Η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες πέρα και πάνω από κάθε Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας
Οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν τη βαθειά τους οδύνη για τον τραγικό χαμό δύο ανθρώπων εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας Λέσβου και καλούν τις αρχές να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα. Η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας.
Οι Γιατροί του Κόσμου -Ελλάδας (Médecins du Monde – Grèce), εκφράζουν τη βαθειά τους οδύνη για τον τραγικό χαμό δύο ανθρώπων, μιας γυναίκας και ενός πεντάχρονου παιδιού, και το σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο εξαιτίας της πυρκαγιάς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (εφεξής Κ.Υ.Τ.) στη Μόρια Λέσβου.
Κλιμάκιο της οργάνωσης παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εντός του κέντρου περιθάλποντας τραυματίες και βοηθώντας όλους όσοι είχαν ανάγκη. Την επομένη, επέστρεψαν κανονικά εντός του Κέντρου λειτουργώντας τα ιατρεία της οργάνωσης και παρέχοντας πλήρη ιατρική και ψυχοκοινωνική κάλυψη στον πληθυσμό του Κ.Υ.Τ.
Τραγικά περιστατικά σαν κι αυτό αναδεικνύουν για μια φορά ακόμα τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες και μετανάστες.
Χώροι φιλοξενίας χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, ακατάλληλοι για χειμερινή διαβίωση και με ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες για τους διαβιούντες σε αυτές. Στα νησιά, συνέπεια της Συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν επί μήνες σε δομές που έχουν προ πολλού ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους.
Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να λειτουργούν χώροι, το κλείσιμο των οποίων έχει προαναγγελθεί εδώ και μήνες. Η ανακατασκευή δομών φιλοξενίας προχωρά με αργούς ρυθμούς. Πολλά κοντέινερς σε καταυλισμούς παραμένουν άδεια, την ίδια στιγμή που άνθρωποι ζουν σε σκηνές μέσα στον χειμώνα.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και ασφαλείας εντός των κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και ιδίως στα νησιά.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουμε εμφατικά ότι η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όχι μόνο δεν σχετίζονται αλλά είναι πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας.
Στην προσπάθεια αυτή, δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση των αναγκαίων λύσεων.
25 Νοέμβρη: Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών
Αυτή η πατριαρχικά δομημένη καπιταλιστική κοινωνία, προσανατολίζεται προς μία κατεύθυνση προστασίας της γυναίκας από τη βία… εντούτοις βλέπουμε πως το ίδιο το κράτος με τις πολιτικές του εξακολουθεί να την “κακοποιεί”. Μία ημέρα γιορτής για την εξάλειψη της βίας και 364 ημέρες για την υπόθαλψη του θύτη. Το ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ όμως είναι βαθύτατα ΠΟΛΙΤΙΚΟ και θα διακηρύσσεται μέσα απο παγκόσμιες ημέρες, από δράσεις, από την προσωπική οπτική του καθε ατόμου… από κάθε τι δηλαδή πολιτικό.
K. Κυριακοπουλου
Μία ακόμη συνεργασία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κρίσης.
Επίσκεψη της Νορβηγικής Αρχής Προσφυγών στο Κέντρο Υποδοχής Ευάλωτων Αιτούντων Ασυλο στην Αθήνα.
Το Εργο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), μέσω του Δ.Ο.Μ., διαχειριστική Αρχή του προγράμματος SOAM.
Από Τρίτη 22 Νοεμβρίου
έως και Παρασκευή 25 Νοεμβρίου
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
Ελλάδα: 31
Βουλγαρία: 11
Αλβανία: 6
Πολωνία: 1
Σερβία: 2
Συρία : 1
Μπαγκλαντές: 1
Ινδία: 1
Μαρόκο: 1
Σύνολο: 55 άτομα
Oι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν
Την κα Μαριλένα Παπαδάκη που προσέφερε 300 ευρώ στη μνήμη του Νώλη Εμμανουήλ Παπαδάκη για την στήριξη των δράσεων του τμήματος Χανίων.