Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Γιώργος Πιαγκαλάκης: «Απέναντι στην ανάπτυξη που ωφελεί τους ισχυρούς»

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µιλά για το διακύβευµα των εκλογών της Κυριακής

Την «αντιπολίτευση απέναντι στην ανάπτυξη που ωφελεί τους ισχυρούς» θέλει να είναι και στο επόµενο περιφερειακό συµβούλιο η “Ανυπόταχτη Κρήτη – Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέµβαση”, όπως δηλώνει στο podcast των “Χ.ν.” και στην ενότητα Terra Politica, o Γιώργος Πιαγκαλάκης, πολ. µηχανικός και υποψήφιος µε το συνδυασµό.

Μια κριτική που γίνεται σε βάρος σας – ρωτάµε τον υποψήφιο – είναι ότι όλα τα θέµατα που αναδεικνύετε αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή και όχι την Περιφέρεια. ∆εν νοµοθετεί η Περιφέρεια, δεν κάνει προσλήψεις, ούτε καν εισπράττει φόρους. Όση κριτική και να ασκήσεις στην Περιφέρεια ε δεν θα θίξει και τα θεµέλια του καπιταλισµού…«Αλήθεια είναι αυτό, όπως είναι διαµορφωµένο το θεσµικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο ότι και τις καλύτερες προθέσεις να έχει κάποιος στη διοίκηση της Περιφέρειας δεν µπορεί να παράξει ένα φιλολαϊκό αποτέλεσµα γιατί οι πολιτικές εκπορεύονται από το κεντρικό κράτος και την Ε.Ε.» απαντάει και συνεχίζει «για αυτό και δεν µπορεί να λέει κάποιος υποψήφιος “ψηφίστε µε για να διοικήσω” όταν ακόµα και ο προϋπολογισµός της Περιφέρειας θα πρέπει να δοθεί στο Παρατηρητήριο για έλεγχο. Όταν και τα έργα που πρέπει να κάνεις δεν τα καθορίζεις εσύ ως Περιφερειακή αρχή µε βάση τις ανάγκες της πλειοψηφίας των κατοίκων αλλά από το τι σου επιτρέπουν να κάνεις. Για αυτό και λέµε ότι δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά τοπική διοίκηση που έχει πάρει κάποιες αρµοδιότητες χωρίς πόρους από το κεντρικό κράτος. Ωστόσο όταν στο Περιφερειακό Συµβούλιο συζητιούνται οι εξορύξεις, ο ΒΟΑΚ, µεγάλα θέµατα θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη αντιπολίτευση».

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µιλά για το διακύβευµα των εκλογών της Κυριακής

ΧΡΗΜΑΤΟ∆ΟΤΗΣΕΙΣ

Σηµειώνουµε στον κ. Πιαγκαλάκη πως πρόσφατα ο κ. Αρναουτάκης µίλησε για χρηµατοδοτήσεις 400 εκ. ευρώ στην περιφερειακή οικονοµία, για ένταξη στον αναπτυξιακό νόµο 297 ιδιωτικών επενδύσεων, για διαχείριση 131 εκ. ευρώ για τους νέους αγρότες και τις νέες εκµεταλλεύσεις. ∆εν είναι αυτά έργα για τους πολίτες, τον λαό της Κρήτης; «Το µεγαλύτερο ποσοστό των χρηµατοδοτήσεων αυτών πάει στους ήδη έχοντες! ∆εν βοηθάει την πλειοψηφία του κόσµου του νησιού να µπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς. Πολλές φορές στο περιφερειακό συµβούλιο έβλεπα ένα “χορό” εκατοµµυρίων …στα γραπτά. Αυτονόητα πράγµατα που κάνουν οι υπηρεσίες τα καρπώνεται η Περιφερειακή αρχή. Είπε επίσης ο κ. Αρναουτάκης ότι “διεκδικήσαµε 248 εκ. για την αποκατάσταση των καταστροφών του 2019”. Προσέξτε “διεκδικήσαµε”. Προφανώς σκέφθηκαν “ας το βάλουµε και αυτό στο προεκλογικό µας πρόγραµµα κάποιος µπορεί να τσιµπήσει.” Η ουσία είναι πως το 2019 λίγα βήµατα έχουν γίνει για την αποκατάσταση των καταστροφών» υπογραµµίζει ο υποψήφιος, προσθέτοντας πως τα µεγάλα ποσά κατευθύνονται των χρηµατοδοτήσεων κατευθύνονται σε «µεγαλοεργολάβους, tour operator και µεγαλοαγρότες. ∆εν θεωρώ και σπουδαίο κατόρθωµα όταν βγαίνει ο περιφερειάρχης και λέει ότι “προϋπολογίσαµε έργα αντιπληµµυρικής προστασίας από το 2019 και µετά” όταν είναι στη θέση αυτή από το 2010. Τα θέµατα των πληµµυρών δεν προέκυψαν από το 2019 και µετά».
Οι χρηµατοδοτήσεις για τους νέους αγρότες πηγαίνουν όµως σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν µε τη γεωργική παραγωγή, αντιτείνουµε, «ναι µόνο που δεν ξέρω αν θα γίνει αγρότης ή – λογιστής για να ανταποκριθεί στη γραφειοκρατία…είδατε κάποιο κίνητρο για νέους να γυρίσουν πίσω στο χωριό τους να δουλέψουν στην αγροτική παραγωγή και στη κτηνοτροφία; ∆εν το βλέπω και λόγω επαγγέλµατος γυρίζω τα χωριά από άκρη σε άκρη» απαντάει.

ΠΕΡΙ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Είστε αντίθετοι στις εξορύξεις. ∆εν θα υιοθετήσουµε όσα λένε ορισµένοι ότι θα γίνουµε δισεκατοµµυριούχοι αλλά ένα 5% των κερδών προβλέπεται για την Περιφέρεια Κρήτης, θέσεις εργασίας θα γίνουν, το κράτος θα φορολογήσει ένα µέρος των κερδών των εταιρειών. Και για τα θέµατα ασφαλείας δεξαµενές άντλησης υπάρχουν σε όλο τον κόσµο, δεν γίνονται ατυχήµατα κάθε µέρα. Τι απαντάτε; «Όταν συζητήθηκε το θέµα στο Περιφερειακό Συµβούλιο η εισήγηση που κατατέθηκε αφιέρωνε πολλές σελίδες στο γιατί είναι επικίνδυνες σε περίπτωση ατυχήµατος οι εξορύξεις και γιατί είναι επικίνδυνες για την βιοποικιλότητα της Κρήτης. Βάζοντας όµως τα στοιχεία ότι θα έχουµε “χρηµατοδότησ用και “γεωπολιτική αναβάθµιση” της χώρας αυτό έλεγαν ότι αντισταθµίζει την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Σε ότι αφορά τη χρηµατοδότηση πουθενά στον κόσµο οι τοπικές κοινωνίες δεν πλούτισαν από τις εξορύξεις και µην πάµε στη Νορβηγία γιατί εκεί είναι εθνικοποιηµένη η παραγωγή ορυκτών καυσίµων. Πρέπει να έχουµε κατά νουν πως Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα, δεν χρειάζεται να γίνουν 10 ατυχήµατα 1 µας φτάνει. Το τρίτο ζήτηµα είναι ότι τσακωνόµαστε µε τις γειτονικές χώρες για τον καθορισµό οικοπέδων στη θάλασσα που θα πλουτίζουν τις πολυεθνικές. Σε αυτό επιτρέψτε µου να µην βλέπω καµία λογική! Έχουµε λοιπόν κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν έχουµε οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στη γεωργία, τον τουρισµό, την αλιεία κανείς δεν λέει τίποτα!

∆εν θέλετε εξορύξεις, δεν θέλετε καύση απορριµµάτων, δεν θέλετε ορυκτά καύσιµα, δεν θέλετε ανεµογεννήτριες· πως να καλύψει τις συνεχώς αυξηµένες ανάγκες του ανάγκες το νησί; Το ερώτηµα για µας είναι τι ενέργεια θέλουµε δηµόσια ή χρηµατιστηρίου. Η ενέργεια πρέπει να είναι δηµόσια απαντάµε. Μας αφορά το ότι για να παράξουµε ενέργεια θα πρέπει να στηθούν φαραωνικά project στις βουνοκορφές ; Ότι η κυβέρνηση την ώρα που έχει ορίζοντα µείωσης των ορυκτών καυσίµων στα 25 χρόνια έχει υπογράψει σύµβαση 30 χρόνια για εξορύξεις; ∆εν µπορούµε να αφήσουµε το θέµα στα χέραι του Κοπελούζου και του Μυτηλιναίου και στο τι θα κερδίσουν αυτοί. Το θέµα της ενέργειας είναι αλληλένδετο µε τι ανάγκες των κατοίκων του νησιο. Αν πάµε σε µια λογική να γεµίσουµε το νησί µε φαραωνικά τουριστικά project δεν θα µας αρκεί…ούτε η πυρηνική ενέργεια! Αν θέλουµε πραγµατικά µια κοινωνία µετάβασης σε ήπιες µορφές ενέργειας πρέπει να το σχεδιάσουµε κεντρικά. Μετάβαση από το πετρέλαιο στις ανεµογεννήτριες από τη µια µέρα στην άλλη δεν γίνεται! Είπε ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Κώτσογλου πως µπορούµε να έχουµε 10.000.000 τουρίστες στην Κρήτη. Μπορούµε ενεργειακά να τους καλύψουµε ; Όταν διεκδικούν τα κινήµατα, οι “απο πάνω” ζητούν µελέτες και σχέδια και οι ίδιοι θέλουν φαραωνικά έργα χωρίς να έχουν υπολογίσει αν τα “σηκώνει” το περιβάλλον του νησιού…»
Ρωτάµε για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που γνωµοδότησε θετικά για το ξενοδοχείο στην παραλία των Φαλασάρνων παρά του ότι η εισήγηση της Περιφέρειας ήταν αρνητική, ο ∆ήµος αρνητικός το ίδιο και οι περιβαλλοντικοί φορείς. «Εσείς δεν µετέχετε στην Επιτροπή που αποτελούνταν από εκλεγµένους περιφερειακούς συµβούλους και ψήφισε κατά πλειοψηφία υπερ της επένδυσης, αλλά δεν σας γεννάνε ερωτήµατα οι αποφάσεις αυτές;».

«Με το νόµο Θεοδωρικάκου αρµοδιότητες του Περιφερειακού Συµβουλίου που µετέχουν όλες οι παρατάξεις πήγαν στις Επιτροπές Περιβάλλοντος και στην Οικονοµική. Κάτι απόλυτα αντιδηµοκρατικό. Η Περιφερειακή αρχή και η “αντιπολίτευση” της που τώρα “παντρεύτηκαν” καθώς χάλασε ο προηγούµενος γάµος έχουν τη δική τους αντίληψη για την ανάπτυξη που είναι η Ανάπτυξη µε καταστροφή του περιβάλλοντος. Εξάλλου η νοµοθεσία που ψηφίζουν στη Βουλή είναι στραµµένη στο πως να προστατεύσει τις επενδύσεις από το περιβάλλον! Παρόµοιες επενδύσεις υπάρχουν σε όλη την Κρήτη και άρχισαν “να φυτρώνουν σαν τα µανιτάρια” µετά τα µνηµόνια καθώς µέσα στις δεσµεύσεις των τελευταίων ήταν η ουσιαστική διάλυση του χωροταξικού- πολεοδοµικού σχεδιασµού, µε τα ειδικά χωροταξικά σχέδια…Σε αυτές τις λογικές του “ότι προκύψει” οι επενδυτές ακολουθούν το κέρδος, η Περιφέρεια τους “στρώνει το χαλί” και έτσι πορευόµαστε στην Κρήτη. Σε αυτήν την “ανάπτυξη” ο κ. Αρναουτάκης παίρνει καλό βαθµό, γιατί στην ανάπτυξη για την πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού δεν έχει κάνει ούτε ένα βήµα » καταλήγει ο υποψήφιος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα