Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Η γυναίκα του Ιησού

Τον Ασκό του Αιόλου έχει ανοίξει νέος κύκλος συζητήσεων στους κόλπους της εκκλησίας σχετικά με την ανθρώπινη φύση του Χριστού. Όλα ξεκίνησαν όταν χθες, δημοσιεύθηκε από την επιθεώρηση Θεολογίας του Χάρβαρντ ότι ένας πάπυρος που είχε ανακαλυφθεί και ανέφερε στα αρχαία κοπτικά τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, “η γυναίκα μου…”», φαίνεται πως είναι αυθεντικός και όχι πλαστός.

Ο πάπυρος, που …άναψε φωτιές χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, έχει μέγεθος περίπου όσο μια πιστωτική κάρτα και είχε ανακαλυφθεί από την καθηγήτρια ιστορίας του Χάρβαρντ Κάρεν Κινγκ τον Σεπτέμβριο του 2012.

Τότε, τόσο το Βατικανό και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν πλαστό τον πάπυρο και διαβεβαίωναν πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού»

Λίγο πριν το Πάσχα όμως, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με διάθεση να ταράξουν προφανώς τα νερά της Εκκλησίας, δημοσίευσαν μελέτη σύμφωνα με την οποία διατείνονται πως μετά από ενδελεχή εξέταση του αρχαίου πάπυρου, τον οποίο ονόμασαν «Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πάπυρος είναι αυθεντικός και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϊόν σύγχρονης πλαστογραφίας.

Για την ώρα εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως το κείμενο στον πάπυρο έχει γραφτεί στα αρχαία κοπτικά, στη γλώσσα των Αιγύπτιων Χριστιανών της εποχής και αποτελείται από οκτώ ευανάγνωστες, στα περισσότερα σημεία, σκοτεινές γραμμές στο μπροστινό μέρος και έξι δυσανάγνωστες ξεθωριασμένες γραμμές στο πίσω μέρος.

Το θέμα του παπύρου φέρεται πως είναι ένας διάλογος στον οποίο ο Ιησούς μιλά στους μαθητές του. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται στη «σύζυγό» του. Συγκεκριμένα η επίμαχη φράση αναφέρει: «ο Ιησούς τούς είπε, “η γυναίκα μου…”». Υπάρχουν και άλλες φράσεις όμως όπως: «θα μπορεί να είναι μαθήτριά μου», «η Μαρία το αξίζει αυτό» και «όσο για μένα, θα σταθώ πλάι της προκειμένου να…».

Πάντως η Κάρεν Κινγκ, που ανακάλυψε πρώτη τον πάπυρο, εξήγησε πως το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε η αυθεντικότητα του συγκεκριμένου εγγράφου αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ιησούς είχε παντρευτεί. «Απλά αυτό το έγγραφο ρίχνει φως στις συζητήσεις που έκαναν οι πρώτοι Χριστιανοί για τον αν ο ιδανικός τρόπος της χριστιανικής ζωής ήταν αυτός ενός ανύπαντρου» εξηγεί η Κινγκ. Εκείνο που αποδεικνύει ο πάπυρος, κατά την ερευνήτρια καθηγήτρια είναι ότι «γυναίκες, μια σύζυγος, μια μητέρα, μια κοπέλα που αναφέρεται ως “Μαρία” θα μπορούσαν να είναι μαθήτριες του Ιησού».

(Πηγή: http://journals.cambridge.org)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα