Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Γιώργος Μπέας: «Οι Χανιώτες πρέπει να ’ναι υπερήφανοι για το Νοσοκομείο»

» Ο διοικητής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νομού μιλά στα “Χ.ν.” και υπεραμύνεται της Δημόσιας Υγείας που επιχειρείται να… στηθεί στο απόσπασμα

» Τι συμβαίνει με τα κενά και τις ελλείψεις σε προσωπικό

«Οι Χανιώτες πρέπει να είναι υπερήφανοι για το Νοσοκομείο Χανίων» δηλώνει ο διοικητής του κ. Γ. Μπέας, αποδίδοντας τα προβλήματα στους άγονους διαγωνισμούς για την πρόσληψη προσωπικού.

“η νομοθεσία είναι σαφής ότι θέση μπορείς να προκηρύξεις ένα εξάμηνο πριν την κένωση της οργανικής θέσης! Ένα εξάμηνο! Όταν ξέρω ότι στις 31-02-2023 βγαίνει στη σύνταξη ένας γιατρός δεν μπορώ να ζητήσω θέση τώρα αλλά μόνο το τελευταίο εξάμηνο.”

Οι άγονοι διαγωνισμοί προσλήψεων αποτελούν το μεγαλύτερο “αγκάθι” στη λειτουργία του Νοσοκομείου Χανίων, το οποίο όμως «δεν είναι ούτε επικίνδυνο, ούτε καταρρέει» δηλώνει ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος κ. Γιώργος Μπέας στα “Χανιώτικα νέα”.

O κ. Μπέας κλήθηκε από τα “Χ.ν.” να απαντήσει συγκεκριμένα για τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις κλινικές με βάσεις τις καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Παραδέχεται ότι ειδικά 4 κλινικές (Ψυχιατρική, ΤΕΠ, Ογκολογικό, Β΄ Παθολογική) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα παρά τις προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά καθώς οι διαγωνισμοί αποβαίνουν άγονοι, παράλληλα οι γιατροί δηλώνουν στη διοίκηση τη δυσφορία τους για το ύψος των αμοιβών τους που οδηγεί όλο και περισσότερους εκτός του ΕΣΥ. Απευθυνόμενος στους Χανιώτες τονίζει πως «πρέπει να είναι υπερήφανοι για το Νοσοκομείο Χανίων που δέχεται πάνω από 70.000 ασθενείς, πάνω από 98.000 επισκέψεις στα πρωινά και απογευματινά ραντεβού, και 35.000 νοσηλευθέντες σε πάνω από 140.000 μέρες νοσηλείας. Αυτό σημαίνει 200.000 ασθενείς! Οι αριθμοί είναι τεράστιοι πιο μεγάλοι και από νοσοκομείο των Αθηνών, για αυτό και υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση. Οι Χανιώτες πρέπει να είναι υπερήφανοι. Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και στην καθημερινότητα θα υπάρξουν και εντάσεις. Και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τους πολίτες που δεν εξυπηρετήθηκαν όπως θα έπρεπε ή συνάντησαν μια κακή συμπεριφορά και θα ήθελα να το δικαιολογήσουν στη συνείδηση τους. Η πόρτα του διοικητή του αναπληρωτή διοικητή, των θεσμικών οργάνων είναι ανοικτές όλες τις ώρες της ημέρας για τον πολίτη που θέλει να εκφράσει τον προβληματισμό, τα παράπονα τις παρατηρήσεις του».

• Είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το Νοσοκομείο Χανίων κ. Μπέα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό;
Όχι, ξεκάθαρα, οριζόντια και κάθετα. Οι ασθενείς απολαμβάνουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών. Χάρις στην υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών. Για τις κλινικές που είναι στελεχωμένες επαρκώς δεν το συζητώ, αλλά και για τις κλινικές που έχουμε κενά οι γιατροί και οι νοσηλευτές με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και υπερπροσπάθεια καλύπτουν τα κενά.

• Ναι αλλά όταν έχουμε υπερπροσπάθεια έχουμε και καταπόνηση του προσωπικού και μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουμε λάθη και αστοχίες σε βάρος της υγείας των ασθενών…
Εκ του αποτελέσματος μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάποιο λάθος. Υπάρχει ο κίνδυνος της εξουθένωσης και της καταπόνησης του προσωπικού για τα τμήματα που είναι στο όριο τους (Ψυχιατρική, ΤΕΠ, Ογκολογικό, Β΄ Παθολογική). Σαφώς και έννοιες όπως “δραματική κατάσταση” ή “καταρρέει το Νοσοκομείο” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και θα σας πω γιατί. Εκ του αποτελέσματος το Νοσοκομείο είχε μια πολύ επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας χάρις σε όλους αυτούς τους ανθρώπους! Το Νοσοκομείο Χανίων θεωρείται από τα καλά στελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας. Και θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω το σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμηση στο τόσο δύσκολο έργο γιατρών, νοσηλευτών και όλων των επαγγελματιών υγείας.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ

• Ας δούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα… Χειρουργικές κλινικές, πάμε σε “λειτουργική συνένωση” μετά την αποχώρηση 2 διευθυντών αυτό δεν είναι υποβάθμιση;
Ακούστε στην Α΄ χειρουργική υπηρετούν 6 χειρούργοι για 6 θέσεις, έχουμε 100’ % πληρότητα! Στη Β ΄χειρουργική έχουμε 5 χειρούργους για 6 θέσεις. Και 4 εξ αυτών φέρουν το βαθμό του διευθυντή. Τι συνέβη τον Ιούνιο; Από τη Β ΄χειρουργική αποχωρούν δύο εξαίρετοι γιατροί, ο κ. Οικονόμου και η κ. Αντωνίου. Επειδή στη λίστα επικουρικού προσωπικού δεν υπήρχαν διαθέσιμοι γιατροί για να προσλάβουμε εισηγήθηκαν τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου και θέλω να σταθώ σε αυτό, τα θεσμικά όργανα! Δηλαδή, ο διευθυντής χειρουργικού τομέα κ. Καζούλης, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Παπαδάκης, το επιστημονικό συμβούλιο μέσω του προέδρου του κ. Τζανάκη εισηγήθηκαν ομόφωνα ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η λειτουργική συνένωση, όχι συγχώνευση για κοινό πρόγραμμα εφημεριών. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε συνένωση και των ειδικευομένων των δύο κλινικών για να εξυπηρετείται και το τμήμα επειγόντων και να βγει και το πλάνο εφημερείας με δύο επιμελητές στην εφημερία. Αυτό -το επαναλαμβάνω- έγινε με εισήγηση των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου στη διοίκηση, αυτή ήταν και η επιθυμία των γιατρών. Όταν το εισηγούνται ομόφωνα τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου η διοίκηση του τι πρέπει να πράξει;

• Αυτή η “λειτουργική συνένωση” μήπως επιβαρύνει το υπάρχον προσωπικό;
Όχι το αντίθετο, αν είναι δύο ξεχωριστές κλινικές και η μια να είναι πλήρης και η άλλη μισή, η δεύτερη δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Επειδή στις εφημερίες πρέπει να μπαίνουν δύο επιμελητές θα έβγαιναν 15 εφημερίες στον καθένα, κάτι αυτοκτονικό! Τώρα 7 γιατροί θα κάνουν από 7 εφημερίες και 2 από 6. Θα γίνει καλύτερη διαχείριση αδειών και χειρουργείων.

• Με αυτή τη λογική όμως θα πρέπει να καταργηθούν οι Α΄ και οι Β΄ χειρουργικές και οι Α΄και Β΄ παθολογικές και να γίνουν παντού “λειτουργικές συνενώσεις”…
Πολλά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έχουν μια χειρουργική δεν έχουν δύο, τα πανεπιστημιακά έχουν διαφορετικές εξειδικευμένες χειρουργικές κλινικές. Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Εδώ το θέμα ήταν καθαρό και είχε να κάνει με την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών και του προσωπικού με τελικό σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Τη “λειτουργική συνένωση” την πρότειναν οι ίδιοι οι γιατροί και δεν καταλαβαίνω γιατί αντέδρασε ο σύλλογος εργαζομένων. Τα έγγραφα και οι εισηγήσεις των θεσμικών φορέων είναι στη διάθεση σας.

• Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα μειωθούν τα χειρουργεία δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο το υπάρχων προσωπικό;
Αυτό είναι ξεκάθαρο! Και οι ίδιοι που το προτείνουν στη διοίκηση αυτό λένε.

• Κοιτάξτε ο μέσος πολίτης θα σας πει ότι π.χ. «ξέρετε ότι τον Ιούλιο του 2023 θα βγουν στη σύνταξη στην τάδε κλινική δύο γιατροί γιατί δεν προετοιμάζεστε από τώρα»; Δεν είναι αυτή ευθύνη της διοίκησης;
Έχουμε το πλάνο τριετίας με τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού, επομένως ξέρουμε τι γίνεται. Αλλά η νομοθεσία είναι σαφής, ότι θέση μπορείς να προκηρύξεις ένα εξάμηνο πριν την κένωση της οργανικής θέσης! Ένα εξάμηνο! Όταν ξέρω ότι στις 31-02-2023 βγαίνει στη σύνταξη ένας γιατρός δεν μπορώ να ζητήσω θέση τώρα αλλά μόνο το τελευταίο εξάμηνο.

ΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ

• Για τις Παθολογικές Κλινικές, οι εργαζόμενοι καταγγέλουν πως η Β’ Παθολογική έχει μείνει με 3 ειδικευμένους γιατρούς και Α’ Παθολογική καλείται να καλύψει κενά των ΤΕΠ. Τι συμβαίνει;
Στην Β΄ Παθολογική κλινική υπηρετούν 3 γιατροί μόνιμοι, και η πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων με πράξη διοικητή από τις 6 Ιουλίου δεν απασχολείται στην covid κλινική πλέον και λόγω των αναγκών πηγαίνει στη Β’ Παθολογική. Επίσης στην ίδια κλινική προσλήφθηκε το Δεκέμβριο του ’21 μόνιμη γιατρός που από τον Ιανουάριο του 2022 είναι σε άδεια κυήσεως. Και έχει και ένα ακόμα γιατρό παθολόγο που έχει αποσπαστεί από το 2018 στη νευρολογική κλινική. Από τις αρχές Μαρτίου ζητήσαμε επικουρικό παθολόγο. Το Υπουργείο το ενέκρινε στις 4 Απριλίου έκτοτε δεν μπορούμε να βρούμε παθολόγο! Δεν υπάρχει στις λίστες! Κάναμε 5 προκηρύξεις παθολόγων, από αυτές πήραμε 2 και τρεις ήταν άγονες. Αναζητούμε 4 μήνες τώρα επικουρικό παθολόγο. Αν βρεθεί παθολόγος τον προσλαμβάνουμε χθες αλλά δυστυχώς οι διαγωνισμοί κηρύσονται άγονοι γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

• Στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχουν μόνο 2 ειδικευόμενοι για τις 7 οργανικές θέσεις και έχει την παιδιατρική – Covid. Τι συμβαίνει ;
Στην Παιδιατρική υπήρχαν 7 γιατροί, απουσίαζαν με μακροχρόνιες άδειες 3 και υπήρξε ένα κενό με τους ειδικευόμενους καθώς προέκυψε ένα γραφειοκρατικό θέμα στη διαχείριση της λίστας των ειδικευομένων που δεν έχει να κάνει με το Νοσοκομείο αλλά τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Κοιτάξτε τι γίνεται, αν παραιτηθεί κάποιος μέχρι να τον αντικαταστήσει ο επόμενος μεσολαβεί ένα κενό 2-3 μηνών. Ενώ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι υπάρχει γραφειοκρατικό θέμα στην κάλυψη του κενού που πρέπει να δουν οι αρμόδιοι πως θα το αντιμετωπίσουν.

Η ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ

• Για την Ορθοπεδική Κλινική από τις 9 οργανικές θέσεις είναι στελεχωμένες μόνο οι 3, δεν υπάρχουν ζητήματα σοβαρά σε αυτήν την κλινική;
Πράγματι διαχρονικά η Ορθοπεδική κλινική στο Νοσοκομείο Χανίων έχει ένα τεράστιο όγκο εργασίας εξαιτίας των πάρα πολλών τροχαίων ατυχημάτων που δεν φτάνουν πολλές φορές στη δημοσιότητα, τις πολλές πτώσεις και τα ατυχήματα πέρα από τα χειρουργεία. Ο κ. Κουλουρίδης που συνταξιοδοτούνταν πήρε παράταση μέχρι 31/12 και έτσι έχουμε 4 μόνιμους γιατορύς. Υπηρετούν άλλοι δύο επικουρικοί, δηλαδή σύνολο 6 και ήδη έχει υπογραφεί από την κα Γκάγκα η τοποθέτηση και 7ου επικουρικού γιατρού και μάλιστα έμπειρου. Άρα θα έχουμε 7 γιατρούς σε λίγο και αντιμετωπίζεται το ζήτημα καθώς στις επικείμενες προσλήψεις έχουν προβλεφθεί δύο ακόμα θέσεις ορθοπεδικών.

• Για το Αναισθησιολογικό ξέρουμε ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσωπικού όμως υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες γιατί καλύπτουν τις κενές θέσεις του Νοσοκομείου Ρεθύμνου…
Όταν στους αναισθησιολόγους τα κενά είναι τεράστια σε όλη την Ελλάδα, στο Νοσοκομείο Χανίων είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε 10 εξαίρετους αναισθησιολόγους για 10 θέσεις (ένας είναι σε αναστολή καθότι ανεμβολίαστος.) Επίσης 3 αναισθησιολόγους στη ΜΕΘ και άλλους 2 στα ΤΕΠ. Συνολικά δηλαδή έχουμε 15 αναισθησιολόγους ένα τεράστιος αριθμός! Το Ρέθυμνο έχει 3 αναισθησιολόγους που σε μονή βάρδια σημαίνει 10 εφημερίες του μήνα. Για τη υγεία και την ασφάλεια των ασθενών πρέπει να συνδράμουν και τα άλλα νοσοκομεία κυρίως το ΠΑΓΝΗ και των Χανίων και τους ευχαριστούμε όλους τους γιατρούς που το το κάνουν αυτό. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου το καλύπτουμε για το καλό των ασθενών και μόνο. Ένα νοσοκομείο “υπό κατάρρευση” -όπως λένε κάποιοι ότι είναι το Νοσοκομείο Χανίων- δεν έχει την πολυτέλεια να βοηθάει και τα άλλα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη;

• Σε ό,τι αφορά την Ψυχιατρική Κλινική ξέρουμε ότι σε λίγο θα μείνει με 1 γιατρό. Τι κάνετε για να καλύψετε τα κενά;
Στη Ψυχιατρική υπάρχει τεράστιο θέμα. Κάναμε διαγωνισμούς για τις προσλήψεις 4 ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων και όλες βγήκαν άγονες! Και αυτή τη φορά προκηρύσσουμε άλλες δύο θέσεις.
Στην ψυχιατρική και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπηρετούν από ένας επικουρικός ψυχίατρος αλλά στις λίστες δεν υπάρχουν άλλοι επικουρικοί!
Αν υπήρχαν θα τους προσλαμβάναμε χθες. Προσεύχομαι και εύχομαι να βρεθούν νέοι γιατροί να έλθουν να μονιμοποιηθούν. Ζητάμε μόνιμους γιατρούς και δεν βρίσκουμε αυτή είναι η αλήθεια.

Η ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ

• Η Ογκολογική Κλινική διαθέτει μόλις δύο ογκολόγους για χιλιάδες πραγματικά ασθενείς τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί;
Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση, η Ογκολογική κλινική είχε δύο ογκολόγους. Είναι τεράστιο το έργο τους, μεγάλη η ζήτηση υπηρεσιών, πάρα πολλοί οι ογκολογικοί ασθενείς. Υπάρχει ένας μόνιμος γιατρός επίσης που από το φθινόπωρο του 2019 έχει αποσπαστεί σε νοσοκομείο στη Β. Ελλάδας και έχουν γίνει επαφές για να επιστρέψει, κάτι που αναμένεται να γίνει από τα μέσα Φθινοπώρου. Κάναμε πολλές σοβαρές προσπάθειες και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και η διευθύντρια της Ογκολογικής η κ. Μπομπολάκη και προς την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας ζητώντας να προσλάβουμε προσωπικό. Δώσαμε κίνητρα, ζητώντας Επιμελητή Α΄ όμως και σε αυτή την περίπτωση όλοι οι διαγωνισμοί ήταν άγονοι και ούτε λόγος για επικουρικό.

• Για τους γαστρεντερολόγους, που καλύπτουν τις εφημερίες των κλινικών Covid την περίοδο της πανδημίας, δεν υπάρχει σοβαρό θέμα;
Στο γαστρεντερολογικό με 3 οργανικές θέσεις, έχουμε 4 εξαιρετικούς γαστρεντερολόγους που συνδράμουν στο έργο της κλινικής covid βοηθώντας τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρά ταύτα το 2017 τα ραντεβού στο γαστρεντερολογικό εξ. ιατρείο ήταν 502, το 2018 770, το 2019 ήταν 1015 και φτάσαμε το 2021 στα 2900 ραντεβού έξι φορές πάνω σε σχέση με το 2017! Kαι οι γαστροσκοπήσεις από 729 το 2017, φτάσαμε το 2021 στις 1145 και στις κολονοσκοπήσεις από 984 το 2017, φτάσαμε στις 1640 το 2021!
Πιστεύω ότι τα νούμερα τα λένε όλα και ευχαριστώ το ανθρώπινο δυναμικό του γαστρεντερολογικού.

• Σε ό,τι αφορά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, από τα πιο κομβικά του Νοσοκομείου πως θα αντεπεξέλθει ειδικά το καλοκαίρι που τα συμβάντα πολλαπλασιάζονται με μόλις 4 μόνιμους γιατρούς;
Το ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Χανίων δουλεύει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ σε όλες τις αντίστοιχες πόλεις Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη υπάρχουν δύο νοσοκομεία που εφημερεύουν εναλλάξ και ξεκουράζονται τα ΤΕΠ και οι κλινικές και μπορούν να κάνουν καλύτερη διαχείριση. Δυστυχώς στο Νοσοκομείο Χανίων η πίεση είναι τρομακτική. Μιλάμε για πάνω από 70.000 επισκέψεις για 230 ασθενείς την ημέρα, 10 ασθενείς την ώρα! Για αυτό και η εικόνα στα ΤΕΠ είναι πολεμική! Το ΤΕΠ δέχεται τεράστια πίεση. Και υπάρχει και το ΤΕΠ covid και το τμήμα διαλογής που καλύπτεται από τους γενικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Πλέον προετοιμάζουμε την αναδιαμόρφωση του ΤΕΠ και έχουμε τη θετική γνώμη της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου να ενταχθεί στο “Ταμείο Ανάκαμψης” για να γίνει ένα σύγχρονο ΤΕΠ κτηριακά. Το δεύτερο προχωράει η ψηφιοποίηση του ΤΕΠ ώστε όλα να γίνονται ηλεκτρονικά . Σε ότι αφορά την στελέχωση, όταν αναλάβαμε τον Ιανουάριο του 2020 είχε δύο γιατρούς, και είχε άλλους 2 γιατρούς που είχαν αποσπαστεί στην Ορθοπεδική κλινική. Στην πρώτη συνάντηση με τον διευθυντή του ΤΕΠ τον κ. Καστρινάκη μας ζήτησε να γυρίσουν πίσω οι δύο γιατροί του και έτσι έγινε. Κάναμε προκήρυξη δύο θέσεων και προσελήφθησαν μια γενική γιατρός και ένας καρδιολόγος. Ένας ορθοπεδικός των ΤΕΠ πήγε στην Ορθοπεδική κλινική και σε 6 μήνες η γενική γιατρός παραιτήθηκε, έλαβε την ποινή, για να πάει να εργαστεί στην Κύπρο με πολλαπλάσια αμοιβή. Μια εξαιρετική γιατρός και άνθρωπος που επέλεξε την Κύπρο. Ξανακάναμε προκήρυξη για δύο άτομα πήραμε μια αναισθησιολόγο η δεύτερη παρότι ήταν έτοιμη να προσληφθεί τελικά δεν ανέλαβε καθήκοντα και για αυτό πλέον έχουμε 5 γιατρούς. Το να επιλέξει ένας γιατρός το εξωτερικό για την καριέρα και τη ζωή του είναι κάτι που δεν μπορούμε εμείς ως Νοσοκομείο να κάνουμε κάτι. Είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλο το ΕΣΥ και δεν είναι ευχάριστο.

• Μιλήσατε στην αρχή της συζήτησης μας για “επιτυχημένη διαχείριση του covid στο Νοσοκομείο Χανίων”. Γιατί επιτυχημένη; Τόσους νεκρούς είχαμε και στα Χανιά!
Τα στοιχεία υπάρχουν και είναι διαθέσιμα. Σε αριθμούς νεκρών ως ποσοστό είχαμε από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα ως Νοσοκομείο. Και η Περιφέρεια Κρήτης τους χαμηλότερους δείκτες θνητότητας σε σύγκριση με όλες τις άλλες υγειονομικές περιφέρειες.

• Αυτές τις ημέρες η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων συζητήθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αυτό δεν είναι σοβαρό;
Εμείς σεβόμαστε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κατατέθηκαν ερωτήσεις από τον κ. Πολάκη, βουλευτές του ΚΚΕ, σεβόμαστε απόλυτα όλες αυτές τις διαδικασίες. Έγινε συζήτηση και πιστεύω ότι δόθηκαν όλες οι απαντήσεις για τα θέματα που τέθηκαν.

Οι ειδικευόμενοι;

• Μας λένε γιατροί ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τους ειδικευόμενους. Τι συμβαίνει;
Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Νοσοκομείο μας. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε 75-80 ειδικευόμενους, τώρα υπηρετούν 54. Όπως καταλαβαίνετε όταν οι κλινικές αδειάζουν από ειδικευόμενους δημιουργείται τεράστια πίεση. Γιατί έχουμε λιγότερους ειδικευόμενους. Αυτό έχει να κάνει με το brain drain και ότι πολλοί φεύγουν στο εξωτερικό. Επίσης το κόστος ζωής είναι ακριβό στα Χανιά, ένας νέος γιατρός αν δεν έχει δικο του σπίτι εδώ αλλά πρέπει να νοικιάσει για 500 και 600 ευρώ. Επομένως δύσκολα θα προτιμήσει τα Χανιά όταν μάλλον υπάρχουν κενά στα μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Το νοσηλευτικό προσωπικό;

• Μας μεταφέρουν επίσης μεγάλες ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό…
Κοιτάξτε εμείς προσλάβαμε 118 άτομα επικουρικό προσωπικό, είχαμε 12 εγκεκριμένες θέσεις Τ.Ε. και δεν υπήρχαν διαθέσιμοι. Από τη μεγάλη προκήρυξη των 4000 θέσεων οι 58 αφορούν το Νοσοκομείο Χανίων και ελπίζουμε να καλυφθούν πολλές θέσεις. Η λειτουργία των κλινικών λόγω αδειών, νόσησης εκτάκτων είναι οριακή σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Πραγματικά δίνουν τεράστιες μάχες οι νοσηλευτές. Όλες οι κλινικές ζητούν ενίσχυση, όλες είναι στελεχωμένες, αλλά οριακά! Οποιαδήποτε έκτακτο συμβάν μια κύηση, μια ασθένεια νοσηλευτή προκαλεί προβλήματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα