Tην πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.
Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, προσθέτοντας πως απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Τόνισε πως πιστεύει στην επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος σύντομα και υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Εξάλλου, σχετικά με την Ιταλία, ανέφερε ότι είναι μια χώρα η οποία αξίζει σεβασμό και εμπιστοσύνη, γιατί έχει κάνει πολλά για το χτίσιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνοντας πως «η θέση της Ιταλίας είναι στην καρδιά της Ευρώπης».
Μιλώντας για τη οικονομική και νομισματική ένωση, ο κ.Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος τονίζοντας ότι το ευρώ «δεν διαιρεί την Ευρώπη», αλλά την «προστατεύει». Επισήμανε πως το ευρώ δεν ενώνει μόνο τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες, για να υπογραμμίσει ότι η οικονομία της ευρωζώνης αποτελεί το 85% της οικονομίας της ΕΕ.
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η οικονομική αρχιτεκτονική της ΟΝΕ και η τραπεζική ένωση. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ψηφιακή ένωση και στην ανάγκη να εφαρμοστεί ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Νομισματική, ψηφιακή, τραπεζική ένωση. Το μόνο που δεν λέει είναι ότι πρωτίστως χρειάζεται ενοποιημένη οικονομία. Διαφορετικά χωρίς μηχανισμό αναδιανομής (και όχι επετειας ΕΣΠΑ) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι πλούσιες χώρες με θετικό ισοζύγιο πληρωμών (Γερμανία) θα απομυζήσουν σιγά σιγά τις φτωχότερες (Ελλάδα) με τα γνωστά μας αποτελέσματα. Αυτό το έχουν καταλάβει ακόμα και στην Μέκκα του καπιταλισμού (ΗΠΑ) με μηχανισμό αναδιανομής από την κεντρική κυβέρνησή ανεξάρτητα από την αυτόνομη οικονομία της κάθε πολιτείας.