Γεύσεις, αρώματα και πολύ…γλύκα στο “Διαγωνισμό παραδοσιακού γλυκού ” που για 4η χρονιά χρονιά πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας το βράδυ της Κυριακής.
Πολύς κόσμος βρέθηκε έξω από το “Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι” για να δει το διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 13 νοικοκυρές, να παρακολουθήσει την παραγωγή ανθόνερου αλλά και να χειροκροτήσει τις χορεύτριες του συλλόγου “Αροδαμός”.
«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε αυτές τις παραδόσεις γιατί σιγά- σιγά χάνονται» ανέφερε ο κ. Ηλίας Φραγκιαδάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας τονίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή των γυναικών της περιοχής και όχι μόνο.
Ο executive chef κ. Ηλίας Αντωνιάδης που μαζί με την σεφ Κρητικής γαστρονομίας κ. Ιωάννα Παντελάκη- Τερεζάκη και τον σεφ (breakfast cooking) Παναγιώτη Κατζάκη ήταν οι κριτές τόνισε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχουμε, χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κόσμος ακόμα φτιάχνει τα παραδοσιακά γλυκά.»
Στην αναφορά μας πως η τουριστική βιομηχανία και στον τόπο μας δεν φαίνεται να στηρίζεται στα τοπικά προϊόντα ο κ. Αντωνιάδης απάντησε πως «ως μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων μπορώ να πω ότι εμείς το πιστεύουμε και το υποστηρίζουμε αυτό. Δεν θα κοιτάξουμε την τιμή αλλά την ποιότητα για να στηρίξουμε τους παραγωγούς».
Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό η κ. Αργυρώ Γαβαλά παρουσίασε ένα γλυκό με ροδάκινα. «Το έφτιαχνε πάντα η μητέρα μου σε αρραβώνες, γάμους, γέννες και το συνεχίζω και εγώ για το δικό της χατίρι» τόνισε, ενώ η κ. Μαρία Τσουράκη που έφτιαξε γλυκό νεράντζι και πριν δύο χρόνια ήταν νικήτρια του διαγωνισμού παρατήρησε πως «τα παραδοσιακά γλυκά είναι τα καλύτερα, μας αρέσουν πάρα πολύ. Έμαθα την παρασκευή τους από την μητέρα μου». Η κ. Αμαλία Τσακάκη έφτιαξε γλυκό μανιτάρι «ένα ιδιαίτερο προϊόν με ξεχωριστή γεύση» όπως είπε.