» Πρεμιέρα για το 9ο Φεστιβάλ στις 20 Οκτωβρίου
Ένα δεκαήμερο γεμάτο κινηματογράφο, θεματικές εκθέσεις και εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες και παράλληλες δράσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κινηματογραφόφιλοι των Χανίων κατά τη διάρκεια του 9ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο από νωρίς το απόγευμα έως και αργά το βράδυ, με τους συντελεστές των ταινιών να δίνουν το “παρών”.
Το Φεστιβάλ τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, επιλέγει να κάνει πρεμιέρα με το εμβληματικό “Ζ” του Κώστα Γαβρά, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Το πρόγραμμά του είναι ιδιαίτερα πλούσιο και περιλαμβάνει μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, animation, εκθέσεις, masterclasses, ειδικές προβολές, αφιερώματα και ένα πλούσιο κατάλογο ταινιών και εργαστηρίων για την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος το Φεστιβάλ φιλοξενεί επτά Εκθέσεις και Εγκαταστάσεις. Δέκα ειδικά σχεδιασμένα masterclasses και εργαστήρια περιμένουν τους φίλους του Φεστιβάλ. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις κ.ά.
Οι “διαδρομές” συνομίλησαν με τους ανθρώπους του Φεστιβάλ Χανίων για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση που επανέρχεται για ένατη συνεχή χρονιά παρά τις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία.
«Ένα όραμα που βρήκε τον δρόμο του»
“Ψυχή” της διοργάνωσης του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια ο Ματθαίος Φρατζεσκάκης, ο οποίος κάνει λόγο για μια «γιορτή που θέλουμε να ξαναζήσουμε. Γιατί ένα φεστιβάλ είναι γιορτή και δεν μπορεί να το ζήσουμε σε άλλο χώρο εκτός το φυσικό του, εκεί όπου βρίσκεται η μεγάλη οθόνη. Τον δύσκολο ενάμιση χρόνο που πέρασε, χρειάστηκε να διοργανώσουμε στην πραγματικότητα δύο φεστιβάλ διά ζώσης, σε συνθήκες αχαρτογράφητες για εμάς».
«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων όπως έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια είναι μια πολυεπίπεδη δραστηριότητα που έχει δράσεις όλο τον χρόνο. Κι αυτό που κάνουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη είναι η μεγάλη μας γιορτή όπου καλούμε τους δημιουργούς των ταινιών αλλά και όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, συναντιόμαστε όλη τη χρονιά σε ένα δεκαήμερο ταινιών, συνομιλιών, έντασης, πάθους» αναφέρει ο κ. Φρατζεσκάκης και προσθέτει: «Για εμάς υπάρχει μια γενική αρχή: το Φεστιβάλ πρέπει να είναι παντού και πρέπει να είναι κάθε μέρα, στον τόπο του και στην υπόλοιπη Κρήτη. Γιατί θέλουμε να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αφουγκράζεται τον παλμό αυτής της πόλης. Με προβολές όλη τη χρονιά και οι οποίες ξεκινάνε το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη και απλώνονται όλο τον υπόλοιπο χρόνο στην πόλη ή τα χωριά, σε πόλεις της Κρήτης».
«Η εκπαίδευση είναι ένας στρατηγικός τομέας του Φεστιβάλ. Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε αφιερώσει πολύ μεγάλο μέρος από τις μικρές δυνάμεις μας για να επενδύσουμε στην οπτικοακουστική παιδεία. Μες την πανδημία πήραμε μια μεγάλη απόφαση: την εξ αποστάσεως επιμόρφωση. Έτσι μέσα στον τελευταίο χρόνο πέρασαν γύρω στους 850 ενηλίκους από 7 διαφορετικά εγκεκριμένα προγράμματα ετήσια, με δωρεάν συμμετοχή» τονίζει ο κ. Φρατζεσκάκης προσθέτοντας ότι «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης αφορά τα παιδιά μέσα από ειδικό προγράμματα για το πώς μαθαίνουν να βλέπουν ταινίες αλλά και να τις δημιουργούν. Επιμένουμε σε ντοκιμαντέρ για την τοπική ιστορία που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και μας κάνουν υπερήφανους γιατί διακρίνονται και αναγνωρίζεται το έργο που γίνεται από τα δημόσια σχολεία. Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον αυτή τη χρονιά τελειώνουν 8 ταινίες. Κι αυτό δεν είναι απλό», σημειώνει.
«Το Φεστιβάλ είναι ένα όραμα που βρίσκει συνεχώς δρόμο και περπατάει» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ήχος – Ιστορία – Ραδιόφωνο
Φέτος το Φεστιβάλ έχει θεματολογία “Ήχος – Ιστορία – Ραδιόφωνο” και είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη όπως οφείλαμε, επισημαίνει ο Λευτέρης Λαμπράκης, υπεύθυνος για τις εκθέσεις και τις εκδόσεις που παρουσιάζονται στο 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
«Όσον αφορά τις εκθέσεις, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάζεται έκθεση – εγκατάσταση με αφίσες ταινιών που έχει γράψει τη μουσική ο Μίκης Θεοδωράκης, δίσκοι και πρώτες εκδόσεις. Όλο αυτό πλαισιώνεται από ραδιόφωνα, μπομπινόφωνα, κασετόφωνα, παλιά γραμμόφωνα και γενικά οτιδήποτε δημιουργεί ήχο. Στο πάνω όροφο του Πνευματικού Κέντρου γίνεται μεγαλύτερο αφιέρωμα στο Ραδιόφωνο. Κάνουμε αφιέρωμα στην Καίτη Αλέξη, πρώτη εκφωνήτρια στην ΕΡΑ Χανίων και ετοιμάζουμε προς έκδοση αντίστοιχο βιβλίο.
Επίσης μπορεί να δει κάποιος τον πρώτο φωνογραφημένο δίσκο του Ελ. Βενιζέλου με την υπογραφή του, του 1917. Προχωρώντας μπορεί να δει κάποιος μια ψηφιακή έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης ενώ σε οθόνη θα παρουσιάζονται προφορικές μαρτυρίες που συνδέονται με τον τόπο. Ακόμη φιλοξενείται έκθεση Τσέχων δημιουργών σε παιδικά βιβλία αλλά και έκθεση κόμικ».
«Αγαπάμε τον Κινηματογράφο από εκεί ξεκινάνε όλα. Κάθε χρόνο κι εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να είμαστε καλύτεροι. Πιστεύω ότι αυτό φτάνει στον κόσμο, και την αγάπη τη δική μας τη φέρνει σε αυτόν. Έτσι κάθε χρόνο, περισσότερος κόσμος αγαπάει τον Κινηματογράφο, τις Τέχνες. Γενικά προσπαθούμε να ανοίξουμε ορίζοντες σε νέους ανθρώπους» τονίζει ο κ. Λαμπράκης.
«Κύτταρο πολιτισμού»
«Κύτταρο πολιτισμού» χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης.
Οπως μας λέει, «το φεστιβάλ είναι μια ακόμη ευκαιρία να ξαναβρεθώ στα Χανια για πολλοστή φορά. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με έχει τιμήσει ήδη αρκετές φορές. Φέτος, έχουμε καινούργια ταινία, την “Οφειλή” και είναι μεγάλη μου χαρά που θα προβληθεί παρέα με αγαπημένους φίλους, αμέσως μετά την προβολή της στις Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα.
Βλέποντας το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, ένιωσα μεγάλη χαρά γιατί ο θεσμός έχει πια στεριώσει και καθιερωθεί με εξαιρετικές προδιαγραφές».
Ο κ. Ψυλλάκης τονίζει ότι «το φεστιβάλ έχει αρχίσει να καθιερώνεται σαν ένας σημαντικός θεσμός για τον χώρο του κινηματογράφου γενικότερα και για την πόλη την ίδια νομίζω ότι αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση η καθιέρωση του θεσμού. Επίσης, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους θεατές της πόλης να παρακολουθήσουν πολλές και ενδιαφέρουσες ταινίες».
«Μετά -συνεχίζει- την πρόσφατη περιπέτεια με την καραντίνα που περάσαμε και δεν έχει ακόμα τελειώσει, νομίζω ότι από τους φίλους του κινηματογράφου έλειψε πολύ η ζεστασιά της μεγάλης οθόνης, ο πραγματικός ορός της αλήθειας για μια ταινία. Δεν κρίνεται η ταινία από το λαπτοπ και το διαδίκτυο αλλά από την προβολή της στην αίθουσα. Εκεί μπορεί να δείξει το πραγματικό της μέγεθος γιατί μια ταινία εκτός από την υπόθεσή της είναι πρωτίστως ένα αισθητικό μέγεθος. Και το Φεστιβάλ με τις ζωντανές προβολές αναδεικνύει την πραγματική αξία των ταινιών. Το φεστιβάλ είναι ένα κύτταρο πολιτισμού για την πόλη που όλο και περισσότερο το αγκαλιάζει με τη μεγάλη προσέλευση των θεατών».
Από θεατής, εκπαιδευόμενη, εθελόντρια
Η Ερωφίλη Γαγάνη, ένας από τους πολλούς αφανείς εθελοντές του φεστιβάλ.
Ξεκίνησε ως απλή θεατής, έπειτα άρχισε να συμμετέχει ως εκπαιδευόμενη στα σεμινάρια και πλέον είναι εθελοντής και ένας από τους… αφανείς συνεργάτες του Chania Film Festival. Η Ερωφίλη Γαγάνη λατρεύει τη φωτογραφία. «Για να προχωρήσω παρακάτω συνειδητοποίησα ότι χρειάζεται να μελετήσω ιστορία της τέχνης, φιλοσοφία, ψυχολογία και οπτική επικοινωνία και βέβαια κινηματογράφο» σημειώνει.
Το φεστιβάλ για την κα Γαγάνη «προσφέρει μια σειρά εργαστηρίων και μαθημάτων για ενηλίκους που στη συνέχεια έχοντας κατανοήει τις βασικές έννοιες της κινηματογραφικής πρακτικής, αποκτούν την ικανότητα να επιμορφώνουν μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων. Τα παιδιά σήμερα βομβαρδίζονται από εικόνες, ήδη από την πρώιμή τους ηλικία και όπως μαθαίνουν να διαβάζουν τον γραπτό λόγο, θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και με τις απεικονίσεις, ώστε να διακρίνουν την αμφιβολη αισθητική και τα εύπεπτα διαφημιστικά μηνύματα». Σε θεατές και εθελοντές προσφέρει επίσης «αστείρευτη γνώση, δημιουργεί προϋποθέσεις έκφρασης, έρχεται σε επαφή με ένα τεράστιο εργαλείο όπως είναι ο κινηματογράφος.»
Ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της συμμετοχής της στην ομάδα του Chania Film Festival η κα Γαγάνη θεωρεί τη συμμετοχή της υποστηρικτικά σε ένα σχολικό ντοκιμαντέρ και δύο ταινίες μυθοπλασίες μέχρι σήμερα, ενώ αρνητικά στοιχεία «δεν υπάρχουν, πέρα από όσα προκάλεσε η πανδημία».
Όσο για το αποτύπωμα του φεστιβάλ στα Χανιά, η συνομιλήτριά μας θεωρεί πως «είναι τεράστιο καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Στο πλαίσιό του γίνονται μια σειρά από δράσεις που αγγίζουν τον καθένα και εκπαιδεύει παιδιά και ενηλίκους στην κουλτούρα του κινηματογράφου. Μαθαίνεις τι είναι αυτό που βλέπεις…».
Η εκπαιδευτική διάσταση του σινεμά
Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Κρήτης, το Φεστιβάλ έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και εργαστηρίων προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες επιδημιολογικές συνθήκες. 13 ειδικές προβολές περιλαμβάνει το πρόγραμμα, καθώς και ειδικά εργαστήρια με οπτικοακουστικά θέματα. Επίσης εργαστήρια animation, δημιουργίας ταινίας, ραδιοφώνου, θεατρικού παιχνιδιού, κ.ά.
Η εκπαιδευτικός Μαρία Κληματσάκη έχει ζήσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων από το ξεκίνημά του και συμμετέχει κάθε χρόνο, μαζί με συναδέλφους της και μαθητές τού σχολείου που διευθύνει, στις δράσεις που οργανώνονται: από τα cinemathimata, τις προβολές, τις αφηγήσεις, τις ιστορίες του σινεμά και τα βιωματικά σεμινάρια, μέχρι τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, αλλά και τις ξεχωριστές στιγμές όπου οι κόποι παιδιών και εκπαιδευτικών μετουσιώνονται σε κάποια διάκριση.
«Κάθε χρόνο ξεκινάμε ένα συναρπαστικό ταξίδι, πλημμυρισμένοι από θετικά συναισθήματα με την ολοκλήρωση παρουσίασης της ταινίας του προηγούμενου σχολικού έτους, αλλά και με μια νέα μεγάλη δυναμική, αφού έχουμε στο πλάι μας τους ίδιους καπεταναίους (οργανωτή, σκηνοθέτη, ηχολήπτες, φωτογράφους, υπεύθυνους μοντάζ, συντονιστές) με διαφορετικό ένθερμο πλήρωμα (μαθητές – εκπαιδευτικούς), διψώντας για νέες κινηματογραφικές περιπέτειες», σημειώνει η κα Κληματσάκη.
Στην ερώτησή μας αν το σινεμά και ευρύτερα το φεστιβάλ μπορούν να αποτελέσουν ένα σύγχρονο παιδαγωγικό εργαλείο η κα Κληματσάκη απάντησε: «Ο Αριστοτέλης έλεγε: Η μόρφωση του μυαλού, χωρίς τη μόρφωση της καρδιάς δεν υφίσταται. Εάν δεν έρθει το παιδί σε επαφή με το συναίσθημά του δεν μπορεί να νιώσει τον άλλο. Οφείλουμε να φροντίζουμε, λοιπόν, σαν εκπαιδευτικοί να αναπτύσσονται τα παιδιά κοινωνικά, να είναι ικανά για συνεργασία, να επικοινωνούν, να αφουγκράζονται, να μπαίνουν στη θέση του άλλου, να εκφράζονται ελεύθερα, να χρησιμοποιούν επιχειρήματα και να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. Συνεπώς αν μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, ο κινηματογράφος που εμπεριέχει αρκετές τέχνες, είναι αρκετές χιλιάδες λέξεις ή μικρά κλειδιά, προκειμένου να ξεκλειδώσουμε τις ψυχές μας, να αναζητήσουμε ανάγκες πνευματικές, ψυχικές, επικοινωνιακές. Να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να χαλαρώσουμε, να αναλύσουμε πανανθρώπινες αξίες, να ονειρευτούμε, να συγκινηθούμε και όλα αυτά μέσα από τη “μίμηση” της ίδιας της ζωής».
Όλα αυτά τα χρόνια οι ξεχωριστές στιγμές που έχουν βιώσει όσοι ζουν το φεστιβάλ από κοντά είναι πολλές. Μια από αυτές και η περιπέτεια που μας περιέγραψε η κα Κληματσάκη:
«Οι μαθητές της τελευταίας τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου, κατά το προηγούμενο δύσκολο σχολικό έτος, λόγω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, δήλωσαν συμμετοχή για τα cinemathimata και την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ. Το ενδιαφέρον ήταν συγκινητικό (44 μαθητές-τριες). Το θέμα του σεναρίου είχε να κάνει με την ψυχική ενδυνάμωση των μαθητών. Βρήκαμε τον πρωταγωνιστή μας και ξεκινήσαμε τις καταγραφές. Όμως κάποια στιγμή, για σοβαρούς προσωπικούς λόγους, ο πρωταγωνιστής έπρεπε να αποχωρήσει. Τότε ξεκίνησε η διαχείριση της απόρριψης – ματαίωσης των παιδιών… τα θετικά συναισθήματα μετασχηματίστηκαν σε αρνητικά και έπρεπε να δράσουμε αποφασιστικά. Τότε ενήργησαν τα αντανακλαστικά της ομάδας των εκπαιδευτικών, ο νέος προγραμματισμός έγινε αποδεκτός από την σκηνοθέτη μας κ. Άγγελο Κοβότσο και με την πολύτιμη συμβολή του κ. Μαθιού Φρατζεσκάκη και της κας Σοφίας Νεμπαυλάκη ήταν δεδομένη, πήραν τις κάμερες και τα μικρόφωνα ο Κώστας Κοσμαδάκης και ο Μανώλης Λεβεντέλης, και προχωρήσαμε. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματός μας μπορείτε να το απολαύσετε στις 29 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, στη μεγάλη γιορτή του Κινηματογράφου!».
Το πρόγραμμα των ταινιών
«Η Οφειλή», του Σταύρου Ψυλλάκη. «Ο Τσαρλατάνος», του Agnieszka Holland. «Daniel 16», του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. «Παρόντες», του Γιώργου Αυγερόπουλου. «Ο Τέταρτος Χαρακτήρας», της Κατερίνας Πατρώνη. «Γλωσσοδέτες», του Σίμου Κορεξενίδη. «Οι Κατίνες μου», της Βίλμα Μενίκη. «Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις», Three Acts, του Χρήστου Μπάρμπα. “Αόρατοι”, της Μαριάννας Κακαουνάκη. «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι», της Αγγελικής Αντωνίου.«Τα Αρώματα», του Gregory Magne. «Το Σωσίβιο», του Γιάννη Παναγιωταράκου. «Pari», του Siamak Etemadi. «Ταξίδι στην Ικαρία – Ουτοπία», του Μανώλη Παπαδάκη. «Πέρασμα στην Ευρώπη», της Δήμητρας Κουζή. «Το Ίχνος του Χρόνου», της Διονυσίας Κοπανά.
Μικρού μήκους: «Χάνσελ», της Βίβιαν Παπαγεωργίου. «Φυσαρμόνικα Man», του Αλέξανδρου Σκούρα. «Pashka», του Ανδρέα Φλουράκη.«Συγχωρέσε με πατέρα», της Jona Schlosser. «Μαύρο Κουτί», του Can Deniz Atici. «Στο Αεροδρόμιο», του Μιχάλη Μαθιουδάκη. «Dakar», του Στέλιου Μωραϊτάκη. «Toni», του Roman Filiev. «Βούτα», του Δημήτρη Ζάχου. «Φως», του Κοντιζά. «Τεό, ο γείτονας μου», του Χρήστου Καρτέρη. «Συμπόσιο», του Ιάσωνα Ταβλά. «Κακάπο», των Ιώς Ασηθιανάκη και Μαρίνας Πανηγυράκη.
Μεταμεσονύχτια Προβολή: τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 23 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η φετινή ταινία – αριστούργημα του Κριστόφ Κισλόφσκι, «Η διπλή ζωή της Βερόνικα». Η προβολή ξεκινά στις 23:59.
Animation: «Νανούρισμα», της Αθηνάς Γεωργίας Κουμελά, «Στο Γύψο» των Άκη Μελάχρη και Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου, «Sky Sun, Tile Sun», της Ziba Arzhang, «Πολύ Αργά», της Kinga Syrek , «Μετανάστες», των Hugo Caby, Antoine Dupriez.
Ταινίες για Παιδιά και Νέους : «Η Λέσχη των Άσχημων Παιδιών», του Jonathan Elbers. «Wolfwalkers», των Tomm Moore και Ross Stewart. «O αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους», του Stefano Cipani. «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο», της Katja Benrath. «Team Marco», του Julio Vincent Gambuto. «Coco», του Lee Unkrich. «Κούκλα Βιτρίνας», του Mahnaz Valipour. «Αθανασία», της Νικολέτας Χουχουλή. «Welcome Home», της Dana Crypto.
Ειδικές Προβολές: «Παίζοντας με τη Φωτιά» της Αννέτας Παπαθανασίου για τις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν.
«Ξετυλίγοντας το Κουβάρι. 47 Χρόνια μετά». Ντοκιμαντέρ για ττην εισβολή στην Κύπρο από το Δημοτικό Σχολείο Παζινού Χανίων και το Δημοτικό Σχολείο Δερύνειας Β΄, σε κοινή Κινηματογραφική – Εκπαιδευτική Δράση.
Ενότητα «Ιστορική Μνήμη»: «Σπέτσες ’21: Στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας» , του Πάνου Θωμαΐδη.
«Η ιστορία του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου», του Ανδρέα Τσατσάια.
«Οι Ουρανοί της Μακεδονίας Φλέγονται – Στα Φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», του Δημήτρη Χατζημαλλή. Ιστορίες για τους πρώτους αεροπόρους των αντιμαχόμενων πλευρών.
«Ο Γιατρός και ο Πρίγκιπα» , του Michael Krause. Ο Γερμανικός Ερυθρός στο Τρίτο Ράιχ.
«Ρίγη» του Γιάννη Μπλέτα. Μαρτυρίες μεγάλων γεγονότων από το Ρέθυμνο.«Μαρίκα γιατί να φοβάσαι !», του Ματθαίου Φραντζεσκάκη. «Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς. Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944», του Ματθαίου Φραντζεσκάκη και της Βίκης Αρβελάκη.
• Εκθέσεις/Εγκαταστάσεις
Επτά Εκθέσεις και Εγκαταστάσεις φιλοξενεί το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων:
Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Φέτος, η Έκθεση με τίτλο, «ΕΓΩ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ». Έκθεση σκίτσου ενάντια στην έμφυλη βία και την πατριαρχεία.
Ειδική εγκατάσταση, ελάχιστης Τιμής και Μνήμης για τον Μίκη Θεοδωράκη. Επιμέλεια Λευτέρης Λαμπράκης.
Μορφές Ελευθερίας. Διαδραστική Έκθεση Επαυξημένης Πραγματικότητας, με αφορμή τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
12 Κόσμοι. Εικονογράφοι Σύγχρονων Τσέχικων Παιδικών Βιβλίων. Συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών.
«Τα Χανιά στις διαδρομές των αιώνων». Έκθεση έργων επαυξημένης πραγματικότητας των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χανίων.
80 Χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Ψηφιακή έκθεση, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά. Επιμέλεια Λευτέρης Λαμπράκης.
Πες μου μια ιστορία. Ιστορίες με κασέτες! Οπτικοακουστική Εγκατάσταση με ιστορίες αγαπημένες. Αφορμή… μια κασέτα
Εκδόσεις
Συνεχίζοντας το εκδοτικό του πρόγραμμα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζει τα νέα του βιβλία:
• «Ζ / Βασιλικός, Γαβράς, Θεοδωράκης». Ειδική έκδοση με αφορμή την ταινία πρεμιέρας του Φεστιβάλ, σε επιμέλεια Λευτέρη Λαμπράκη.
• «Με τον αμάραντο της νίκης στέφανο. Από το σκονισμένο μπαούλο της Ειρήνης Καλφάκη…». Γράμματα από το Μέτωπο του ’40. Επιμέλεια, Λευτέρης Λαμπράκης.
• «Το ημερολόγιο ενός Στρατιώτη. Από τα Ροδωπού στο Μέτωπο». Η πορεία από την Κρήτη στο αλβανικό Μέτωπο και η επιστροφή στο Νησί, του στρατιώτη Εμμανουήλ Μυλωνάκη, όπως ο ίδιος την κατέγραψε. Επιμέλεια, Λευτέρης Λαμπράκης.
• Κινηματογραφική Εκπαίδευση. Τέχνη, Πολιτισμός και Παιδαγωγική, του Δημήτρη Παπαδόπουλου.
• Μέρος του προγράμματος του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σ’ όλη την Ελλάδα διαδικτυακά -σε προστατευμένο περιβάλλον- στο www.chaniafilmfestival.com.
• Στην 9η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ απονέμει «βραβεία κοινού».
• Οι δράσεις του Φεστιβάλ δεν έχουν οικονομική υποχρέωση για τους συμμετέχοντες. Για όλες τις δράσεις (προβολές και εργαστήρια) ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η κράτηση θέσης -ΔΩΡΕΑΝ- μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικών φορμών που υπάρχουν στο site.
• Σχετικά με την προστασία από τη διάδοση του covid-19, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων έχει χαρακτηριστεί «μεικτός χώρος» οπότε ισχύουν να αντίστοιχα μέτρα και οι σχετικοί περιορισμοί.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ κατά την είσοδο των συμμετεχόντων στους χώρους του Φεστιβάλ θα πρέπει να γίνεται επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης, self/rapid test όπως προβλέπονται ανά περίπτωση.
Πιθανά θα γίνεται και θερμομέτρηση.
Μια ξεχωριστή γιορτή του κινηματογράφου που προετοιμάζεται ένα ολόκληρο χρόνο, με κόπο, μεράκι, θετική διάθεση και συνεργασία αξιόλογων ανθρώπων, με εμπνευστή – καθοδηγητή τον Ματθαίο Φραντζεσκακη. Ας το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις!!! Γιατί οι δράσεις πολιτισμού, μέσα από τις τέχνες πρέπει να έχουν συνέχεια και αποτέλεσμα!!!