Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Γιατροί του κόσμου

Οι Γιατροί του κόσμου ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, υλοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρότυπο πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου “Υγεία για όλους” με τη συνολική χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το πρόγραμμα “Υγεία για όλους” προσφέρει γυναικολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό και οφθαλμολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε γυναίκες και παιδιά αλλά και σε ευπαθή πληθυσμό με επισκέψεις Κινητών Μονάδων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Οι Κινητές Μονάδες των Γιατρών του Κόσμου, κατάλληλα στελεχωμένες από άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχουν δωρεάν μεταξύ άλλων γυναικολογική κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση, καρδιογράφημα, δερματολογικό έλεγχο και οφθαλμολογικό έλεγχο καθώς επίσης παροχή επιπλέον ιατρικών ειδικοτήτων και εξετάσεων και δυνατότητα παραπομπής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων και κριτηρίων ευαλωτότητας. Ιδιαίτερη μνεία υπάρχει για τα παιδιά με την παροχή παιδιατρικού ελέγχου, εξετάσεων, παιδικού εμβολιασμού και χορήγησης παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής.
Το πρόγραμμα “Υγεία για όλους”, το οποίο τη χρονιά που πέρασε προσέφερε ιατρικό έλεγχο σε περισσότερα από 9.000 άτομα σε 30 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα των επισκέψεων των Κινητών Μονάδων των Γιατρών του Κόσμου όπως διαμορφώθηκε με την υποστήριξη και την σημαντική συνδρομή τοπικών φορέων έχει ως εξής:
Τετάρτη 11/6: Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας
Πέμπτη 12/6: Περιφερειακό Ιατρείο Ευδήλου
Παρασκευή 13/6: Περιφερειακό Ιατρείο Ευδήλου

Πριν από τη επίσκεψη στη Ικαρία οι Γιατροί του Κόσμου είχαν επισκεφτεί και τη περιοχή Φούρνων και το πρόγραμμα επισκέψεων που ακολούθησαν ήταν
Σάββατο 7/6: Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων
Κυριακή 8/6: Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων
Δευτέρα 9/6: Περιφερειακό Ιατρείο Φούρνων
Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Δεν τον πήρα εγκαίρως είδηση τον εορτασμό της μέρας αυτής αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να της αφιερώσουμε δυό κουβέντες έστω και καθυστερημένα. Για την παγκόσμια ημέρα επιζώντων του καρκίνου ομιλώ, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Θεωρώ ότι δικαίως τιμούν τους ανθρώπους αυτούς. Γιατί όταν κάποιος περάσει μια τέτοια ιστορία υγείας όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, όπου τίποτα δεν αποκλείεται και επιβιώσει τότε δικαιούται να γιορτάσει το γεγονός αυτό. Να το πανηγυρίσει και να κάνει και τους άλλους κοινωνούς των μαθημάτων ζωής που πήρε.
Oπως σας έχω εξομολογηθεί παλιότερα, έχω περάσει κι εγώ μια μεγάλη περιπέτεια υγείας. Κι έχω βιώσει αντίστοιχα συναισθήματα.

Έχω ζήσει την ανεμελιά και την αθωότητα του υγιούς. Την εποχή που το μόνο μου μέλημα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις, η δουλειά, τα οικονομικά. Γενικά η καθημερινότητα. Και ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς καμιά προετοιμασία κάνεις έναν ιατρικό έλεγχο ρουτίνας και… σου έρχεται το “χαμπέρι”:
– Έχεις πρόβλημα. Δεν είσαι υγιής. Σου ανακοινώνει ο ειδικός.

Και μπαίνεις σε μια σβούρα απερίγραπτη. Πριν προλάβεις να συνειδητοποιήσεις τι σου συμβαίνει, να μπορέσεις να το αποδεχτείς και να το χωνέψεις πρέπει να πάρεις ζωτικές αποφάσεις που αφορούν την επιβίωσή σου από τη στιγμή εκείνη και μετά. Από την εποχή αυτή του πανικού και της άγνοιας, μου έχει μείνει η θύμηση μερικών ανθρώπων που με ψυχραιμία και σαφήνεια με καθοδήγησαν και μου υπέδειξαν τρόπους και επιλογές. Γιατί, μετά το άκουσμα ενός τέτοιου νέου, νομίζει κανείς ότι δεν έχει επιλογές. Όμως έχει. Η μεγαλύτερη και η πιο καίρια είναι μια που αφορά τον κάθε ένα μας προσωπικά. Η απόφαση τού πως θα αντιμετωπίσουμε την αρρώστια μας. Παθητικά με πεσμένο ηθικό, κλαίγοντας και αναρωτώμενοι γιατί να μας τύχει αυτή η συμφορά; Ή θαρραλέα με αισιοδοξία και αποφασισμένοι να κάνωμε την υπέρβαση μας; Η μοιρολατρία και η μιζέρια δεν βοηθάνε πάντως. Δεν το ήξερα εξ αρχής αλλά το έμαθα στη συνέχεια και από το στόμα των πιο ειδικών. Είναι καταγεγραμμένο, μου είπαν, και στα ιατρικά περιοδικά. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους με αισιοδοξία και θετική διάθεση έχουν γρηγορότερη ίαση και καλύτερη αποκατάσταση από τους γκρινιάρηδες και τους συνεχώς παραπονούμενους.

Το άλλο πράγμα που έμαθα είναι ότι, κανείς δεν παίρνει απαλλακτικό από την θητεία αυτή. Όταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου μαζί με σένα βλέπεις να κυκλοφορούν παιδάκια πέντε-έξι χρονών, χλωμά, λιωμένα από την αρρώστια, φορώντας κασκέτο για να κρύψουν το χωρίς μαλλιά κεφαλάκι τους, με τον συνοδό δίπλα τους να κρατά το σταντ του ορού, αντιλαμβάνεσαι ότι η αρρώστια δεν κάνει διακρίσεις κανενός είδους. Στο ίδιο καλάθι μας βάζει όλους. Νέους, γέρους, πλούσιους, φτωχούς. Και το ερώτημα «γιατί εγώ;» απλά, δεν μπορεί να σταθεί.

Και κάποια στιγμή αν έτσι σου μέλλεται, ξαναγυρνάς στο σπίτι σου. Θεραπευμένος, αλλά όχι πια αθώος και ξέγνοιαστος. Όχι πια ανήξερος και ανέμελος. Με σημάδια πολλά γιατί τίποτα δεν περνά χωρίς να σου αφήσει το στίγμα του και τη χαρακιά του. Αλλά και με απέραντη ευγνωμοσύνη γιατί παρόλα τα τραύματα, σού δόθηκε η δυνατότητα να συνεχίσεις. Δεν είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος. Σαν το Οδυσσέα έπαθες κι έμαθες πολλά, στο ταξίδι σου. Στο χέρι σου είναι πώς θα την αξιοποιήσεις τη γνώση αυτή από δω και μπρός. Στο χέρι σου είναι να αντιληφθείς το πραγματικό νόημα της ζωής και να βοηθήσεις και άλλους να το καταλάβουν. Γεγονός παραμένει ότι η επιστροφή είναι ένα δώρο που σου δίνεται. Που δεν είναι σίγουρο και δεδομένο. Που δεν είναι αυτονόητο. Και είναι δικό σου θέμα πώς θα το αποδεχτείς και πώς θα το χρησιμοποιήσεις από τώρα κι έπειτα.
Γιατί η ζωή σου έχει πια άλλη θεώρηση και άλλες προτεραιότητες.

Τέτοιου είδους σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου όταν έμαθα για τη γιορτή αυτή. Για τη γιορτή της ελπίδας και της αισιοδοξίας, του πάθους και της δύναμης για τη ζωή που κερδίζει και θριαμβεύει, όπως έλεγαν οι εορτάζοντες.
Στην ουσία όπως είδα κάπου γραμμένο, η αρρώστια μηδενίζει το κοντέρ. Επιλογή του καθενός μας είναι να έχει μετά την ασθένεια, ένα νέο δυνατότερο και δυναμικότερο ξεκίνημα. Μια νέα ζωή. Με περισσότερη αισιοδοξία. Με περισσότερη ουσία και ποιότητα.
Ας έχομε όλοι την υγειά μας!

Μπεμπ. Α.
Ο ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓτΚ και η Ιnternational Life σε μια κοινή προσπάθεια στους καιρούς της κρίσης, σε μια άλλη πράξη αλληλεγγύης αποδεικνύοντας πως όλοι μαζί μπορούμε…
Η Interlife Ασφαλιστική στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης 2014, ενισχύει το έργο των Γιατρών του Κόσμου συγκεντρώνοντας φάρμακα μέχρι τις 12/6/2014.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓτΚ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Η επιβίωση των παιδιών εξαρτάται από τη καλή υγεία της μητέρας, τη σωστή διατροφή, την καλή ατομική υγιεινή και τη σωστή ενημέρωση σε θέματα υγείας, διατροφής και διαχείρισης της οικογενειακής οικονομίας.
Στη μακρινή χώρα της Ασίας το Νεπάλ, το ποσοστό μητρικής και παιδικής θνησιμότητας είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η υγεία των μητέρων και των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα για μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα