Oι γιορτές έφτασαν! Στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δένδρο ή το παραδοσιακό ελληνικό καραβάκι. Αγοράσαμε δώρα για μικρούς και μεγάλους. Προσκλήσεις, τραπεζώματα, συναντήσεις με την οικογένεια και με φίλους. Νυκτερινές έξοδοι σε νυχτερινά κέντρα για ρεβεγιόν, χορό και ποτό. Όλα γιορτινά, όλα ωραία … Αρκεί βέβαια να πάρουμε ορισμένες προφυλάξεις ώστε να διασκεδάζουμε χωρίς να υποθηκεύσουμε την ασφάλεια μας και την ασφάλεια των αγαπημένων μας.
Τροχαία. Μετά από κάθε εορταστική περίοδο θρηνούμε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα ανάπηροι. Κι όμως είναι τόσο απλό να φτάσουμε ζωντανοί στο σπίτι! Ας ορίσουμε έναν Νηφάλιο οδηγό της παρέας που δεν θα πιεί για να οδηγήσει. Ή ας καλέσουμε ένα ταξί. Το 1/3 των τροχαίων δυστυχημάτων στις γιορτές οφείλονται στο αλκοόλ. Όχι υπερβολική ταχύτητα, όχι κινητό όταν οδηγούμε. Βάζουμε πάντα ζώνη και κράνος, προσέχουμε και προβλέπουμε τις κινήσεις των άλλων οδηγών.
Κουζίνα. Το πιο επικίνδυνο δωμάτιο του σπιτιού! Το μαγείρεμα θέλει ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση γι’ αυτό δεν το αφήνουμε για την τελευταία στιγμή. Θα αποφύγουμε τα ατυχήματα με καυτά λάδια, βραστά νερά και κοφτερά μαχαίρια. Δεν αφήνουμε να μπουν στην κουζίνα όσοι δεν έχουν πράγματι δουλειά και φροντίζουμε να καθαρίσουμε αμέσως ό,τι πέφτει στο πάτωμα για να αποφύγουμε τις πτώσεις από γλίστρημα.
Πυρκαγιά. Οι πιθανότητες θανάτου από πυρκαγιά τα Χριστούγεννα είναι 50% μεγαλύτερες σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο! Παράγοντες κινδύνου αποτελούν το κάπνισμα, τα κεριά, τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου και τα πυροτεχνήματα.
Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις οι καπνιστές ας φιλοτιμηθούν να καπνίσουν έξω, σεβόμενοι τους μη καπνιστές. Ο καπνός του τσιγάρου κολλάει στους τοίχους, τα έπιπλα, τις κουρτίνες και τα ρούχα και το σπίτι θα βρωμά για μέρες. Τα τασάκια μπορούν να έχουν και λίγο νερό για να σβήνουν καλύτερα τα αποτσίγαρα. Φυλάμε τα σπίρτα, τους αναπτήρες και τα κεριά μακριά από τα παιδιά, δεν αφήνουμε την κουζίνα αναμμένη χωρίς επιτήρηση, δεν υπερφορτώνουμε τις πρίζες,
Δεν βάζουμε αναμμένα κεριά κοντά στο χριστουγεννιάτικο δένδρο, κάτω από ράφια, κοντά σε άλλα εύφλεκτα υλικά (κουρτίνες, διακοσμήσεις, ευχετήριες κάρτες κλπ.). Χρησιμοποιούμε πάντα κηροπήγια με σταθερή βάση ενώ τα κεράκια με μεταλλική βάση τα τοποθετούμε σε επιφάνεια που να αντέχει τη θερμότητα (όχι πάνω σε τηλεοράσεις ή πλαστικές επιφάνειες).
Δεν αφήνουμε τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα το βράδυ ή όταν απουσιάζουμε Φροντίζουμε τα καλώδια να είναι καλά μονωμένα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Να μην είναι στη μέση για να μην σκοντάψουμε εμείς ή οι πιο ηλικιωμένοι. Αποφεύγουμε να κρύβουμε τα καλώδια κάτω από τα χαλιά όπου οι ενδεχόμενες ζημιές θα μείνουν απαρατήρητες και μπορεί να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα και ίσως πυρκαγιά. Επίσης, δεν βάζουμε στον κήπο λαμπάκια που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση στο ύπαιθρο.
Οι ανιχνευτές καπνού (κοστίζουν κάτω από 10 €!) έχουν σώσει πολλές ζωές χτυπώντας συναγερμό – αν έχουμε ας τον δοκιμάζουμε πριν τις γιορτές. Αν δεν έχουμε, ας φροντίσουμε να εγκαταστήσουμε έναν στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού, εκεί που θα μαζευτεί ο καπνός από ενδεχόμενη πυρκαγιά. Αν ζούμε σε σπίτι με πολλά εύφλεκτα υλικά (ξύλινες επενδύσεις, ψευδοροφές, χωρίσματα) καλόν θα είναι να έχουμε και ένα σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Πυροτεχνήματα. Συνηθίζονται πολύ το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Τα πυροτεχνήματα πρέπει να τα χειρίζονται ενήλικες που θα έχουν σχεδιάσει το θέαμα έτσι ώστε να συνδυάζει ασφάλεια και ευχαρίστηση. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθούν την εκτόξευση από απόσταση ασφαλείας. Πριν από τη χρήση φροντίζουμε τα πυροτεχνήματα να βρίσκονται σε ασφαλές μέρος και να έχουμε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες. Όταν τα ανάβουμε φροντίζουμε να μην πλησιάζουμε το πρόσωπό μας και μετά το άναμμα απομακρυνόμαστε σε απόσταση ασφαλείας. Φροντίζουμε τα πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται σε κατεύθυνση αντίθετη από τους θεατές.
Παιδιά. Συναρμολογήσουμε τα παιχνίδια με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία π.χ. κατσαβίδι αντί για μαχαίρι. Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να παίξουν. Τα πολύ μικρά παιδιά κινδυνεύουν και από μικροαντικείμενα (π.χ. εξαρτήματα παιχνιδιών, μικρές μπαταρίες, ξεφούσκωτα μπαλόνια, πλαστικές σακούλες) ή και τρόφιμα (π.χ. ξηρούς καρπούς,) που ενδέχεται να προκαλέσουν πνιγμό.
Πολλά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι παιχνίδια, αν και μοιάζουν με τέτοια, γι’ αυτό και δεν υπόκεινται στους κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια των παιχνιδιών. Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε σε ικανό ύψος για να μην τα φτάνουν τα νήπια που έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.
Τα παιχνίδια μπορεί επίσης να αποτελέσουν πηγή ατυχημάτων. Φροντίζουμε να αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού και τα αγοράζουμε από αξιόπιστες πηγές που τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Η προσωπική επαφή με έναν πεπειραμένο πωλητή μπορεί να μας λύσει πολλές απορίες αντί να αγοράσουμε βιαστικά ένα ακατάλληλο παιχνίδι από κάποιον πλανόδιο ή από το σούπερ-μάρκετ..
Ηλικιωμένοι. Όπως και τα παιδιά, έτσι και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται χώρο. Για να αποφύγουν πτώσεις από σκουντούφλημα ή γλίστρημα. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες διψούν επίσης για ενδιαφέρον και στοργή, για λίγα καλά λόγια, για μερικά όμορφα αισθήματα. Οι γιορτές δεν είναι μόνο για καλό φαγητό, για κρασί και χαρτοπαιξία. Είναι για να έλθουν πιο κοντά οι άνθρωποι και να νοιώσουν όμορφα.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων είναι ευκαιρίες για οικογενειακή ευτυχία και χαρά. Με λίγη προσοχή και προβλεπτικότητα θα μας αφήσουν μόνο όμορφες αναμνήσεις …
Καλές Γιορτές σε όλες και όλους!
* Φυσικός, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com