι 3 γάτες. Αν είχε τρεις γάτες η τρία κανισάκια θα έπρεπε να διαλέξει ποια θα κρατούσε και ποιο θα άφηνε για να μην εξοντωθεί στα πρόστιμα.
12. Επιβαλλόταν πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνίατρους που θα περιέθαλπαν ζώα, δεσποζόμενα ή αδέσποτα αδιακρίτως, που δεν θα έφεραν τσιπ -ποιο αδέσποτο έχει άραγε τσιπ- τιμωρώντας στην ουσία το άρρωστο ζώο.
13. Η δήθεν υποχρεωτική στείρωση μόνο υποχρεωτική δεν ήταν ενώ απροκάλυπτα ενίσχυε φαινόμενα ιδιωτικής εκτροφής.
14. Τα πρόστιμα της κακοποίησης μειώνονταν στο μισό, π.χ. εκτροφή, αναπαραγωγή, πώληση ζώων συντροφιάς χωρίς άδεια, από 3.000 ευρώ στα 1.500.
Χρησιμοποίηση ζώου σε οποιαδήποτε μάχη ή κυνομαχία από 10.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ.
Κακοποίηση, βασανισμός, κακή και βάναυση μεταχείριση ζώου, ακρωτηριασμός και λοιπά από τις 30.000 ευρώ στα 15.000 ευρώ.
15. Φορομπηχτικό για τους έχοντες κατοικίδιο
16. Κόστος έκδοσης διαβατηρίου για κάθε ζώο συντροφιάς, σκύλο η γάτα, πέραν της ηλεκτρονικής σημάνσεώς του ανεξάρτητα αν το ζώο πρόκειται να ταξιδέψει. Το διαβατήριο θα αντικαθιστούσε το βιβλιάριο υγείας που δεν κόστιζε τώρα τίποτα με κόστος ανά ζώο με 15 ευρώ.
Τέλος στην αγορά προϊόντων για κατοικίδια για κάθε τεμάχιο κάθε προϊόντος!
Ειδικό τέλος 100 ευρώ το χρόνο για όποιον δεν στειρώνει το ζώο του μολονότι άφηνε την επιλογή στον ιδιοκτήτη του να μην το στειρώσει.
Ειδικό τέλος εγγραφής στη βάση των Δήμων για κάθε ζώο συντροφιάς.
Υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις κάθε χρόνο για τα ζώα συντροφιάς, κατ’ εντολή του υπουργού και όχι του θεράποντος κτηνιάτρου.
16. Όποιος ασχολείται με ένα ζώο θα θεωρείται ιδιοκτήτης, αποτρέποντας έτσι τους πολίτες να φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα
17. Καταργούσε τον ευεργετικό για τα χιλιάδες κακοποιημένα ζώα θεσμό του Συνήγορου των Ζώων.

Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει. ότι το ν/σ προστάτευε στοιχειωδώς τα ζώα;
Μόνο νοσηροί εγκέφαλοι θα μπορούσαν να σκεφθούν κάτι τόσο ακραία ανατριχιαστικό εις βάρος τους.
Γι’ αυτό και η πρόταση σύσσωμης της κοινωνίας, των φιλοζωικών οργανώσεων και των εμπλεκομένων φορέων είναι η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου και η εκπόνηση ενός άλλου, σε εντελώς άλλη φιλοσοφία, ευρωπαϊκού προσανατολισμού που θα οδηγήσει στην απάλειψη, με μέτρα πάντα προς το συμφέρον των ζώων, της αθλιότητας των εκατομμυρίων αδέσποτων.

Ένα τέτοιο νομοσχέδιο θαπρέπει να περιλαμβάνει μέτρα όπως:
1. Απαγόρευση για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα της εισαγωγής χιλιάδων νέων κάθε χρόνο ζώων συντροφιάς.
Απαγόρευση πώλησής τους, εν είδει αντικειμένων, από τα pet-shops.
2. Πάταξη του ανθούντος παράνομου εμπόριου ζώων από κυκλώματα φυσικά ξένα προς την φιλοζωία.
3. Υποχρεωτική στείρωση για τα επόμενα πέντε χρόνια των ιδιόκτητων ζώων χωρίς πόρτες και παράθυρα
4. Περιορισμό για κάποια χρόνια του αριθμού των εκτρεφομένων ζώων από τους νόμιμους Ελληνες εκτροφείς.
5. Ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των Δήμων για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
6. Δημιουργία δημοτικών κλινικών για συνεχείς και συστηματικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων καθώς καιιδιόκτητων ζώων οικονομικά αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.
7. Συστηματική ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους αλλά και για την ευαισθητοποίησή τους.
8. Υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία για τα ζώα και το περιβάλλον.
9. Θεσμικό πλαίσιο προστασίας όλων των ειδών των ζώων.
10. Μέτρα για τη μη αλυσόδεση, εν είδει σκλάβων, των ζώων.
11. Κίνητρα για υιοθεσίες ζώων μέσα από τα άθλια δημοτικά κυνοκομεία αντί αγοράς αυτών.

Ο κ. Τσιρώνης οφείλει να παραδεχθεί δημόσια το λάθος του και να έχει τη γενναιότητα να ζητήσει συγγνώμη από τους χιλιάδες φιλόζωους πολίτες που καθημερινά και εξακολουθητικά συνεχίζει να κατασυκοφαντεί κρυπτόμενος πίσω απ τη βουλευτική του ασυλία.
Η δε Κυβέρνηση μέσω του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει σε μιανέα, από μηδενική βάση, ανοιχτή, συμμετοχική διαδικασία και διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέωνκαι ιδιαίτερα των φιλοζωικών οργανώσεων, που αποτελούν καθοριστικό πυλώνα της προστασίας των ζώων, ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο νόμου ρεαλιστικό και αποτελεσματικό που θα προστατεύει τα ζώα και την κοινωνία.

Αναστασία Βυσσίνου – Μπομπολάκη
πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα