ΜΑΘΗΤΕΣ στο σχολείο, πριν πολλές δεκαετίες, θεωρούσαμε ότι ένας σαρανταπεντάρης ήταν κιόλας γέρος! Με τα χρόνια, τόσο το προσδόκιμο ζωής που είχε αυξηθεί, όσο και οι κοινωνικές αλλαγές που βελτίωσαν το επίπεδο ζωής μας, οι νέοι (κι όταν λέμε νέοι εννοούμε τους κάτω των 25 ετών) πιστεύουν ότι η τρίτη ηλικία αρχίζει μετά τα 55 και πως η νεότητα τελειώνει εκεί γύρω στα 30!
ΤΑ παραπάνω, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αλλοι πιστεύουν πως η νιότη τελειώνει στα 41 (θυμηθείτε το όχι και τόσο παλιό λαϊκό ασμάτιο που διατείνονταν πως «οι σαραντάρες, ίσον με δύο εικοσάρες»!), ενώ άλλοι θεωρούν ότι η νεότητα δεν τελειώνει ποτε!
ΤΕΛΙΚΑ, η ηλικία βρίσκεται μάλλον στο μυαλό, όχι στην επιδερμίδα. Ξέρω ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας (Αντ. Πλυμάκης, Κακαβελάκης Δημ., Αποστολάκης Σταμάτης, Χαρ. Μπουρνάζος, πολλά μέλη του Συλλόγου Πνευματικών Δημιουργών κ.ά.) των οποίων τη σκέψη, τον τρόπο γραφής, ίσως και ζωής, πολλοί θα ζήλευαν. Ακμαιότατοι, δροσεροί, μας προσφέρουν την εμπειρία και τη σοφία τους.
ΣΗΜΕΡΑ πιστεύεται πως η Τρίτη Ηλικία αρχίζει μετά τα 65. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως υπάρχει και… τέταρτη, μετά τα 75! Την πεποίθηση αυτή έχουν περισσότερο οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι.
ΒΕΒΑΙΑ, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις χτύπησαν άγρια τους συνταξιούχους, τόσο με το φορομπηχτικό τους σύστημα και με τις περικοπές, όσο και με το ασφαλιστικό. Με ένα απάνθρωπο τρόπο όμως εκφράζονται εναντίον των συνταξιούχων οι σημερινοί κυβερνώντες (Τσίπρας, Τσακαλώτος κ.λπ.) που εύχονται να… τελειώνουν οι συνταξιούχοι μετά τα 70 τους, ώστε να έχουν μεγαλύτερο πλεόνασμα για τη ρουσφετολογική πολιτική τους! Κυνισμός και ωμότητα με “αριστερό” πρόσημο. Ηθελημένα αγνοούν οι κύριοι αυτοί ότι οι συνταξιούχοι, ήσαν -και είναι- αυτοί που κράτησαν τη συνοχή της κοινωνίας στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια βοηθώντας τα άνεργα παιδιά και τις οικογένειές τους.
ΟΣΟ για τα επιπλέον εμπόδια που θέλει η “αριστερή” κυβέρνηση να προσθέσει στην τρίτη ηλικία, είτε με επιπλέον άγριες περικοπές από του χρόνου, είτε με τις “τρικλοποδιές” στην ανανέωση του διπλώματος οδήγησης ή και με το απρόσιτο των φαρμάκων τους, είναι ενδείξεις του ρατσισμού που τρέφουν ορισμένοι εναντίον της πιο ευπαθούς κοινωνικής ομάδας. Υπάρχει λέει “διαγενεακή” αλληλεγγύη. Ξεχάστε την! Κατά την προσφιλή μέθοδο της “αριστεράς”, υπάρχει μόνο… ταξική σύγκρουση των ισχυρών νέων γενεών εναντίον των αδύναμων γερόντων.
ΕΤΣΙ, σήμερα που κατά τα φαινόμενα όλοι και όλα στρέφονται κατά της τρίτης ηλικίας, οι “γιορτές” οι αφιερωμένες σ’ αυτή μοιάζουν σαν ένα κακόγουστο, μακάβριο αστείο. Ή μήπως όχι;