Καθώς η αγωνιστική κίνηση έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω του λοκντάουν σήμερα θα κάνουμε ένα λίγο διαφορετικό αλλά νομίζουμε αξιόλογο αφιέρωμα.
Παρουσιάζοντας τους Χανιώτες μπασκετμπολίστες που αποτυπώθηκαν σε κάποια από τις συλλογές με χαρτάκια ή αυτοκόλλητα που ήταν αρκετά δημοφιλείς ειδικά τις δεκαετίες του ΄80 και του ‘90. Θα δείτε ορισμένους σπουδαίους παίκτες παρότι το χανιώτικο μπάσκετ εδώ και 30 χρόνια δεν έχει να επιδείξει σταθερή παρουσία στις εθνικές κατηγορίες των ανδρών -κάτι που προσπαθεί να αλλάξει ο ΑΟΚ Χανιά τελευταία.
Πριν περάσουμε στην παρουσίαση τους αξίζει κάνουμε μία μικρή αναδρομή στις συλλογές που αφορούσαν το ελληνικό μπάσκετ. Με την βοήθεια ενός κορυφαίου συλλέκτη όπως είναι ο Στέλιος Τζανάκος του οποίου άλλωστε πολλές από τις φωτογραφίες είναι δικές του.
![](https://i0.wp.com/www.haniotika-nea.gr/media/2020/11/2-aek-xarta-a-seira.jpg?resize=696%2C453&ssl=1)
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
Μέχρι την δεκαετία του ‘80 οι συλλογές του μπάσκετ είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε σχέση με το ποδόσφαιρο στο οποίο υπήρχαν δεκάδες με χαρτάκια, είτε με άλμπουμ, είτε χωρίς. Βλέπετε η πρωτόγνωρη επιτυχία της ΑΕΚ που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1968 δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Ως εκ τούτου το μόνο που έχουμε βρει είναι κάτι -πολύ ωραία πάντως- χαρτονάκια με ολόσωμες φωτογραφίες των παικτών της από την ίδια περίοδο από την ελληνική εταιρεία “Παρθενών”. Τις οποίες παρουσιάζουμε από τον συλλογή του σπουδαίου “Ενωσίτη” συλλέκτη Αλέξανδρου Μαργαρίτη.
Την δεκαετία του ‘80 κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Αλλωστε το καλοκαίρι του 1979 ένας 22χρονος-όχι ιδιαίτερα ψηλός (1.83)- Ελληνοαμερικάνος έρχεται να αγωνισθεί στην πατρίδα του του πατέρα του Γιώργου Γεωργαλή που είχε καταγωγή από τη Ρόδο. Βέβαια οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να πουν το “γ” και το… μεταφράζουν ως “g” ενώ κόβουν για ευκολία και τις δύο πρώτες συλλαβές του επιθέτου. Ετσι ο παίκτης θα γίνει περισσότερο γνωστός ως… Νίκος Γκάλης και μαζί με μία φουρνιά εξαιρετικών παικτών (Γιαννάκης, Χριστοδούλου, Φασούλας κ.α.) θα οδηγήσει την Ελλάδα στον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ του 1987. Το πιο σημαντικό ότι θα βάλει τις βάσεις ώστε το άθλημα να αποκτήσει διάρκεια με σημαντικές ακόμα διακρίσεις μέχρι και σήμερα 30 και πλέον χρόνια μετά.
Χριστουγεννιατικα λαμπιόνια των 100.000 ευρώ, αντιγριπικά εμβόλια και ο Τάσος Βάμβουκας μιλάει για την “Black Friday” αλληλεγγύης των φαρμακοποιών των Χανίων στο 11ο “Ημερολόγιο Καραντίνας”
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1985, κυκλοφορούν χαρτάκια “Νταγιάκος” και “Ολυμπιάδα” ενώ όπως ήταν λογικό η τεράστια διάκριση του 1987 έστρεψε τα φώτα πάνω στο άθλημα και έφερε την “Καρουζέλ” και μία μικρότερη εταιρεία (“Ιντερνάσιοναλ”) να εκδίδουν τα πρώτα άλμπουμ με αυτοκόλλητα. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι… Τον επόμενο χρόνο με τη συμμετοχή του Αρη στο πρώτο από τα τρία φάιναλ φορ στην Γάνδη υπήρξε μία ακόμα έκδοση από την εταιρεία “Ιντερνάσιοναλ”
![](https://i0.wp.com/www.haniotika-nea.gr/media/2020/11/5-eurob-87.jpg?resize=696%2C927&ssl=1)
Η ΧΡΥΣΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90
Εκεί που “απογειώνονται” οι συλλογές μπάσκετ είναι πάντως την επόμενη δεκαετία. Επειδή η… καλή μέρα φαίνεται από νωρίς η κορυφαία παγκοσμίως ιταλική εταιρεία Panini σε συνεργασία με τον ΠΣΑΚ κυκλοφορεί για δύο χρόνια άλμπουμ για το ελληνικό πρωτάθλημα. Τα “Basket 90” και “Basket 91” αποτελούν “διαμαντάκια” για κάθε συλλέκτη και έχουν και ανάλογο υψηλό κόστος όσο ελάχιστες συλλογές. Εχουν και οι δύο όχι μόνο από την Α1 ομάδες αλλά και από την Α2 ενώ το πρώτο έχει αφιερωμένο το κεντρικό του δισέλιδο στην Εθνική που στο Ευρωμπάσκετ του 1989 με την 2η θέση πιστοποίησε την μεγάλη άνοδο του αθλήματος. Μπορεί δε η εταιρεία από την Μόντενα να μην ασχολήθηκε ξανά με το άθλημα στη χώρα μας -την στιγμή που πχ στο ελληνικό ποδόσφαιρο εξέδωσε συνολικά 25 συλλογές- σχεδόν όμως κάθε χρονιά μέχρι το τέλος της δεκαετίας είχαμε ανάλογες εκδόσεις από ελληνικές εταιρίες.
Στο αφιέρωμα παρουσιάζουμε Χανιώτες παίκτες από 5: Basket 93-94 (“Αντωνιάδης”), Ελληνικό & ΝΒΑ Μπάσκετ 94-95 (“Καρουζέλ”), Basket ‘95-‘96 (“Γιαννάκη”), Basket 97-98 (“Φλώρα Γιαννάκη”), Α1 98-99 (“Καρουζέλ”) με την τελευταία να αφορά χαρτάκια.
Υπάρχουν επίσης εκδόσεις για το Final Four ‘96 στο Παρίσι (“Αντωνιάδης”) αλλά και για την κορυφαία ομαδική διάκριση εκείνη τη χρονιά: ΠΑΟ Πρωταθλητής Ευρώπης ‘96 (“Καρουζέλ”). Αλλωστε τον επόμενο χρόνο τον διαδέχθηκε ο Ολυμπιακός, το 2000 στη Θεσσαλονίκη το κύπελλο βάφτηκε ξανά “πράσινο” και μέχρι και το 2013 στο Λονδίνο οι δύο αυτές ελληνικές ομάδες σήκωσαν συνολικά 9 φορές το τρόπαιο.
ΚΑΜΨΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ
Από το 2000 και μετά υπάρχει πολύ μεγάλη κάμψη στις μπασκετικές συλλογές παρότι οι διακρίσεις συνέχισαν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘10. Το 2005 με την Εθνική ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Βελιγράδι υπήρξε σχετικό άλμπουμ από την “Golden Shop”, το 2011 η εταιρεία “Αγγελική Γιαννάκη” κυκλοφόρησε για πρώτη και μοναδική φορά κάρτες για την Ευρωλίγκα και πραγματικά δυσκολευόμαστε να βρούμε αν υπάρχει κάτι ακόμα. Σκεφτείτε ότι τον Γλυνιαδάκη καταφέραμε να τον εντοπίσουμε σε… κροατική συλλογή για το Ευρωμπάσκετ του 2015! Οι μόνες συλλογές που συνεχίζουν σταθερά χωρίς πάντως να έρχονται πάντα Ελλάδα είναι της Panini για το ΝΒΑ που έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τελευταία 7ετία λόγω της παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο εκεί.
Πολλοί είναι μάλλον οι λόγοι που το ελληνικό μπάσκετ δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση σε μπασκετικές συλλογές στον νέο αιώνα. Ισως φταίει η εποχή του ίντερνετ, ίσως άλλες συλλογές που τράβηξαν το ενδιαφέρον με μικρή πάντως αξία (τάπες κλπ), ίσως ακόμα και οι συνεχείς μεταγραφές όλη τη σεζόν που αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τα ρόστερ ειδικά στο συγκεκριμένο άθλημα να έπαιξαν το ρόλο τους. Εμείς θεωρούμε ως μία ακόμα βασική αιτία την ποιότητα των συλλογών και ειδικά την δυσκολία να τις συμπληρώσεις. Αν εξαιρέσουμε εκείνες της Panini συχνά-πυκνά οι ελληνικές εταιρείες προσέφεραν “ψευτοδωράκια” αν τις συμπλήρωνες ολόκληρες ή μέρος αυτών. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά δυσεύρετα έως… ανύπαρκτα αυτοκόλλητα και οι συλλογές να μένουν με πολλά κενά. Επίσης ποτέ δεν έκαναν κάτι απλό που κάνει η ιταλική εταιρεία: Εκεί συνήθως σε μία ολόκληρη κούτα της θα βρεις κάποια διπλά και ίσως ελάχιστα τριπλά αυτοκόλλητα. Στις ελληνικές εταιρίες μπορεί να πετύχεις τριπλά ακόμα και στο ίδιο φακελάκι των 4-5 αυτοκόλλητων!
Γιώργος Κουκλάκης
Ισως ο κορυφαίος Χανιώτης μπασκετμπολίστας μέχρι την εμφάνιση του Γλυνιαδάκη. Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1970 (ύψος 2.06) και ξεκίνησε από τον Κύδωνα ενώ το 1987 αγωνίσθηκε και στην εθνική παίδων. Στη συνέχεια έπαιξε στην Α1 με τους 2 δικέφαλους αλλά και με Δάφνη και ΟΑΑ Ηρακλείου. Εδώ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ από τη συλλογή “Basket 93-94”, της ΑΕΚ από την “Ελληνικό & ΝΒΑ Μπάσκετ 94-95” και του Ηρακλείου από την “Α1 98-99”. Με ατού του το μακρινό σουτ ο φόργουορντ με το χαρακτηριστικό μουσάκι είχε μία τεράστια παρουσία 32 χρόνων στα γήπεδα του μπάσκετ ολοκληρώνοντας την καριέρα του στην Β’ ΕΣΚΑ με τις Κουκουβάουνες στην οποία και συνεχίζει ως σήμερα προπονητής στις Ακαδημίες.
Ανδρέας Γλυνιαδάκης
Γεννημένος στις 26 Αυγούστου 1981 ο πανύψηλος σέντερ (2.16) ξεκίνησε από τον Κύδωνα και έγραψε τεράστια ιστορία που θα χρειαζόταν ολόκληρη η σελίδα για να αναφέρουμε. Απλά να θυμίσουμε ότι με την φανέλλα του Παναθηναϊκού την τετραετία 1997-2001 κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και την Ευρωλίγκα το 2000. Μία Ευρωλίγκα που κέρδισε και με τον Ολυμπιακό το 2012 χρονιά που κέρδισε και το πρωτάθλημα Ελλάδος. Επαιξε επίσης σε: Πανελλήνιο, ΑΕΚ, Μαρούσι, Νέα Κηφισιά, ΠΑΟΚ, Κύμη, Ρέθυμνο.
Με την Εθνική κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009 ενώ ανάλογη θέση είχε κατακτήσει και με την εθνική εφήβων το 1998. Το 2003 επιλέχθηκε στον β’ γύρο του ντραφτ από τους Ντιτρόιτ Πίστονς και τελικά τρία χρόνια μετά έπαιξε στο ΝΒΑ με τους Σιάτλ Σούπερσονικς.
Αγωνίσθηκε σε πρωταθλήματα και άλλων 7 χωρών και πανηγύρισε τίτλους σε Κύπρο και Καζακστάν!
Ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του την περίοδο 2018-19 στον γειτονικό μας ΑΓΟ Ρεθύμνου ενώ από τον Ιούνιο του 2019 είναι πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών.
Εδώ από συλλογή της Κροατίας για το Ευρωμπάσκετ του 2015 που πάντως ο Γλυνιαδάκης δεν μετείχε!
Γιώργος Καλαφατάκης
Ο πολύ γνωστός προπονητής γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1958 στα Χανιά όπου έζησε4 μέχρι την ηλικία των 12 ετών. εδώ είναι από την συλλογή Basket 97-98 (“Γιαννάκη”) την περίοδο που ήταν προπονητής στον ΟΑΑ Ηρακλείου. Εγραψε ιστορία όταν οδήγησε των ΑΟ Αμπελοκήπων από το τοπικό της Αθήνας (το 1987) να κερδίζει 6 ανόδους και να φθάνει στην Α1! Τεράστια καριέρα στους πάγκους 15 διαφορετικών ομάδων στην κορυφαία κατηγορία (ρεκόρ) και σε πολλές από αυτές έχει συνδέσει το όνομα του με τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας τους.
Οπως θυμάται ο Σταύρος Δρικάκης εδώ ερχόταν τα καλοκαίρια και έκανε προετοιμασία με τον Κύδωνα την περίοδο που έπαιζε μπάσκετ στον Απόλλωνα.
Πέτρος Οικονομάκης
Δυστυχώς ο “καλοκάγαθος γίγαντας”, ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα των Χανίων έφυγε από κοντά μας σε ηλικία μόλις 38 ετών από ανακοπή καρδιάς. Γεννήθηκε το 1972 και ξεκίνησε το μπάσκετ το 1986 στον Κύδωνα αγωνιζόμενος στη θέση του σέντερ με ύψος 2.07 ενώ σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ.
Το 1991 μετακόμισε στον Α.Ο. Αμπελοκήπων όπου γνώρισε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του, όταν με προπονητή το Γιώργο Καλαφατάκη και συμπαίκτες τον Τζαννή Σταυρακόπουλο, το Γιώργο Φλώρο, τον Παναγιώτη Παναγιωταράκο και τα άλλα παιδιά ανέβασαν τους Αμπελοκήπους από τις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ στην Α1 της δεκαετίας του ’90. Με τη φανέλα των Αμπελοκήπων εικονίζεται εδώ από τις συλλογές “Ελληνικό & ΝΒΑ Μπάσκετ 94-95” και “Basket ‘95-‘96” καθώς και με το νούμερο 12 στην αρχική 5άδα από την πρώτη συλλογή στην παρθενική εμφάνιση της ομάδας στην Α1.
Το 1998 αγωνίστηκε στην Ολύμπια Λάρισας, το 1999 στο ΔΑΣΑΛ και το 2001 στο Παλαιό Φάληρο.
Τελευταίος του σταθμός ήταν το Ρέθυμνο, το οποίο τίμησε με την παρουσία του αγωνιζόμενος για τρία χρόνια (2003-2006) στην Α2 και τη Β’ Εθνική κατηγορία. Εσβησε ξαφνικά τον Ιούλιο του 2008 ενώ η ομάδα του Ρεθύμνου τίμησε την μνήμη του με την διεξαγωγή διεθνών τουρνουά τα επόμενα χρόνια.
Νίκος Φάσουρας
Ενας ακόμα που δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας και εικονίζεται στις συλλογές του ‘90 και 91. O γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου 1968 στα Χανιά σέντερ (έζησε στην πόλη μας μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Τότε το 1976 όπως μας λέει ο πρώτος του ξάδελφος -και πολύ γνωστός στο χανιώτικο χάντμπολ παράγοντας Μανώλης Φάσουρας- οι πατεράδες τους έκλεισαν την επιχείρηση στην οποία κατασκεύαζαν αναψυκτικά δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη οδό Χάληδων και πήγαν για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου κατοικούσαν και τα άλλα αδέλφια τους. Ο Νίκος με ύψος 2.10 ήταν διεθνής αθλητής καλαθοσφαίρισης και προπονητής υποδομών του αθλήματος. Αγωνίστηκε ως σέντερ-φόργουορντ επί σειρά ετών (1984 – 1996) στο ΓΣ Περιστερίου, με τον οποίο κέρδισε άνοδο στην Α1 ανδρών. Έπαιξε, επίσης, στον Γ.Σ. Αμαρουσίου, στον Άλιμο και στο Αιγάλεω. Πέθανε στα 42 του χρόνια από καρκίνο. Ο Γ.Σ. Περιστερίου, τιμώντας τη μνήμη του, οργανώνει τουρνουά με το όνομά του. Ο Νίκος Φάσουρας ήταν νυμφευμένος και είχε αποκτήσει δύο κόρες, ενώ η ομάδα του έχει αποσύρει, τιμητικά, τη φανέλα του, με το νούμερο 13. Να προσθέσουμε ότι φόρεσε τη φανέλα της εθνικής 29 φορές, τα 9 με την ανδρών.
Ανδρέας Σπανουδάκης
Σύμφωνα με το άλμπουμ Basket 91 ο ύψους 2.01 σέντερ γεννήθηκε στα Χανιά (21 Μαρτίου 1956) και πριν αγωνισθεί στον Εσπερο Καλλιθέας έπαιξε σε Αίολο και Ολυμπιάδα Πατρών. Ο Γιάννης Ηλιάκης θυμάται πάντως ότι αγωνίσθηκε και στον ΟΑΧ ενώ ήταν μόνιμος στην Αεροπορία και ότι αν δεν τον απατάει η μνήμη του όπως λέει επανήλθε στα Χανιά για ένα διάστημα ως προπονητής στην Αντισφαίριση πριν από πολλά χρόνια όμως. Οταν και εγκαταστάθηκε στη γενέτειρα του. Είχε πάντως σημαντική παρουσία με τον Εσπερο σε Α2 και Β’ Εθνική ενώ υπήρξε και αρκετά χρόνια συμπαίκτης του γνωστού δημοσιογράφου Κώστα Μπατή που έφυγε από κοντά μας τον περασμένο μήνα…
Νίκος Παπαδάκης
Πάουερ Φόργουορντ ύψους 2.02 που γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1969 στα Χανιά και στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έπαιζε στον Εσπερο Καλλιθέας.
Οπως σημειώνει η Φρόσω Δημητρουλάκη τον θυμάται να πηγαίνει στο Δημοτικό στα Χανιά καθώς ο πατέρας του ήταν εκπαιδευτικός στην Α’ βάθμια Εκπαίδευση. Στη συνέχεια όμως έφυγε εκτός Κρήτης και δεν είχε κάποια επαφή με τις χανιώτικες ομάδες
Κώστας Γκαγκαουδάκης
Οπως αναφέρεται στο άλμπουμ Basket 90 -υπάρχει και στο Basket 91- γεννήθηκε Χανιά 11 Οκτωβρίου 1972. Πάντως πρόκειται για τον πολύ γνωστό Ρεθεμνιώτη γκαρντ που προέρχεται από το Αρκάδι και σε ηλικία 15 ετών συνέχισε στον Πειραϊκό. Το 1989 ήταν μέλος της Εθνικής Παίδων που κατέκτησε το χρυσό στο Πανευρωπαϊκό και στη συνέχεια για μία εξαετία είχε σημαντική παρουσία με το Περιστέρι στην Α1. Ακολούθησε η Δάφνη, ο Πανιώνιος και το Μαρούσι (πάντα Α1) για να κλείσει την καριέρα του το 2004-05 στο Περιστέρι που έπαιζε τότε στην Α2.
Γιώργος Περαντωνάκης
Ο συγκεκριμένος που γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και ήταν γκαρντ ύψους 1,90 εμφανίζεται στο Basket 91 να έχει αγωνισθεί στον Κύδωνα Χανίων και τον Αστέρα Εξαρχείων πριν συνεχίσει στον Κρόνο το 1987. Στην ομάδα του Αγ. Δημητρίου υπήρξε μέχρι πέρυσι και για μία 12ετία τεχνικός διευθυντής. Επικοινωνήσαμε μαζί του και μας εξήγησε ότι δεν έχει παίξει στον χανιώτικο όμιλο, ούτε έχει σχέση με τον νομό μας. Εχει πάντως καταγωγή από το Ρέθυμνο και όσον αφορά τα στοιχεία μάλλον αφορούσαν ένα άλλο Περαντωνάκη, παίκτη εκέινης της εποχής, τον Κώστα.