Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Γιώργος Γελαλής: «Η τέχνη είναι “όπλο” στον αγώνα για το καλό»

“Η τέχνη, δεν έχει στην εκπαίδευση τη θέση που της αξίζει! Ο χρόνος που δίνεται
σ’ αυτά τα μαθήματα, δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό χρόνο, που είναι απαραίτητος στα παιδιά για να ανακαλύψουν αυτό που τους ταιριάζει, την κλίση τους, τις δεξιότητες και τα ιδιαίτερα χαρίσματα που έχει το καθένα!”

 

«Η τέχνη, δεν πρέπει να περιορίζεται στο να καλύπτει -σε άλλον λιγότερο και σε άλλον περισσότερο- μονάχα τη δική μας προσωπική ανάγκη για αναγνώριση του κόπου μας και της δημιουργίας μας. Είναι κι ένα “όπλο” δικό μας (δεν μας έχουν μείνει και πολλά) για να μιλήσουμε, να διαμαρτυρηθούμε, να παρέμβουμε, να παλέψουμε για το καλό, ενισχύοντας τον αντίλογο».
Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός και εκπαιδευτικός Γιώργος Γελαλής που μίλησε στις “διαδρομές” με αφορμή την παράσταση stand up comedy με τίτλο “Je suis Λάρισα” που παρουσιάζει μαζί με το μουσικό σχήμα “Los Siapéras” στο θεατράκι της “Rosa Nera” σήμερα και αύριο.
Μια παράσταση που αναδεικνύει, με χιουμοριστική και αυτοσαρακαστική διάθεση, τον γλωσσολογικό πλούτο της ντοπιολαλιάς και ταξιδεύει το κοινό έως τον γενέθλιο τόπο του Γιώργου Γελαλή, την περιοχή της Λάρισας.
Μια κουβέντα που ξεκίνησε από τον πολιτισμό της ντοπιολαλιάς, πέρασε στον παρεμβατικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η τέχνη, στάθηκε στο πνεύμα ελευθερίας που υπερασπίζεται ο χώρος της κατάληψης που φιλοξενείται η παράσταση, για να καταλήξει στην άνιση μεταχείριση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο πλαίσιο της ελληνικής εκπαίδευσης και την ανάγκη η τέχνη να είναι προσβάσιμη και προσιτή σε όλους.

-Πώς προέκυψε η παράσταση “Je suis Λαρισα” και τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει;
Μεγάλωσα σε ένα χωριό της Λάρισας και από μικρός είχα ένα τετράδιο, όπου σημείωμα όσες λέξεις στη ντοπιολαλιά μας, μου φαινόταν αστείες! Με τα χρόνια, αυτό το τετράδιο γέμισε και αποτελεί ουσιαστικά το κυρίως υλικό της παράστασης. Οι θεατές, θα παρακολουθήσουν ένα διαδραστικό σατιρικό παιχνίδι, με θέμα τα γραμματικά – γλωσσολογικά χαρακτηριστικά της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Η παράσταση θα έχει τη μορφή “εργαστηρίου” εκμάθησης της διαλέκτου μας, με τους θεατές να είναι μαθητές – μαθήτριες! Με αυτοσαρκαστική πάντα διάθεση, θα αναδειχτεί ο πλούτος του μοναδικού αυτού ιδιώματος! Η ντοπιολαλιά, κάθε ντοπιολαλιά είναι πολιτισμός. θέλω να πω… μιλάμε όπως μάθαμε να μιλάμε! Αυτό είναι άλλωστε το ωραίο, να είσαι γνήσιος. Η ορχήστρα “Los Siaperas” θα “ντύσει” την παράσταση με μουσικές του τόπου.

-Θυμάμαι Γιώργο πριν από έναν χρόνο αν δεν κάνω λάθος είχες κάνει ένα δρώμενο για το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στα Χανιά. Η τέχνη πρέπει να έχει παρεμβατικό χαρακτήρα; Πρέπει να καταπιάνεται με την επικαιρότητα;
Θα έλεγα επιβάλλεται! Η τέχνη, δεν πρέπει να περιορίζεται στο να καλύπτει – σε άλλον λιγότερο και σε άλλον περισσότερο – μονάχα τη δική μας προσωπική ανάγκη για αναγνώριση του κόπου μας και της δημιουργίας μας. Είναι κι ένα “όπλο” δικό μας (δεν μας έχουν μείνει και πολλά) για να μιλήσουμε, να διαμαρτυρηθούμε, να παρέμβουμε, να παλέψουμε για το καλό, ενισχύοντας τον αντίλογο. Αν η τέχνη περιορίζεται μονάχα στους τέσσερις τοίχους, αν δεν συνδέεται με την πραγματική ζωή, είναι… μισή.

-Η παράσταση που παρουσιάζετε, φιλοξενείται στην κατάληψη Roza Nera στον λόφο Καστέλι. Τι σηματοδοτεί για εσένα αυτός ο χώρος;
Είναι ένας χώρος ελευθερίας. Ένας χώρος που σέβεται και στηρίζει το διαφορετικό. Ένας χώρος που παράγει πολιτισμό και τον μοιράζεται με τον κόσμο, χωρίς αντίτιμο. Ζούμε σε μια πόλη, που όπως είπες και εσύ, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη στέγαση. Αυτό προσπάθησε να αναδείξει τότε, η Performance δρόμου. Δυστυχώς το ζήτημα από τότε, όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά διογκώθηκε. Τα ενοίκια είναι εξωφρενικά και η εξεύρεση μόνιμης κατοικίας, είναι πλέον αδύνατη! Ζούμε σε μια πόλη, που τα πάντα κοστίζουν και προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιον άλλο χώρο στα Χανιά, πέραν της Roza Nera, που να δίνεται η δυνατότητα σε άτομα, ομάδες και συλλογικότητες, να μπορούν να πειραματιστούν στην τέχνη τους, να εκθέτουν ή να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να κάνουν πρόβες και παραστάσεις, χωρίς να πρέπει να πληρώσουν!

-Ως εκπαιδευτικός ποια είναι η γνώμη σου για την αντιμετώπιση των τεχνών στο πλαίσιο της ελληνικής εκπαίδευσης; Θεωρείς ότι τα μαθήματα μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής κλπ. αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα υπόλοιπα ή είναι κάπως… ριγμένα;
Φυσικά και η τέχνη, δεν έχει στην εκπαίδευση τη θέση που της αξίζει! Ο χρόνος που δίνεται σ’ αυτά τα μαθήματα, δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό χρόνο, που είναι απαραίτητος στα παιδιά για να ανακαλύψουν αυτό που τους ταιριάζει, την κλίση τους, τις δεξιότητες και τα ιδιαίτερα χαρίσματα που έχει το καθένα! Μία θεατρολόγος για παράδειγμα, ένας μουσικός, μία εικαστικός, δουλεύουν συχνά σε 5 σχολεία, κάνουν μάθημα σε εκατοντάδες μαθητές και αλλάζουν δεκάδες τμήματα μέσα σε μια βδομάδα! Φαντάζεσαι, πόσος ελάχιστος χρόνος αντιστοιχεί σε κάθε παιδάκι, να το βοηθήσουμε να βρει τη δική του θέση, μέσα στον κόσμο της τέχνης…

-Την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος μέσω zoom στα παιδιά ανέφερε ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της τέχνης είναι να είναι παρηγορητική για τους ανθρώπους. Για εσένα ποιο στοιχείο δεν θα πρέπει να λείπει;
Το πρώτο που μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό, είναι πως η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη και – οικονομικά – προσιτή σε όλους. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου – που είναι και συντοπίτης! – είναι φυσικά από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους, να μιλήσουν γι’ αυτό. Η μουσική του, ο αυθεντικός και ποιητικός του λόγος είναι παρηγοριά, ανακούφιση και πολλές φορές λύτρωση. Το γνήσιο, το αυθεντικό, αφήνει πάντα το αποτύπωμα, αγγίζει βαθιά τον άνθρωπο.

Η παράσταση

Η παράσταση stand up comedy με τίτλο “Je suis Λάρισα” παρουσιάζεται στο θεατράκι της “Rosa Nera” σήμερα, Σάββατο, 6 Μαΐου και αύριο, Κυριακή, 7 Μαΐου στις 21.30. Η παράσταση αποτελεί ένα διαδραστικό σατιρικό παιχνίδι, με θέμα τη ντοπιολαλιά της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. «Αποδυναμώνοντας κάθε προκατάληψη, η παράσταση επιχειρεί να αποκαταστήσει την αλήθεια! Με παραδείγματα και επιχειρήματα, θα εξεταστούν σχολαστικά, όλα τα επίμαχα γραμματικά φαινόμενα, για να αναδειχτούν επιτέλους τα γλωσσολογικά χαρακτηριστικά, ο πλούτος και η μοναδικότητα αυτού του ιδιώματος! Θα παρακολουθήσετε ένα εργαστήρι εκμάθησης της Λαρισινής διαλέκτου, με τους θεατές να είναι… μαθητές!», σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης. Οι “Los Siaperas” θα “ντύσουν” την παράσταση, με μουσικές του τόπου. Παρουσιάζει ο Γιώργος Γελαλής. Γραφιστικά Κατερίνα Σουρλατζή. Μουσικοί “Los Siapéras”: Γιώργος Τζανέτος (κλαρίνο), Ευτέρπη Τσιγάρα (τρομπέτα), Κυβέλη Κουκουδάκη (φωνή, κρουστό), Μανώλης Αρφαράς (λαούτο). Τηλέφωνο κρατήσεων: 6939072625 (Γιώργος).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα