ή αλλιώς άβυσσος η ψυχή…
Πολλά τα γράμματα συμπαράστασης, λέει, που δέχεται από γυναίκες (!) ο γυναικοκτόνος των Γλυκών Νερών, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. Η «γοητεία» του πιλότου φαίνεται περιεργωδώς πως υπερίσχυσε της δολοφονικής του δράσης, διότι παρά την αποδεδειγμένη πράξη του: σκότωσε τη γυναίκα του, τον σκύλο τους και επιχείρησε να το κάνει να φανεί ως ληστεία μετά φόνου, είναι πολλές οι …τρυφερές υπάρξεις που σπεύδουν να σταθούν στο πλευρό του…
Της γυναικας η καρδιά είναι μια άβυσσος, λέει το τραγούδι, (και όχι μόνο της γυναίκας θα προσθέσω εγώ) όμως το βάθος της συγκεκριμένης αβύσσου είναι δυσθεώρητο και πλήρως (για τους περισσότερους) ακατανόητο. Τι είναι αυτό που γοητεύει σε έναν εγκληματία; Γιατί ορισμένες γυναίκες έλκονται από δολοφόνους; Γιατί βεβαίως ο Αναγνωστόπουλος δεν είναι ο πρώτος, και κατά πως φαίνεται δεν θα είναι και ο τελευταίος. Ο Τεντ Μπάντι, που βίασε και δολοφόνησε δεκάδες γυναίκες, λάμβανε ερωτικά γράμματα στη φυλακή, και τελικά παντρεύτηκε μια από τις «θαυμάστριες» του. Ο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ, γνωστός και ως «Nightstalker» κρίθηκε ένοχος για 13 δολοφονίες, 5 απόπειρες δολοφονίας, 14 διαρρήξεις και 11 σεξουαλικές επιθέσεις. Καταδικάστηκε σε θάνατο, περίμενε την εκτέλεσή του στη φυλακή, όταν η πρώην εκδότης περιοδικών, Ντορίν Λιόι, τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Ο Ρώσος Αλεξάντερ Πισούσκιν γνωστός ως «ο δολοφόνος της σκακιέρας», (σ.σ: ήθελε να σκοτώσει 64 άτομα, όσα τα τετράγωνα σε μια σκακιέρα) ήταν από τους χειρότερους κατά συρροή δολοφόνους που πέρασαν ποτέ από τη Ρωσία. Οι περισσότερες από τις δολοφονίες που έκανε, έγιναν στην περιοχή του Πάρκου Bitsa της Νοτιοδυτικής Μόσχας. Οταν μπήκε φυλακή, δεκάδες γυναίκες του έστελναν γράμματα θαυμασμού και μια από αυτές, η Νατάλια, ήρθε τόσο κοντά του, που τελικά της έκανε πρόταση γάμου. Η Νατάλια αποκαλούσε τον δολοφόνο, ο οποίος πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, χαϊδευτικά, «Σάσα». Ο Όσκαρ Ρέι Μπολίν βιαστής και δολοφόνος 3 γυναικών, καταδικάστηκε το 1986 σε θανατική ποινή. Μάλιστα, επειδή κρίθηκε επικίνδυνος ψυχοπαθής η φρούρησή του ήταν εξαιρετικά ενισχυμένη. Κάποια στιγμή, η Ρόζαλι Μαρτίνεζ σήτησε να επισκεφθεί τον κρατούμενο, το οποίο και έγινε, συνοδεία βεβαίως ενόπλων φρουρών. «Ένιωσα μια έλξη για τον κ. Μπολίν. Ήταν σε μικρό κελί με μόνο ένα κρεβάτι, ένα γραφείο και μία τουαλέτα. Ένιωσα την απομόνωσή του, τον περιορισμό του, τη μοναξιά του. Με επηρέασε. Εκείνη την ώρα, αισθάνθηκα κι εγώ φυλακισμένη κι αυτή η αίσθηση μου έκοψε την ανάσα». Παντρεύτηκαν λίγο καιρό αργότερα…
Ο Τσαρλς Μάνσον γνωστός και ως «Το πρόσωπο του Διαβόλου», ο δολοφόνος που κατακρεούργησε τη Σάρον Τέιτ και τους φίλους της το καλοκαίρι του 1969, είχε αρκετές φανατικές θαυμάστριες. Μια από αυτές, η Ελέιν Μπάρτον, η οποία και ήθελε να την αποκαλούν «Αστέρι» είδε (!) τον άντρα της ζωής της στον κατάδικο και χωρίς πολλή σκέψη, τον αρραβωνιάστηκε. «Νομίζω ότι είναι ο πιο όμορφος άντρας στον κόσμο. Με ρώτησε δέκα φορές αν ήθελα να παντρευτώ και είπα το “ναι”. Θα παντρευτώ τον Τσάρλι Μάνσον…», δήλωνε περήφανη.
Υπάρχει συγκεκριμένος όρος για την προαναφερθείσα «πάθηση», γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εξηθεί η απόλυτη επιθυμία για κάποιον αποδεδειγμένα «κακό». Επιστημονικά ονομάζεται υβριστοφιλία (Hybristophilia) και αφορά όσους νιώθουν έλξη και σεξουαλικό ενδιαφέρον για εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα. Ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη υβρίζειν και την επίσης ελληνική λέξη φιλία, που εδώ σημαίνει έντονη προτίμηση για κάτι. Λαϊκότερα, το φαινόμενο είναι γνωστό επίσης ως «σύνδρομο Bonnie και Clyde». Και όπως είδαμε, πολλοί στυγεροί εγκληματίες, που έχουν διαπράξει φρικτά εγκλήματα, λαμβάνουν ακόμα και στη φυλακή γράμματα θαυμαστριών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θαυμάστριες τους έχουν παντρευτεί το… σκοτεινό αντικείμενο του «πόθου» τους στη φυλακή.
Γιατί όμως να «λιμπιστεί» κάποια γυναίκα έναν εγκληματία; Απ΄ότι λένε οι επιστήμονες, οι λόγοι είναι αρκετοί: καταρχάς υπάρχουν εκείνες που θεωρούν ότι οι άντρες αυτοί έχουν φήμη και «λάμψη». Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, φήμη έχουν. Κακή, αλλά έχουν. Και όσο και αν ακούγεται παράλογο (ποιά είμαι εγώ να κρίνω εξάλλου….) με το να είναι φίλη ή –ακόμα καλύτερα- σύζυγος «διάσημου» εγκληματία, μια (διαταραγμένη) γυναίκα θεωρεί πως παίρνει και εκείνη μερίδιο της λάμψης. Σκεφτείτε το εξής: περιπτώσεις κατά συρροή δολοφόνων, όπως ο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ και ο Τεντ Μπάντι, είχαν ολόκληρα γκρουπ θαυμαστριών, ωστόσο μόνο μία γυναίκα κατάφερε να διεκδικήσει και να κερδίσει τέτοιο άντρα ως σύζυγό της. Ναι ξέρω… Αρκετά λυπηρό και καθόλου υγιές, όμως η νύφη ενός κατά συρροή δολοφόνου τραβά την προσοχή και φαίνεται πως είναι αρκετές οι γυναίκες που θέλουν (έστω) αυτή την προσοχή…
Ενας άλλος λόγος που εντοπίζουν οι επιστήμονες είναι η… ευκολία. Ο γάμος με έναν εγκληματία που έχει καταδικαστεί σε ισόβια είναι η τέλεια συνθήκη για μια γυναίκα που θέλει να ξέρει ανά πάσα στιγμή που είναι ο άντρας της, με ποιους συναναστρέφεται… Ο ιδανικός σύζυγος που μένει έξω από το σπίτι (άρα δεν υπάρχει η τριβή της καθημερινότητας) και που δεν μπορεί να κάνει «πονηριές» πίσω από την πλάτη της συζύγου… Ναι, ξέρω… Ακούγεται ελεεινό –και μεταξύ μας είναι- αλλά τίποτα από όσα διαβάζουμε σήμερα εδώ δεν έχουν και πολλή λογική…
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις γυναικών που θέλουν να το παίξουν «Μητέρες Τερέζες». Νιώθουν πως θα «σώσουν» το πρόβατο που παραστράτησε, θέλουν να αλλάξουν τον άντρα που θεωρούν ότι κατά βάθος είναι ευάλωτος και τρυφερός και που υπέστη σε κάποια φάση της ζωής του τρομερή κακοποίηση. Ναι, προφανώς ζουν το δικό τους παραμύθι, πως ο κατάδικος είναι ο δικός τους βάτραχος που αν τον φιλήσουν θα μεταμορφωθεί σε πρίγκιπα και θα έχει σωθεί. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, ακόμα και τα παραμύθια έχουν τα όριά τους…
Παιχνίδια εξουσίας. Οκ, παράλογο και αυτό, αλλά οι επιστήμονες το βασίζουν στα παραδείγματα που προαναφέραμε. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες γυναίκες που θεωρούν πως αν καταφέρουν να τις ερωτευτεί ένας διάσημος και γοητευτικός εγκληματίας, ασκούν ένα είδος εξουσίας επάνω του.
Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι αρκετές από τις γυναίκες που ερωτεύονται εγκληματίες έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό είναι και το μόνο που ως τώρα έχει μια λογική μέσα στο παράλογο του ανθρώπινου μυαλού. Και πάλι όμως η έλξη για έναν εγκληματία ξεπερνά τους περισσότερους από εμάς. Οσο όμορφος, όσο έξυπνος, όσο «ξεχωριστός» και να μοιάζει, δεν παύει να είναι επικίνδυνος. Δεν παύει να είναι απειλή. Και πρέπει να μείνει στη φυλακή, εκεί που είναι η φυσική του θέση.
Για περισσότερα, δείτε επίσης και τα:
www.telegraph.co.uk/women/life/makes-women-fall-dangerous-convicts
www.psychologytoday.com/intl/blog/shadow-boxing/201204/women-who-love-serial-killers
www.mirror.co.uk/news/uk-news/ted-bundy-charles-manson-women-14188211
https://allthatsinteresting.com/women-who-loved-killers
https://listverse.com/2022/05/12/10-reasons-women-marry-serial-killers