Στις 7 Νοεμβρίου 1999 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Μικρασιάτης Συνθέτης,στιχουργός,σολίστ μπουζουκιού & ερμηνευτής του Ρεμπέτικου & Λαικού τραγουδιού Γιώργος Μανισαλής (Λαδόπουλος)!!!
Ο Γιώργος Μανισαλής (Μαγνησαλής) γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1925 στην Νέα Ιωνία του Βόλου με καταγωγή απο την Μαγνησία της ΜΙκράς Ασίας καί ήταν γιός τού ενός απο τους σπουδαιότερους σολίστ Βιολιού του Δημήτρη Λαδόπουλου (Μαγνησαλή)!
Απόγονος παραδοσιακής οικογένειας Μικρασιατών μουσικών,ο παππούς του Γιώργος Μαγνησαλής μετέδωσε γύρω στους 72 μουσικούς δρόμους στον πατέρα του Δημήτρη ο οποίος με την σειρά του στον Γίώργο Μανισαλή,ο οποιος ηξερε 17 με 18 δρόμους που δεν ξεραν αλλοι.
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή ζώντας την προσφυγιά η οικογένεια Μαγνησαλή εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου και το 1933 πήγαν στην Αθήνα!
Ο Γιώργος Μανισαλής με το παρατσούκλι “Κοριός” είχε απο μικρός ακούσματα ακούγοντας τον πατέρα του να παιζει σε Σμυρνέικες και Ρεμπέτικες ορχήστρες με τους Παναγιώτη Τούντα, Σπύρο Περιστέρη, Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Δημήτρη Ατραίδη, Ευάγγελο Παπάζογλου, Αγάπιο Τομπούλη, Γρηγόρη Ασίκη κ.α
Σε ηλικία 12 χρόνων η Ρόζα Εσκενάζυ κάνει δώρο ενα μπουζούκι στον μικρό τότε Γιώργο Μανισαλή, το οποίο έμελε αργότερα να τον απογειώσει και να γράψει πέρίφημα τραγούδια και να κατακτήση τον κόσμο και την μουσική!
Κάποια στιγμή στην κατοχή δουλεύοντας ως μουσικός σε ταβέρνες, έτυχε να τον ακούσει ο Παναγιώτης Αραπιάν, ενας γνωστός μουσικός της εποχής και συνεργάστηκαν μέχρι το 1945.
Πρωτοδούλεψε επαγγελματικά την Κατοχή, με τον Παναγιώτη Αραπιάν, τον Γιώργο Λαύκα, τον Αλέκο Παναγόπουλο “Αλεκακη” κ.ά στο Κέντρο «Φοίνικες», τα μετέπειτα «Μπουζούκια» (γωνία Σόλωνος και Μαυρομιχάλη).
Τότε τον ακουσε ο Βασίλης Τσιτσάνης και τον πήρε στο συγκροτημά του, όπου μαζί σχεδον για μια δεκαετία ήταν αχώριστοι, αλλα και με πολλές συνεργασίες με τους τιτάνες της εποχής Βαμβακαρη, Περιστέρη, Ρούκουνα, Κηρομυτη κ.α. Μεταξύ άλλων πρωτοδισκογράφησε το 1946, στις 12 Ιουνίου (στον «παρθενικό» μεταπολιτευτικό δίσκο της «Κολούμπια») σε πρώτη εκτέλεση ερμήνευσε τραγούδια του Μητσάκη, με τα τραγούδια “Κομπολογάκι” και “Λουλάς” (Όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ δεν πρέπει να μιλάς) κ.α!. Το 1947 συνεργασία δισκογραφική με τον Στράτο Παγιουτζή ντεπούντο με το τραγούδι του “Ψαρόβαρκα Βολιότικη” σε στίχους Χ. Βασιλειάδη!, απο κει και πέρα άρχισε να λάμπει το άστρο του, γράφει τραγούδια που άφησαν εποχή!: Σε μια νύχτα μού ‘χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά , Ιστορία μου αμαρτία μου , Δώσε μου φωτιά , Κάθε ηλιοβασίλεμα (Θλιμμένο σούρουπο), Αν κάνω άτακτη ζωή , Παράνομή μου αγάπη κ.α.
Εμφανίστηκε σε πολλά λαϊκά Κένρτα «Ροσινιόλ», «Τριάνα», «Φαληρικόν», «Καλαματιανού», «Λουζιτάνια», «Τζίμη του χοντρού» κ.α
Επαιξε σε εκατοντάδες δισκογραφίες και συνόδεψε πολλούς και επώνυμους τραγουδιστές, έχει αφήσει πολύτημο μουσικό έργο παρακαταθήκη.
Εχεi συνθέσει και ηχογραφήσει πάνω από 600 τραγούδια,ανέδειξε σπουδαίες φωνές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος,η Ρίτα Σακελλαρίου,ο Νίκος Ξανθόπουλος,ο Πέτρος Αναγνωστάκης,η Θάλεια,ο Απόστολος Νικολαίδης.ο Σπύρος Ζαγοραίοςο ,Γιώργος Αιγυπτιος,ο Φώτης Στασουλάκης κ.α πολλοί
Βετεράνος του ρεμπέτικου, με θητεία 56 χρόνων στο λαϊκό τραγούδι. Από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Για εννέα συνεχή χρόνια ήταν το alter-ego του Τσιτσάνη. Στα κέντρα, στο studio, στα πανηγύρια, παντού.. Έδωσε συναυλία ακόμη και στο «Άλμπερτ Χολ» (Λονδινο) το 1972 με Μαρινέλλα και Ξανθόπουλο. Επί τρεις δεκαετίες κρατήθηκε στην κορυφή με τρία μεγάλα σουξέ: 1950-’60 – «Ας πέθαινες να γλίτωνα» με τη Σωτηρία Μπέλλου. 1963-’70 – «Σε μια νύχτα μου ‘χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά» με τον Πέτρο Αναγνωστάκη. 1970-1980 – «Ιστορία μου, αμαρτία μου» με τη Ρίτα Σακελλαρίου.
Συνολικά, επιχείρησε διάφορες περιοδείες στο εξωτερικό και επισκέφθηκε την Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αγγλία, το Βέλγιο και την Ελβετία.
Την περίοδο ’65-’72 συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξανθόπουλο για τις ανάγκες των ταινιών της «Κλακ Φιλμς» υπογράφοντας για το «παιδί του λαού» όμορφα τραγούδια. Συχνά εμφανιζόταν στις ταινίες αυτές (αλλά και σε άλλες) συνοδεύοντας τη Σακελλαρίου ή τον Ξανθόπουλο στο πάλκο ενώ είχε και μικρά χαρακτηριστικά ρολάκια.
Στις ταινίες του που βλέπουμε το μπουζούκι του,ήταν το αγαπημένο όργανο του Βασίλη Τσιτσάνη γουσταρε πολυ τον ήχο του και ειδίκα το παίξιμο του Γιώργου Μανισαλή,πολλές φορές του το έπερνε για να παίξει σε διάφορα μαγαζιά.
Εκανε παρα πολλές ηχογραφήσεις με τον σπουδαίο οργανοπαίκτη του μπουζουκιου Χρήστο Δημοπουλο και έχει παίξει μαζι με ολους σχεδόν τους παλιους Ρεμπέτες & Λαικούς οργανοπαίκτες,ερμηνευτές/ες
Ο Γιώργος Μανισαλής είχε συμμετάσχει με την μουσική του σε πάνω 50 ταινίες,έγραψε στίχους σε πάνω απο 400 τραγούδια,τα υπόλλοιπα τραγούδια τα περισσότερα ηταν σε στίχους του Σπουδαίου Κώστα Ψυχογιού !!!
Σε ένα από τα διασημότερα θρίλερ όλων των εποχών ο «Εξορκιστής» («The Exorcist»), Το πρώτο τραγούδι που ακούγεται είναι το “Ιστορία μου, Αμαρτία μου” (μουσική: Γιώργος Μανισαλής, στίχοι: Κώστας Ψυχογιός) με τη Ρίτα Σακελλαρίου το οποίο στην ταινία ακούγεται από ραδιοφωνικό σταθμό!
Επιτυχίες του : «Σε μια νύχτα μού ‘χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά», «Ιστορία μου, αμαρτία μου», «Η ψυχή του μάγκα», «Θλιμμένο σούρουπο», «Αν κάνω άτακτη ζωή», «Όλοι οι άντρες λεν τα ίδια», “Καλογεράκι θα γενώ”, “Η Θεσσαλονικιά”, «Κάνε ό,τι σου αρέσει», «Oι μαούνες», «Σ’ αγαπώ», «Ο Μήτσος ο παχύς», «Δώσε μου φωτιά», «Αν γουστάρω πορτοφόλι», «Ώρα καλή σου κι ας πονώ», «Δυο πονηροί μου κάναν μπλόκο», «Ο Ευριπίδης», «Κράτα τη θέση σου ψηλά», «Δυο καρδιές», «Ας εύρισκα έναν άνθρωπο», «Ξύπνια ντερμπεντέρισσα», «Γλεντζές», «Παράνομή μου αγάπη», «Παραμυθατζής», «Όλα τα καταλαβαίνω», «Θά’χεις το λόγο και το βέτο», «Έξω ντέρτια», έξω στεναγμοί», «Κάθε ηλιοβασίλεμα», «Η ζημιά», «Με είπες αφιλότιμη», «Τελευταία ώρα», «Να πέθαινες να γλίτωνα» κ.α
Ο Γιώργος Μανισαλής θυμάται μια πλάκα που έκανε στον Βασίλη Τσιτσάνη το 1949, στου “Τζίμη του Χοντρού” και την λέει: «Πήρα κρυφά το πορτοφόλι από την τσέπη του παντελονιού του βλάχου (Τσιτσάνη) και το έβαλα στην τσέπη του σακακιού του. Χάλασε τον κόσμο και διεκόπη η παράσταση, μέχρι να μάθει τι του είχα κάνει.. Και μετά με κυνηγούσε μέσα το κέντρο!». (απο αρθρο του ΠΑΝΟΥ ΓΕΡΑΜΑΝΗ 24/7 1999 ΤΑ ΝΕΑ)
Ο Νίκος Ξανθόπουλος θυμάται :
Μια μέρα με παίρνει τηλέφωνο ο Γιομπαζολιάς . Μήπως ξέρεις που μπορεί να βρεί κανείς τον Μανισαλή ; Εσείς συνεργαζόσασταν κάποτε ..Μόνο; Είχαμε φάει ψωμί κι αλάτι . Αυτοί οι δημοσιογράφοι είχανε φτιάξει ένα κουτούκι πίσω απο το Πάντειο πανεπιστήμιο και βάζανε παλιούς μερακλήδες του μπουζουκιού και ρεμπέτες . Ωραία γνήσια προγράμματα όπως παλιά .. Πήγα και τον βρήκα . – Νικόλα δε γίνεται τίποτα ,είμαι χάλια δεν μπορώ ν ανασάνω . Πνευμονική ανεπάρκεια το λένε οι γιατροί …
Εφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 74 χρονών , στις 7 Νοεμβρίου το 1999 στο Kοντόπευκο της Αγίας Παρασκευής !!!
Επιθυμία του ήταν να συνεχίσει το έργο του στον Πολιτισμό μας ο ανηψιός του Λευτέρης (Ακης) Μανισαλής !!!
Σημ.: Ερευνα: Δημήτρης Τσακιλτζής
(Διάδοση-Διάσωση Μικρασιατικού Πολιτισμού,
Ρεμπέτικου & Λαικού τραγουδιού)
Η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων “ο Άγιος Πολύκαρπος” σε συνεργασία με τα “Χανιώτικα νέα”, παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα ένα ιστορικό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική καταστροφή