Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Γιατροί του κόσμου

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΓτΚ) κοντά στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Με την παρουσία της οδοντιατρικής μονάδας και τους εθελοντές παιδιάτρους οι μαθητές του 8 Γυμνασίου Αθηνών εξετάστηκαν από τους εθελοντές γιατρούς της οργάνωσης.

Σκέψεις….. από μια εθελόντρια

– Την πρώτη του Οκτώβρη είναι η μέρα των ηλικιωμένων έλεγα στην παρέα μου. – Και μένα τι μου το λες σχολίασε αφ’ υψηλού, η μεγαλύτερη από τις φιλενάδες, ενενήντα Μαΐων παρακαλώ. Εγώ δεν είμαι ηλικιωμένη. Την κοίταξα καλά. Είδα το αργασμένο γεμάτο ρυτίδες πρόσωπο, τα άσπρα μαλλιά, το καμπουριασμένο σώμα.

Μα είδα και τη λάμψη στο μάτι, που επισκοπούσε κι έβλεπε τα πάντα -κι ας μουρμούριζε συχνά πυκνά πως οι γιατροί της κατέστρεψαν την όραση. Το ενδιαφέρον για όλα όσα συνέβαιναν γύρω μας, τις θανατηφόρες ατάκες που εξαπολύονταν επί δικαίων και αδίκων, τη δίψα για μάθηση και ζωή και αναλογίστηκα τους ανθρώπους με νεανικά σώματα που συναντώ καθημερινά. Ανθρώπους που παρ’ όλη τη νιότη τους, βαριούνται να κάνουν πράγματα, φοβούνται να αιστανθούν, να πονέσουν, να μάθουν και εν τέλει ζήσουν. Που είναι μεγαλύτεροι ψυχικά και πιο κουρασμένοι από την ενενηντάχρονη φίλη μου.

– Ναι καλή μου. Δεν είσαι συ ηλικιωμένη. Εσύ σφύζεις από ενέργεια και διάθεση. Την ίδια στιγμή, τη θυμήθηκα σε στιγμές στριμάδας, να μουλαρώνει και να απαιτεί προσοχή κι ενδιαφέρον από τους γύρω της. Να απαιτεί αποκλειστικότητα στις σχέσεις με τους κοντινούς και υπηρεσίες από τα παιδιά της. Να της φέρουν τούτο και κείνο να την πάνε εκεί και να τη φέρουν και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να σκαρφιστεί. Είναι ο ίδιος άνθρωπος.Σοφή, αποκούμπι και καταφύγιο τη μια στιγμή, δύσκολη, στριμμένη και αφόρητη την άλλη. Ο άνθρωπός μας. Στα μικράτα μου είχα ακούσει τη μητέρα μου να λέει:

– Οι παλιοί λέγανε: Όποιος δεν έχει γέρο πρέπει ν’ αγοράσει. Ό,τι έλεγε καταγραφότανε μέσα μου, μα την κουβέντα αυτή δεν την καταλάβαινα. Τι τάχα πολύτιμο είχαν οι γερόντοι και έπρεπε να έχουμε οπωσδήποτε έναν; Εμένα τότε στα πολύ νεανικά μου χρόνια που όλα τα ήξερα και για όλα είχα άποψη οι ηλικιωμένοι μου φαίνονταν ανιαροί. Κάτι θείες, εκατό χρονώ μοιάζανε, που όλο με ήθελαν καθωσπρέπει με το σεις και με το σας. Α, κι εκείνος ο θείος που έβλεπε το τσουλούφι που περίσσευε από τα μαλλιά μου και άφριζε. Καθαρό μέτωπο τόνιζε! Καθόλου δεν μπορούσα να τους αντέξω όλους αυτούς τους ξερόλες που ήθελαν να μου κάνουν κουμάντο. Και τι τάχατες ήξεραν εκείνοι περισσότερο; Και αυτή η κουβέντα, κάθε τρεις και λίγο:

– Στην εποχή μας εμείς το κάναμε έτσι. Και λοιπόν; Σήμερα είναι μια καινούργια εποχή. Και τα πράγματα γίνονται αλλιώτικα. Σήμερα εμείς οι νέοι ξέρωμε. Εσείς οι μεγαλύτεροι μπαγιατέψατε. Και περνούσαν τα χρόνια και έβλεπα γύρω μου την ίδια τάση. Οι μεγαλύτεροι δεν είχαν πια θέση στη ζωή μας. Τι δουλειά είχαν αυτοί μέσα στον κυκεώνα που είχαμε αναγάγει τη ζήση μας για να προλάβουμε ν’ αποκτήσουμε χρήματα και υλικά αγαθά; Αυτοί μας φρέναραν, μας κούραζαν και όλο μας υπενθύμιζαν πράγματα που μέσα στην καινούργια μας ζωή θέλαμε να ξεχάσουμε. Τι δουλειά είχαν με μας η αυτοσυγκράτηση και η απλότητα; Η μετρημένη ζωή; Η πρόνοια για το αύριο; Δεν θέλαμε τίποτα από ό,τι είχαν να μας δώσουν. Ούτε τη σοφία τους ούτε τα μαθήματα που θα μπορούσαν να μας διδάξουν. Τους αφήσαμε λοιπόν πίσω, σε ιδρύματα ή σε πληρωμένους φύλακες. Κι αφού ήταν, κατά την άποψη μας, εξασφαλισμένοι, εμείς είχαμε καιρό ν’ ασχοληθούμε με τα δικά μας. Και δεν μπορούσαμε να τους διαθέσουμε το πιο σημαντικό. Το ενδιαφέρον και λίγο από τον χρόνο μας. Και το χειρότερο. Μαθαίναμε τα παιδιά μας ότι αυτό ήταν το σωστό. Σήμερα έχω πια αλλάξει. Κάτι έμαθα κι εγώ με τα χρόνια. Σήμερα εκτιμώ περισσότερο τη χρησιμότητα της εμπειρίας, που τόσο απαξιούσα στα νιάτα μου. Βλέπω τους ηλικιωμένους γύρω μου και δεν βγάζω καντήλες όπως παλιότερα. Κάνω πως δεν βλέπω τις απαιτήσεις τους, πως δεν ακούω τις γκρίνιες τους. Κρατώ μόνο τη σοφία των χρόνων που κουβαλούν. Ξέρουν τόσα πράγματα που θα χαθούν αν δεν μας τα πουν. Αν δεν μας τα μεταδώσουν. Έπαψε να με ενοχλεί η βραδύτης του βήματός τους και του μυαλού τους. Εκτιμώ περισσότερο από την ελλειμματική ταχύτητα, τη δυνατότητα συνοχής που προσφέρουν μέσα στην οικογένεια. Αντιλαμβάνομαι πόσο βοηθούν στην ενότητά της, που δεν είναι πια δεδομένη. Είναι η κόλλα που μας κρατά ενωμένους και μονιασμένους λέει η φιλενάδα.

– Τα λες όλα αυτά από συμφέρον κάγχασε ο δικηγόρος του διαβόλου μέσα μου. Τώρα που πλησιάζεις κι εσύ την τρίτη ηλικία μου έγινες βασιλικότερη του βασιλέως. Τα καλά και συμφέροντα. Βλέπεις την ανημποριά να έρχεται και τα γύρισες. Θέλω να πιστεύω πως όχι δεν το κάνω γι’ αυτό, αλλά επειδή κι εγώ κάτι διδάχτηκα με τα χρόνια. Αναλογίζομαι το μέλλον που σιμώνει και την κατάπτωση των δυνάμεων που συνεπάγεται, με περίσκεψη. Αντιλαμβάνομαι όμως και πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να διδάξουμε οι μεγαλύτεροι στους νεώτερους. Πράγματα που εμείς στα μικράτα μας τα ζήσαμε και τα γνωρίσαμε αλλά τώρα είναι εντελώς άγνωστα. Ίσως κάποιοι να καταφέρουν να βρουν μέσα σ’ αυτά τα ξεχασμένα πράγματα της παράδοσης, λύσεις για εργασία και επαγγελματική αποκατάσταση. Αντιλαμβάνομαι επίσης, πόσο η παρουσία ενός παππού, ενός γονιού δρα καταλυτικά μέσα στην οικογένεια. Αμβλύνονται οι αντιθέσεις, κάποια άσχημα λόγια δεν λέγονται, κάποιες δυσάρεστες ενέργειες δεν γίνονται. Και το σπουδαιότερο. Η παρουσία του ηλικιωμένου δρα συγκολλητικά δένει τις σχέσεις και κάνει τους ανθρώπους, οικογένεια. Όπως και να το κάνουμε άλλωστε οι μεγαλύτεροι είναι μέρος της κοινωνίας μας. Σήμερα ποιο χρειαζούμενοι από ποτέ μια που στις σημερινές δυσκολίες αναβαθμίζεται ο ρόλος τους. Τώρα η σύνταξη έχει άλλη αξία στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και μια και δεν υπάρχουν χρήματα για νταντάδες και παρατρεχάμενους οι παππούδες επιστρατεύονται και αποδεικνύονται πολλώ λογιώ χρειαζούμενοι και χρήσιμοι. Κι αν ασχοληθούμε μαζί τους ίσως να κερδίσουμε κάτι από τη γνώση τους και την σοφία τους. Φτάνει να βρούμε τον χρόνο να σκύψουμε πάνω τους και να τους αφουγκραστούμε. Μπεμπ. Α

Στην Αμοργό, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και τα Κουφονήσια θα βρεθούν εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου, το διάστημα 2 – 9 Οκτωβρίου, για να προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για όλους». Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου έχει ως εξής: • Πέμπτη 2/10 & Παρασκευή 3/10: Κέντρο Υγείας Αμοργού (στη Χώρα) • Σάββατο 4/10 & Κυριακή 5/10: Αγροτικό Ιατρείο Σχοινούσας • Τρίτη 7/10: Γυμνάσιο Δονούσας • Τετάρτη 8/10 & Πέμπτη 9/10: Γραφείο και ξενώνας Κοινότητας Πάνω Κουφονησίου Οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου, θα παρέχουν δωρεάν μεταξύ άλλων γυναικολογική κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση, καρδιογράφημα και οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς επίσης παροχή επιπλέον ιατρικών ειδικοτήτων και εξετάσεων και δυνατότητα παραπομπής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων και κριτηρίων ευαλωτότητας. Ιδιαίτερη μνεία υπάρχει για τα παιδιά με την παροχή παιδιατρικού ελέγχου, εξετάσεων, παιδικού εμβολιασμού και χορήγησης παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής. Το πρόγραμμα «Υγεία για όλους», το οποίο την χρονιά που πέρασε προσέφερε ιατρικό έλεγχο σε περισσότερα από 9.000 άτομα σε 30 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

«Κάνοντας πράξη το δικαίωμα στην υγεία» ΤΙ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ: • ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΥ: • ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ • ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ • ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΩΣ ΧΡΗΖΟΥΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΗΤΑΜΕ: • ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ • ΦΑΡΜΑΚΑ Διεύθυνση: Μπουνιαλή 11 chania@mdmgreece.gr Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00 (κοινωνική υπηρεσία) 18:00-20:00 (ιατρική υπηρεσία) Τηλ. επικοινωνιας: 2821023110

 Τα στατιστικά του ιατρείου απο 22/09/2014 ΕΩΣ 26 /09/2014

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΟ

ΕΛΛΑΔΑ 48

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 29

ΑΛΒΑΝΙΑ 11

ΜΑΡΟΚΟ 7

ΣΥΡΙΑ 6

ΠΑΚΙΣΤΑΝ 2

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1

ΑΛΓΕΡΙΑ 1

ΤΥΝΗΣΙΑ 1

ΓΕΩΡΓΙΑ 1

ΣΥΝΟΛΟ 107

Οι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν

Την οικογένεια του εκλιπόντος Κουρμούλη Χάρη που κατέθεσαν αντί στεφάνου το ποσό των 200 ευρώ εις μνήμη του. Τους φίλους Αντώνη Ραντουάν, Αμπντελ Ιλάχ και Ηλία Γατά που βοήθησαν στη μεταφορά του δωρηθέντος από τον κύριο Φουντουλάκη οφθαλμιατρικού εξοπλισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα