Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γιατροί του κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου με τις κινητές μονάδες βρέθηκαν στη περιοχή της Ολυμπίας και Τριφυλίας στο πλαίσιο του προγράμματος υγεία για όλους. Οι εθελοντές γιατροί και διοικητικοί επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, το Περιφερικό ιατρείο της Νέας Φιγαλείας και το Αγροτικό ιατρείο στο χωριό Σελλά του δήμου Τριφυλίας. Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ολυμπίας Τριφυλίας αλλά και την σημαντική συνδρομή τοπικών Φορέων…

Βόρειο Μάλι
Οι Γιατροί του Κόσμου που εργάζονται στο Β Μάλι βρέθηκαν στα πυρά αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού τη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου. Το αυτοκίνητο των ΓΤΚ πέρασε πάνω από τον εκρηκτικό μηχανισμό στη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Kidal και οι δυο επιβάτες  τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά παραμένουν ζωντανοί. Από τις έως τώρα έρευνες δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι η οργάνωση ήταν ο στόχος της επίθεσης. Ο συντονιστής και ο οδηγός που τραυματίστηκαν εργάζονταν για να εξασφαλίσουν αμερόληπτα τη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς στη περιοχή.

8 Μάρτη και φέτος και η γιορτή της γυναίκας θα γεννήσει απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα ενοχές, αναμνήσεις…

Ανάμνηση σε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας του Μάρτη 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Ν Υόρκης που πάλεψαν και πολέμησαν για καλύτερες συνθήκες εργασίες..
Η ιστορία του γυναικείου κινήματος έχει μακρά και σκληρή πορεία και ο αγώνας δεν έχει αποδώσει πλήρως. Βρισκόμαστε στο αιώνα που θα έπρεπε να είναι ο αιώνας δικαίωσης για τη γυναίκα όσον αφορά τη θέση της στη κοινωνία, στη εργασία, αλλά δυστυχώς η οικονομική κρίση μας έφερε  πίσω, μας πήρε κεκτημένα δικαιώματα και στη χώρα μας αλλοίμονο, η γυναίκα σήμερα αντιμετωπίζει την ανεργία, την ανέχεια, τη φτώχεια που αγγίζουν τα όρια επιβίωσης…
Ας θυμηθούμε όμως πώς ξεκινά η ιστορία της γυναίκας που γνωρίσαμε, αγαπήσαμε, πονέσαμε και τιμήσαμε…
Και η ιστορία ξεκινά έτσι
Γνωρίσαμε και τιμήσαμε τη γυναίκα ως αγρότισσα, νοικοκυρά, οικοδέσποινα .
Την αγαπήσαμε με τη μορφή της μητέρας, της γιαγιάς.
Την πονέσαμε και την πονάμε ως πρόσφυγα, ως μετανάστρια, ως καταπιεσμένη, κακοποιημένη,ως πονεμένη μάνα… και σήμερα, στην οικονομική κρίση ως άνεργη.
Τη θαυμάζουμε ως πολιτικό, αθλήτρια, γυναίκα καριέρας.
Η πορεία της εξέλιξης υπήρξε επώδυνη, σκληρή και δύσκολη.
Ας θυμηθούμε – δούμε τα στάδια της εξέλιξης στη χώρα μας.
Το 1887 η Καλλιρρόη Παρρέν εξέδωσε το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας των κυριών
Το 1903 στο καταστατικό του συνδέσμου εργατικών τάξεων της Ελλάδας, το μόνο γυναικείο αίτημα είναι το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες με 5 μόνο αιτούσεs.
Το 1912 οι γυναίκες προσλαμβάνονται στη θέση του γραφέα.
Το 1920 ιδρύεται ο σύνδεσμος Ελληνίδων υπέρ των δικαιωμάτων.
Το 1932 δυνατότητα του εκλέγειν με την συμπλήρωση του 30 έτους ενηλικίωσης.
Το 1950 ξεκινά η ένταξη της γυναίκας στην παραγωγή με μειωμένη αμοιβή σε σχέση με τους άνδρες.
Το 1952 η δυνατότητα του εκλέγεσθαι.
Το 1975 θεσπίζεται ο νόμος για ίση αμοιβή εργασίας.
Το 1984 θεσπίζονται τα μέτρα ισότητας και η προστασία της μητρότητα.
Το 1985 κατατίθεται νομοσχέδιο από την ΕΟΚ ενάντια στην άσκηση βίας κατά των γυναικών.
Το 1990 κατατίθεται από το Ευρωπαϊκό  κοινοβούλιο κώδικας συμπεριφοράς για την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών κατά την εργασία τους.
Δικαίως λοιπόν, το γυναικείο κίνημα καταγράφεται ως το πλέον πετυχημένο, ανατρεπτικό, προοδευτικό του αιώνα μας ,ο οποίος θα έπρεπε να αναδείξει την ισοτιμία , ισότητα αλληλοσεβασμό , ισες ευκαιρίες για τα δικαιώματα των 2 φύλων… Δεν είναι όμως έτσι.
Τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από το 2012 μας φανερώνουν τη σκληρή πραγματικότητα.
Βλέπουμε λοιπόν πως το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στη Ε.Ε. για το 2012 είναι μόνο το 62,5 αν και γενικά υπάρχουν πολλές αποκλείσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
• Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών έφτασε σχεδόν στο 17 % από 15%.
• Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παρέμεινε λίγο μεγαλύτερο το 2012 (10,7% των γυναικών έναντι 10,6% των ανδρών) ενώ στη χώρα μας το 2008 οι άνεργες Ελληνίδες ήταν στο 13% και το 2012  έχει φτάσει στο 22,3% δηλαδή σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες είναι άνεργες και από εκείνες που εργάζονται περισσότερες από τις μισές είναι σε προσωρινές θέσεις εργασίες ή σε θέσεις μερικής απασχόλησης.
Αν παρατηρήσουμε το γράφημα βλέπουμε ότι οι γυναίκες κατά μέσον όρο κερδίζουν 8.000 ευρώ λιγότερο κάθε χρόνο και ότι συγκριτικά ελάχιστες, μόλις το 2,4% φθάνουν στην κορυφή της πυραμίδας και η κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
Μια άλλη συνέπεια της κρίσης που δεν πρέπει να αγνοούμε, που έχει πολύ σοβαρά αποτελέσματα στη ζωή της γυναίκας ως ατόμου, ως ανθρώπου, είναι η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και αυτό γιατί η κρίση δεν επηρεάζει μόνο τη σφαίρα της εργασίας, αλλά και τη σφαίρα της οικογένειας. Η κατάσταση εκεί ίσως είναι ακόμα πιο δύσκολη με την έννοια ότι αυτό που συμβαίνει στην οικογένεια δύσκολα βγαίνει προς τα έξω και συνήθως καλύπτεται με ένα παχύ πέπλο σιωπής.
Αυτή είναι και η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη (DOVE – ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη) και αναφέρει ότι στην Ελλάδα όσο περισσότερο βαθαίνει η κρίση, όσο μεγαλώνει η φτώχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια για το αύριο τόσο οι συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών αυξάνονται.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από την γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από τις μαρτυρίες ΓΤΚ και άλλων των Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα
Οσο λοιπόν βαθαίνει η κρίση, όσο η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δεν σταματά, όσο οι δομές υποστήριξης της γυναίκας-μάνας-εργαζόμενης μηδενίζονται, τόσο οι ανάγκες της κοινωνίας αυξάνονται, τα δικαιώματα κατακρεουργούνται και η κοινωνική και η οικογενειακή δομή καταστρέφεται.
Ίσως φέτος  να λείπουν από τη γιορτή τα λουλούδια και οι μιμόζες, να απουσιάζει η δικαίωση του αγώνα, αλλά θα είναι έντονη η αγωνιστικότητα, η μαχητικότητα και η ανάγκη της καταξίωσης, διασφάλισης της αξιοπρεπούς ζωής και εργασίας.
ΕΜ

Τα στατιστικά ιατρείου από  24/02/2014 εως 28/02/2014

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ

ΕΛΛΑΔΑ              33
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ               21
ΑΛΒΑΝΙΑ                  16
ΜΑΡΟΚΟ              9
ΡΟΥΜΑΝΙΑ                 3
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ                1
ΣΥΡΙΑ                    1
ΓΕΡΜΑΝΙΑ                  1
ΑΛΓΕΡΙΑ                    1
ΟΥΚΡΑΝΙΑ                 1
ΙΤΑΛΙΑ                    1

ΣΥΝΟΛΟ                  88

Για όσο επέτρεψε η βροχή,
ο χαρταετός των Γιατρών
του Κόσμου υψώθηκε
στο ουρανό των Αγίων
Αποστόλων την Καθαρά Δευτέρα.. Οι εθελοντές του τμήματος
Χανίων των Γιατρών του Κόσμου σας εύχονται καλή Σαρακοστή…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα