Στις τωρινές εκλογές διατυπώνεται η άποψη από ορισμένους ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει νομοτελειακά μια φθίνουσα πορεία και στο τέλος θα αυτοδιαλυθεί όπως συνέβη και με την Ένωση Κέντρου. Άλλοι πάλι ερωτούν κατά πόσο έχει νόημα να υπάρχει ακόμα το ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί που συγκρίνουν το ΠΑΣΟΚ με την Ένωση Κέντρου κάνουν μια αυθαίρετη αναλογία μεταξύ δυο ανόμοιων εποχών. Την Ένωση Κέντρου τη διέλυσε η επταετία της δικτατορίας, η οποία δημιούργησε ένα νέο πολιτικό χάρτη στην Ελλάδα. Βέβαια και η μνημονιακή περίοδος δημιούργησε έναν νέο πολιτικό χάρτη. Η διαφορά όμως όσον αφορά τα κόμματα μεταξύ των δύο αυτών περιόδων ήταν ότι επί δικτατορίας η έλλειψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών για επτά χρόνια δεν έδωσαν την δυνατότητα στην Ένωση Κέντρου να μετεξελιχθεί και να ανανεωθεί. Επανήλθε μετά τη δικτατορία στο πολιτικό προσκήνιο με τις πολιτικές και τα προ δεκαετίας πρόσωπα σε ένα κόσμο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό που είχε αλλάξει ριζικά. Αντίθετα σήμερα η μνημονιακή περίοδος χαρακτηρίζεται από ασυνήθη αριθμό εκλογικών αναμετρήσεων κάτι που έδωσε και δίνει την ευκαιρία σε όλα τα κόμματα να ανανεωθούν, να μετασχηματιστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και αυτά που έχουν λόγο ύπαρξης και δυνατότητες να επιβιώσουν. Κάθε αναλογία λοιπόν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και της τύχης της Ένωσης Κέντρου είναι ατυχής.
Το επόμενο ερώτημα, στο κατά πόσο δηλαδή έχει νόημα να υπάρχει ακόμα το ΠΑΣΟΚ αφού η δύναμή του έχει απομειωθεί και η επιρροή του στα πολιτικά δρώμενα είναι μικρή, η απάντηση είναι πρόδηλη. Αλίμονο σε μια δημοκρατία, αν είχαν θέση μόνο τα μεγάλα κόμματα. Τότε δεν θα ήταν δημοκρατία με την έννοια ότι δε θα δινόταν η δυνατότητα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να αντιπροσωπεύουν τις απόψεις τους. Η κοινωνία μας προϊόντος του χρόνου γίνεται περισσότερο πλουραλιστική. Δημιουργούνται δηλαδή περισσότερες ομάδες οικονομικών, πολιτιστικών, ιδεολογικών και άλλων συμφερόντων και ενδιαφερόντων. Σε όλες λοιπόν αυτές τις ομάδες πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να αντιπροσωπεύονται στο κοινοβούλιο αν το επιθυμούν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη ύπαρξη μικρών κομμάτων. Μικρό κόμμα δεν σημαίνει και μη χρήσιμο κόμμα. Ηδη έχουμε μπει στον αστερισμό των πολυκομματικών κυβερνήσεων. Τα μικρά κόμματα είναι αυτά που στο προσεχές και ορατό μέλλον θα κληθούν να συμβάλουν στη δημιουργία κυβερνήσεων. Η επόμενη κυβέρνηση πιθανότητα θα αποτελείται από πολλά κόμματα. Το μέγεθος λοιπόν δεν είναι το κριτήριο ύπαρξης ενός κόμματος. Το κριτήριο είναι το τι αυτό αντιπροσωπεύει. Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που κάνουν το ΠΑΣΟΚ απαραίτητο αλλά και περισσότερο αξιόπιστο έναντι άλλων κομμάτων.
Ο πρώτος είναι ο ιδεολογικός του προσανατολισμός. Το ΠΑΣΟΚ μεταφέρει ένα συγκεκριμένο αξιακό σύστημα από την ημερομηνία της ίδρυσής του και παραμένει ιδεολογικά στο χώρο που το προδιέγραψε η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ως ένα σοσιαλιστικό μη δογματικό κόμμα. Αυτό το αξιακό σύστημα διαπερνά και σήμερα τα μέλη του και ιδιαίτερα τα στελέχη του. Εκείνοι που απομακρύνθηκαν από αυτές τις αρχές και αξίες δεν βρίσκονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη γέννηση του μεταφέρει στο DΝΑ του όλες τις παθογένειες του ΠΑΣΟΚ και τίποτα από το αξιακό του σύστημα
Ο δεύτερος λόγος είναι η ιστορική του πορεία. Εκείνο που έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι από αυτούς που ασκούν αρνητική κριτική είναι τα θετικά επιτεύγματα και το γεγονός ότι η τριακονταετία της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η καλύτερη της σύγχρονης ιστορίας μας. Η Ελλάδα αυτά τα χρόνια από κράτος της ανατολής έγινε κράτος της δύσης, με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών σε κάθε επίπεδο. Ο εκδημοκρατισμός, η ισότητα των δύο φύλων, ο εκσυγχρονισμός της παιδείας και της υγείας, η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα. Η άνοδος επίσης του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών και το κράτος πρόνοιας έφτασε πολύ κοντά στα επίπεδα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια τη βίωση του αισθήματος της ελευθερίας και της ευημερίας από κάθε κοινωνική τάξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει δεσμούς με την κοινωνία που κανένα άλλο κόμμα δεν είχε δημιουργήσει στο παρελθόν.
Ο τρίτος λόγος είναι η οργανωτική του δομή. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συρρικνώθηκε οργανωτικά αλλά μέχρι ένα σημείο. Σε όλη την Ελλάδα διατηρεί την οργανωτική του δομή όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων του συνεδρίου του. Ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο μέρος των στελεχών στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συνδικαλιστικά σωματεία και αλλού προέρχεται από το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ απαραίτητο, διότι διαθέτει το αρχικό αξιακό του σύστημα, την ιστορική του πορεία και την οργάνωσή του. Έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και μπορεί να υπηρετήσει υπεύθυνα τον λαό και τον τόπο.
Στη στρατηγική του σ’ αυτές τις εκλογές είναι να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και να βοηθήσει στη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της χώρας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της στο διεθνή χώρο.