Τα διαφορετικά Χριστούγεννα που θα κάνουμε φέτος εξειδίκευσαν χθες επιστήμονες και κυβέρνηση που βλέπουν την εορταστική περίοδο ως μία μεγάλη πρόκληση καθώς η τήρηση των μέτρων θα κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας τον Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, αναγνωρίζοντας την βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, σημείωσε ότι «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ό,τι ήταν η ανοδική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».
Τα Χριστούγεννα στην εποχή του κορωνοϊού
Θέτοντας ως βάση αυτό το «σκληρό δεδομένο», ο καθηγητής εξηγεί πως γι΄αυτό δεν μας επιτρέπεται να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα όπως έχουμε συνηθίσει. «Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο», συνέχισε για να προσθέσει πως «το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε γιορτές με την οικογένειά μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση διαφορετικών νοικοκυριών».
Δίνοντας μάλιστας οδηγίες για ένα «αφαλές» γιατρινό τραπέζι, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι:
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι
Αν έχουμε συμπτώματα να μην συμμετέχουμε καθόλου, να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά.
Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις όποιες συναντήσεις. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική «φούσκα».
Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς αφού επανέλαβε πως «όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», προσπάθησε να διασαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσουμε φέτος. Παράλληλα με ένα απλό και ξεκάθαρο «ναι» τόνισε ότι αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα των Χριστουγέννων, «υπάρχει περίπτωση την Πρωτοχρονιά να δούμε πρόσθετα μέτρα».
Στο 28ο επεισόδιο, στέλνουμε “6” για εορταστικές μετακινήσεις, ανησυχούμε για νέες πλημμύρες σε περιοχές του νομού Χανίων αλλά… μένουμε αισιόδοξοι για να ζήσουμε περισσότερο.
Συνοψίζοντας τα μέτρα που ισχύουν:
Μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι 9 άτομα, οι ίδιες οικογένειες, γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας.
Ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, και θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών, χωρίς κάποια εξαίρεση για την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Για τις μετακινήσεις την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι πολίτες θα κάνουν χρήση του κωδικού «6», όπως γνωστοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η μοναδική «εξαίρεση», σημείωσε ο κ. Χαρδλαιάς, την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή, 10 το βράδυ με 5 το πρωί.
Τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν να πουν τα κάλαντα, καθώς φέτος τα πάντα θα είναι διαφορετικά και επιπρόσθετα δεν προβλέπεται η μετακίνηση για τον λόγο αυτό.
Η εκτέλεση λειτουργιών στις εκκλησίες θα γίνουν παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Δηλαδή, στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η και 6η Ιανουαρίου. Εντός του χώρου λατρείας επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παριστάμενων είναι 25 άτομα ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στον χώρο λατρείας.
Κανονικά ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς
Αναφερόμενος στο μεταλλαγμένο στέλεχος που αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες και έχει ανακαλυφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «ηβασική υπόθεση που εξετάζεται, είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι «το φαινόμενο είναι υπό διαρκή παρακολούθηση, δεν έχει επαληθευτεί, παρόλα αυτά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα». Προσθέτοντας ότι το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη κυκλοφορούσε αρκετά πιο νωρίς, ο καθηγητής φάνηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως το νέο στέλεχος δεν θα επηρεάσει τον σχεδιασμό. «Σε κάθε περίπτωση όμως, και εάν επαληθευτεί η υπόθεση της μικρής αύξησης της μολυσματικότητας, δεν τροποποιεί το σχεδιασμό που ήδη έχουμε. Δηλαδή τον εμβολιασμό, τη λήψη μέτρων ανάλογα με το φορτίο της επιδημίας», εξήγησε.
Να σημειωθεί ότι στο μεταξύ σε λειτουργία είναι από χθες η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τον εμβολιασμό κατά της covid-19. Με βάση τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό για τις παραδόσεις των δόσεων εμβολίων η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
Άνω του 70% η δήλωση συμμετοχής των γιατρών στον εμβολιασμό
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποσοστό των υγειονομικών που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης υποστήριξε πως «γίνεται μία προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας αμφιβολίας από την πλευρά των υγειονομικών να εμβολιαστούν».
Όπως είπε, «οι υγειονομικοί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όλον αυτό τον καιρό δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτή τη μάχη και είναι η πρώτη ομάδα του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί σε λίγες ημέρες».
«Τα νούμερα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Και η καταγραφή αυτή συνεχίζεται. Στους γιατρούς ξεπερνάει το 70% η δήλωση συμμετοχής στον εμβολιασμό», γνωστοποίησε.
«Θα ήθελα να διευκρινίσω το εξής: η δήλωση αυτή έγινε προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη διεξαγωγή του εμβολιασμού στα Νοσοκομεία. Γνωρίζουμε όλοι ότι το πρώτο εμβόλιο που έρχεται, έχει ιδιαίτερες συνθήκες διακίνησης, φύλαξης και διάθεσης. Επομένως, προσπαθούμε να εμβολιάσουμε τους υγειονομικούς και τον υπόλοιπο πληθυσμό μετά, τηρώντας τις διαδικασίες διακίνησης, διότι το εμβόλιο πρέπει να γίνει εντός ολίγων ωρών από τη στιγμή που θα ανοίξει το φιαλίδιο. Και γι’ αυτό ζητήσαμε από τους υγειονομικούς να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν. Επαναλαμβάνω, τα νούμερα μέχρι στιγμής, γιατί συνεχίζεται η καταγραφή, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, οι γιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση να εμβολιαστούν», κατέληξε.
Υπενθυμιζεται ότι χθες παρατηρήθηκε μείωση των διασωληνωμένων ασθενών που έχουν προσβληθεί από Covid-19. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας καταγράφηκαν 853 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 242 στην Αττική και τα 179 στη Θεσσαλονίκη, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται σε 132.430. Στις ΜΕΘ μειώθηκε περαιτέρω ο αριθμός των διασωληνωμένων, φτάνοντας στους 491 ασθενείς. Χθες, ωστόσο, καταγράφηκαν και άλλοι 83 θάνατοι από κορονοϊό, με τον συνολικό αριθμό θανόντων από την έναρξη της πανδημίας να φτάνει τους 4.340 στη χώρα μας.