Ο υποψήφιος δήµαρχος µοιράζεται σκέψεις εν όψει των εκλογών της Κυριακής
Τα έργα, οι επενδύσεις και οι υποσχέσεις για την Κίσσαµο, αλλά και η πολιτική θέση και στάση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του επικεφαλής της και υποψήφιου δηµάρχου Κισσάµου κ. Γιώργο Φραγκιουδάκη. Μιλώντας στο podcast των “Χ.ν.” o κ. Φραγκιουδάκης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για θέµατα της περιοχής.
• Έχοντας τη στήριξη του ΚΚΕ, γιατί να σας ψηφίσει ένας Κισσαµίτης από το 93% των δηµοτών που στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 δεν στήριξε Κοµµουνιστικό κόµµα (στο δήµο Κισσάµου λάβατε 7,03);
Κριτήριο ψήφου για µας είναι η δύσκολη καθηµερινότητα που αντιµετωπίζει ο λαός της Κισσάµου. Με την ακρίβεια, µε δύσκολες εργασιακές σχέσεις, µε έλλειψη υποδοµών και πολιτικής προστασίας. Μια δυσκολία που έχει διαµορφωθεί από ένα αντιλαϊκό κράτος. Για µας οι τοπικές εκλογές είναι εφ’ όλης της ύλης καθώς οι τοπικές αρχές, η Περιφέρεια, οι ∆ήµοι έχουν διαµορφωθεί σε µηχανισµούς άσκησης και αποκέντρωσης του κεντρικού κράτους. Το κάλεσµα µας λοιπόν που απευθύνεται στους εργαζόµενους, τους βιοπαλαιστές, τους αγρότες, τους επαγγελµατίες, τους ανέργους, τους νέους ανεξάρτητα του τι ψήφισαν. Τους καλούµε να ψηφίσουν “Λαϊκή Συσπείρωση” σε όλες τις κάλπες, δηµοτικές και περιφερειακές, για να αναµετρηθούµε µε αυτό το αντιλαϊκό κράτος σε όλα τα επίπεδα. Το ΚΚΕ που στηρίζει τη “Λαϊκή Συσπείρωση” έχει δυναµική και απήχηση πολύ µεγαλύτερη από την εκλογική του επιρροή και κυρίως είναι η εγγύηση ότι τα λεγόµενα µας για µια αγωνιστική στάση απέναντι στα προβλήµατα θα γίνουν πράξη. Στο ψηφοδέλτιο µας επίσης υπάρχουν και αγωνιστές που δεν ανήκουν στην αριστερά, αλλά στη Ν∆ και σε άλλους πολιτικούς χώρους.
• ∆υσκολεύοµαι να πιστέψω ότι ένας ιδεολόγος της Ν∆ θα συµµετείχε στο ψηφοδέλτιο σας…
Άνθρωποι από το χώρο της Ν∆ είδαν την αγωνιστική µας στάση τα τελευταία 4 χρόνια και επέλεξαν να στηρίξουν εµάς και όχι αυτούς που επισήµως στηρίζουν τα κόµµατα τους στους ∆ήµους για το λόγο που σας είπα. Για την άλλη στάση, για την αγωνιστικότητα, για το ότι εµείς δεν λέµε «θα τα κάνουµε όλα, εσείς καθίστε στα σπίτια σας».
• Ας υποθέσουµε ότι οι Κισσαµίτες σας δώσουν τα “κλειδιά” του ∆ήµου. Το πλαίσιο λειτουργίας, η νοµοθεσία είναι τόσο σφιχτά, που δεν υπάρχουν περιθώρια για µεγάλες αλλαγές. Και µην µου πείτε ότι “ο Πελετίδης στην Πάτρα έκανε…” γιατί µπορεί ο κ. Πελετίδης να βρίσκει κάποιες χαραµάδες στο σύστηµα αλλά δεν θα αλλάξει το πολιτικό σύστηµα στην Ελλάδα αν το ΚΚΕ κερδίσει 10, 20, 30 ∆ήµους…
Η παρέµβαση του ΚΚΕ σε ∆ήµους και Περιφέρειες δεν έχει να κάνει µε την αλλαγή του πολιτικού συστήµατος αλλά να βοηθήσει, να ελαφρύνει την καθηµερινότητα των δηµοτών µας. Έχετε διαβάσει το πρόγραµµα και τις θέσεις µας και το λέµε πεντακάθαρα πως αν ο Κισσαµίτικος λαός µας δώσει τη δύναµη θα είµαστε πλάι του αλλά και απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα εφαρµόσει η κεντρική διοίκηση σε βάρος του. Αυτή την αρχή ακολουθεί και ο Πελετίδης στην Πάτρα, για αυτόν και έχει εκλεγεί δύο φορές και θα τον εκλέξει και τρίτη φορά ο λαός της Πάτρας απέναντι σε όλους αυτούς που λειτουργούν παρασκηνιακά αλλά και στο προσκήνιο σε βάρος τους. Η πολιτική που ασκείται στην Πάτρα θα µπορούσε να ασκηθεί και στο ∆ήµο Κισσάµου στα ζητήµατα πολιτικής προστασίας, ελαφρύνσεων των δηµοτών από τα δηµοτικά τέλη ειδικά την περίοδο της πανδηµίας.
Ο υποψήφιος δήµαρχος µοιράζεται σκέψεις εν όψει των εκλογών της Κυριακής
• Λέτε για το ΕΠΑΛ και το Λύκειο Κισάµου, απαντάει η δηµοτική αρχή και η Περιφέρεια ότι τελείωσε η µελέτη και θα χρηµατοδοτηθεί η κατασκευή τους, µιλάτε για τις λιµνοδεξαµενές του Έλους είπε ο κ. Αρναουτάκης ότι ολοκληρώνεται µε επιπλέον χρηµατοδότηση και για αυτές στους Αγ. θεοδώρους και στη Χρυσοσκαλίτισσα ότι τελειώνουν οι µελέτες. ∆ροµολογούνται λύσεις και εσείς ως άλλοι ∆ον Κιχώτες κυνηγάτε… ανεµόµυλους;
∆εν µας πειράζουν αυτοί οι χαρακτηρισµοί άλλωστε πρέπει να παραµείνει ζωντανό ένα όραµα. Βάλατε πολλά ζητήµατα. Πότε χάλασαν οι λιµνοδεξαµενές στη Χρυσοσκαλίτισσα το 1999, των Αγ. Θεοδώρων το 2011. Τώρα έχουµε 2023 γιατί να τους πιστέψουµε; Τόσα χρόνια δεν τις έφτιαξαν, σταµάτησε το πρόβληµα µε το νερό; Είχατε καλύψει και εσείς τις κινητοποιήσεις των κατοίκων…Γιατί να τους πιστέψουµε; Τα ίδια και για το ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ. Κάθε χρόνο τα παιδιά κινητοποιούνταν για συγκεκριµένα πράγµατα, για την ακαταλληλότητα των κτηρίων. Το 1968-1969 πριν φύγει ο µακαριστός Ειρηναίος στη Γερµανία διωγµένος από τη χούντα είχε βάλει το θεµέλιο λίθο των κτηρίων, τελείωσαν το 1979 και µπήκαν τα παιδιά σε αυτά το 1980. ∆έκα χρόνια ο σκελετός του κτηρίου είχε µεγάλη επιβάρυνση και δεν συντηρήθηκε ποτέ. Ούτε από την πολιτεία, ούτε από τους ∆ήµους που τους πέρασαν την ευθύνη χωρίς την αντίστοιχη χρηµατοδότηση. Θεωρούµαι λοιπόν πως ο σεισµός του Νοεµβρίου 2019 ήλθε ως κατακλείδα στο στεγαστικό πρόβληµα των σχολείων. Τον Οκτώβριο του 2019 οι µαθητές έκαναν κινητοποίηση και έφερε ο ∆ήµος τον τότε υφυπουργό παιδείας τον κ. ∆ιγαλάκη να βοηθήσει στο να κατευναστούν οι αγώνες των µαθητών και εκεί ειπώθηκε πως θα φτιάξουν καινούργια σχολειά στην Κίσσαµο αλλά µε Σ∆ΙΤ. Θα βάλουν τους εργολάβους δηλαδή να φτιάξουν τα σχολειά µε χρήµατα του ελληνικού λαού και µετά θα τα έχει ο εργολάβος να τα εκµεταλλεύεται για 30 χρόνια. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” στη σύσκεψη του δήµου είχε αντιταχθεί στα Σ∆ΙΤ. Μετά το σεισµό πήγαµε στην Αθήνα, είπαν πως το 2021 θα ξεκινήσει το ΓΕΛ, το 2023 το ΕΠΑΛ, έδωσαν χρονοδιαγράµµατα είπαν πως δεν θα γίνουν µε Σ∆ΙΤ αλλά µε το ΕΣΠΑ. Αν υπήρχε ο Οργανισµός Σχολικών Κτηρίων θα είχαµε προβλήµατα στην ανέγερση νέων σχολείων; Όχι, καταργήθηκε, και έγινε η ΚΤΥΠ µια Α.Ε. υποστελεχωµένη και µε κριτήρια κόστους οφέλους για αυτό έχουµε τα τεράστια προβλήµατα σε όλα τα δηµόσια κτήρια.
• Η ΚΤΥΠ ως Α.Ε. δεν είναι πιο ευέλικτη…
Η ευελιξία της φάνηκε στα σχολειά της Κισσάµου. Το ∆εκέµβρη του 2019 έγινε σύσκεψη στην Αθήνα για τα σχολεία και έχουµε 2023 και αν δεν γίνονταν οι κινητοποιήσεις των µαθητών του ΕΠΑΛ δεν θα είχαν εργαστήρια. Τρεις γενιές αποφοίτων του ΕΠΑΛ δεν έκαναν εργαστήριο. Γιατί να πιστέψουµε όταν δεν έχουµε δει ούτε µακέτα!
• Μακέτα έχουµε δει…
Στο ∆.Σ. όχι, δεν έχουµε δει ούτε σχέδιο, ούτε µακέτα, µια φωτογραφία είδαµε στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει ένα σχολείο φυλακή, γύρω-γύρω κτήρια και στη µέση η αυλή. Επίσης στα έργα που έχουν πει ότι θα τελειώσουν είναι η παράκαµψη Τοπολίων. Ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, έχουµε φτάσει στο 2023, πήρε παράταση για το τέλος του 2024. Έλεγαν πως αν δεν τελειώσει το έργο µέσα στο 2023 θα απενταχθεί! Απειλούσαν την επιτροπή των κατοίκων ότι αυτή φταίει που καθυστερεί το έργο όταν η Επιτροπή συστάθηκε για να επιταχυνθούν οι εργασίες!
• Καταψηφίσατε τα σχέδια για ξενοδοχειακή µονάδα πάνω στην αµµουδιά των Φαλασάρνων και ψηφίσατε τους περιβαλλοντικούς όρους για µια άλλη µονάδα στον κόλπο της Κισσάµου. Γιατί αυτή η διαφοροποίηση;
Καταρχήν η ξενοδοχειακή µονάδα στον κόλπο της Κισσάµου δεν είναι σε περιοχή Natura… Εµείς βάλαµε κάποιες παραµέτρους που παραδέχθηκε ο µελετητής όπως τη κοινή µελέτη των πρώην δήµων Κίσσαµου και Μυθήµνης για το βόρειο παραλιακό µέτωπο. Η µελέτη προέβλεπε να γίνει πεζόδροµος, ποδηλατόδροµος. ∆εν το έλαβαν υπ’ όψιν, τους το ζητήσαµε. Το ενέταξαν στους σχεδιασµούς τους; Ότι ξέρετε ξέρουµε! . Εναντιωθήκαµε επίσης στην απόφαση του ∆ήµου να απεµπολήσει το δικαίωµα του να πάρει γη (26 στρ.) και να το πάρει σε χρήµα (564.000 ευρώ). ∆εν είµαστε απέναντι σε όλες τις τουριστικές επενδύσεις, πρέπει να γίνονται αλλά µε όρους που πρέπει να βάζει η εκάστοτε κοινωνία. Είµαστε απέναντι στους “στρατηγικούς επενδυτές”, που λέει το κράτος, τις µεγάλες µονάδες, τις ανεµογεννήτριες, τα ορυχεία και γυψορυχεία, όπου εκεί οι επενδυτές µπορούν και να παρακάµψουν την περιβαλλοντοκτόνα νοµοθεσία για το “συµφέρον της οικονοµίας της χώρας”. Που χρηµατοδοτούνται µε ζεστό χρήµα από τον κρατικό προϋπολογισµό και το ταµείο ανάκαµψης. Η µεγάλη διαφορά της επένδυσης στα Φαλάσαρνα µε αυτήν στον κάµπο των Καλλεργιανών είναι ότι η δεύτερη δεν είναι σε Natura και εγκρίθηκε από τη ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος. Ενώ η ∆ιεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας είχε απορρίψει τη µελέτη στη Φαλάσαρνα το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας ο κ. Αρναουτάκης και Μαρκογιαννάκης ψήφισαν υπέρ. Για να αλλάξει γνώµη το κεντρικό κράτος και να πει και ο κ. Μητσοτάκη στην προεκλογική του οµιλία στο Καστέλι πως δεν θα κτιστεί η µονάδα στα Φαλάσαρνα συνέβαλλαν σε αυτό και η “Λαϊκή Συσπείρωση” και το λαϊκό κίνηµα αλλά πάρθηκε υπ’ όψιν και η συµπεριφορά των επενδυτών µέχρι σήµερα εκεί.