Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γιορτάστηκαν οι Aγιοι Θεόδωροι (βίντεο)

Γιορτάστηκαν και φέτος στα Θοδωρού οι προστάτες της νησίδας Αγιοι Θεόδωροι. Η γιορτή στο μικρό εξωκλήσι άρχισε χθες στις 7 η ώρα το πρωί με την τέλεση πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.
Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και η θάλασσα μπονάτσα γεγονός που επέτρεψε σε πολλούς προσκυνητές και επισκέπτες να μεταβούν πληρώνοντας, βέβαια, εισιτήριο στα μικρά σκάφη που εξυπηρετούσαν  τόσο από την παραλία της Αγίας Μαρίνας όσο και από τον λιμενίσκο του Πλατανιά.
Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στον χρόνο παραμονής που είχε ορισθεί παρατέθηκε από κατοίκους της Αγίας Μαρίνας και άλλους κέρασμα με γλυκά και διάφορα εδέσματα που συνοδευόταν από καλό κρασί.

ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΙΓΑΓΡΟΥ ΤΑ ΘΟΔΩΡΟΥ
Το νησί των Αγίων Θεοδώρων ανακηρύχτηκε εκτροφείο για τη διατήρηση του κρητικού αιγάγρου από το 1963 και η Διεύθυνση Δασών Χανίων ανέλαβε τη διαχείριση του. Επί πλέον ανήκει στις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.» S.P.A. όπως ορίζονται στην Οδηγία 2009/147/ΕΚ «για την διατήρηση των άγριων πτηνών» με κωδικό GR 4340018.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα Θοδωρού, όμως, έχουν την δική τους ιστορία που αρχίζει από την Μινωική περίοδο με το νησί τότε να είναι ιερό άσυλο. Αργότερα, στα μεταγενέστερα χριστιανικά χρόνια και την περίοδο της Ενετοκρατίας κτίστηκαν δύο φρούρια, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο που λειτουργούσαν ως παρατηρητήριο ελέγχοντας όλη την ακτογραμμή από το Κολυμπάρι μέχρι το Ακρωτήρι.
Το 1645, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κρήτη, η φρουρά των 70 ανδρών που στρατωνιζόταν στο νησί επειδή δεν θα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει την οργή των κατά πολύ πολλαπλάσιων εχθρών τους που πέρασαν στο νησί, έβαλε φωτιά στη μπαρουταποθήκη δίνοντας τέλος στη ζωή τους και παρασέρνοντας στο θάνατο πολλούς εχθρούς. Αυτό ήταν το πρώτο ολοκαύτωμα που σημειώθηκε στην  Κρήτη και 221 χρόνια αργότερα, σημειώθηκε το επόμενο με την ανατίναξη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου στο Ρέθυμνο.

Ο ΜΥΘΟΣ
Για τα Θοδωρού τώρα υπάρχει και ο μύθος όπου η λαϊκή θυμοσοφία όπως και η παράδοση γεννούν ιστορίες και συναρπαστικούς μύθους που τα θέλουν ένα πελώριο τέρας μαζί με το μωρό του. Βλέποντας, λοιπόν, αυτό το τεράστιο τέρας οι κάτοικοι από την ακτή άρχισαν να προσεύχονται στον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία. Ως εκ θαύματος αμέσως μετά τα δύο τέρατα μετατράπηκαν σε αντίστοιχους πέτρινους όγκους που είναι οι δύο νησίδες τις οποίες οι κάτοικοι ονόμασαν Θοδωρού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα