Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Γιορτή γαστρονομίας με τη συμμετοχή του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων

» Μηνύματα για τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κουζίνας

 

Η σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κουζίνας αναδείχτηκε στην εβδομάδα γαστρονομίας “Merci chef” στην Αθήνα στην οποία συμμετείχε ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων.

Τη δράση διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Σε αυτήν συμμετείχαν έξι Γάλλοι σεφ, εκ των οποίων ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin και τρεις βραβευμένοι σεφ με την ανώτατη διάκριση M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France – Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας) ως προσκεκλημένοι από την Γαλλική πρεσβεία.
Οπως ανακοίνωσε ο Ελληνικός Γαλλικός Σύλλογος Χανίων, η όλη εκδήλωση ήταν υπό την καθοδήγηση του σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffman. Διακεκριμένοι Έλληνες σεφ συμμετείχαν και μαγειρέψαν όλοι μαζί για μια σειρά εκδηλώσεων σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας αλλά και για φιλανθρωπικό σκοπό. Με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να τονίσουν τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κουζίνας.

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα. Laurence AUER, τόνισε: « Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη γαστρονομία, την παράδοση και τις μαγειρικές απολαύσεις, γύρω από τις τοπικές τεχνοτροπίες και την ανάδειξη των προϊόντων και των περιοχών τους. Η σημασία της τέχνης του τραπεζιού για την κουλτούρα και την οικονομία των δύο χωρών είναι εξίσου ουσιώδης για τον τουρισμό, την ελκυστικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα. Είναι μια κοινή κληρονομιά».
Ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων συμμετείχε στην εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας με τις ομάδες των νικητών των γαστρονομικών διαγωνισμών των περασμένων δυο ετών: “Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης” και “Η Τάρτα με άρωμα Κρήτης”.
Οι 4 νικητές, 2 για τις γλυκιές: Ιωάννης Βρουλάκης και Άρης Παπαδομανωλάκης και 2 για τις αλμυρές δημιουργίες: Ελένη Χελιουδάκη και Ειρήνη Κλιναυτάκη, έδωσαν το παρόν και συνέβαλαν στην παρασκευή εδεσμάτων στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας Ελλάδας υπό την καθοδήγηση του chef Jean-Marie Hoffmann και την επίβλεψη του chef Ιωσήφ Πετρώφ, εφόρου δημοσίων σχέσεων και ταμία του Συλλόγου. Καλεσμένη στην εβδομάδα ήταν και η πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων, Στέλλα Κουτσουπάκη, η οποία παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις της Γαλλικής Πρεσβείας και δήλωσε: «Ήταν μια εμπειρία μοναδική, παρουσιάστηκε μια άλλη νότα της γαστρονομίας, Γάλλοι σεφ δημιούργησαν εδέσματα σε συνεργασία με Έλληνες σεφ. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος ήταν παρόν σε αυτήν την μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας.

Στους νικητές από την Κρήτη δόθηκε η ευκαιρία, χάρη στους διαγωνισμούς που διοργανώσαμε, να βρεθούν στην κουζίνα της γαλλικής πρεσβείας και να ζήσουν μια εβδομάδα γεμάτη εμπειρίες. Για την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του Merci Chef! επαινέθηκαν ιδιαιτέρως από την Πρέσβειρα της Γαλλίας. Ο γαστρονομικός διαγωνισμός μας, που έγινε θεσμός και φέτος απλώνεται πλέον σε ολόκληρη την Κρήτη έχει ως θέμα “Pâte à choux (Πάτε α σου) με άρωμα Κρήτης” πάντα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης- την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα