Κατά την παρουσίαση των θέσεών του στο Ευρωκοινοβούλιο ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ουσιαστικά τρία πράγματα:
1. Υπερήφανος για την Ελλάδα: Κάναμε ό,τι μπορούσαμε «και εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης. Λησμόνησε όμως να πει ποιος πλήρωσε το πάπλωμα!».
2. «Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα ήθελα την αποδέσμευση 300 δισ. ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», Λησμόνησε να πει όμως που θα πάνε τα κονδύλια αυτά!
3. Χρειάζεται κατώτατος μισθός στην Ευρώπη: Ναι, αλλά ούτε κουβέντα για την πανούκλα που λέγεται ανεργία!
Παρά τα όσα αναφέρουμε, η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη να προετοιμαστεί, ώστε να μη χαθεί καμιά ικμάδα από τη νέα ζωντάνια που θα προσπαθήσουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στο σπίτι τους, που είναι και δικό μας!
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να εμπαίζουν τους λαούς. Τους απομυζούν μέχρι το μεδούλι και μετά με βαθυβριθείς εξαγγελίες τους, τους λένε ότι θα τους χορηγήσουν ορισμένης χρησιμότητας ψίχουλα και φροντίζουν να πηγαίνουν πρώτα στους δικούς τους και έπειτα στους άλλους, αν απομένει έστω και ένα δηνάριο!
Την ανάγκη να θεσπιστεί κατώτατος μισθός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός αντίκτυπος στα προγράμματα διάσωσης τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να επικυρωθεί ότι αναλαμβάνει την προεδρία της Κομισιόν.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ανάκαμψης της ευρωζώνης, ζητώντας 300 δισ. ευρώ για έργα επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους και να δοθεί ώθηση στην οικονομία σε βάθος τριετίας.
Διευκρίνισε πως τα κεφάλαια μπορούν να συγκεντρωθούν από τους υφιστάμενους πόρους των προϋπολογισμών, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να υπάρξει παραβίαση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. «Χρειάζεται να επαναβιομηχανοποιήσουμε την Ευρώπη» δήλωσε και υποσχέθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2015 θα υπάρξει πρόγραμμα εργασίας για επενδύσεις στους κλάδους ενέργειας, μεταφορών και ευρυζωνικών δικτύων.
Είπε επίσης πως θα εργαστεί στην κατεύθυνση της υιοθέτησης κατώτατου κοινωνικού μισθού σε κάθε χώρα της Ε.Ε. «Όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσουμε έναν ελάχιστο κοινωνικό μισθό, ελάχιστο εισόδημα και εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα οικονομικής στήριξης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός αντίκτυπος, αλλά και να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για τις μεταρρυθμίσεις. «Εάν τα κράτη – μέλη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης κάνουν ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες, τότε πρέπει να σκεφτούμε τα οικονομικά κίνητρα που θα συνοδεύουν αυτήν τη διαδικασία της μεγάλης προσπάθειας».
Αναφέρθηκε επίσης στις Κασσάνδρες και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, και παρομοίασε την Ελλάδα με αεροπλάνο που είχε πιάσει φωτιά! Έτσι, αβίαστα μπόρεσε να πει ότι «Καταφέραμε να διορθώσουμε εν πτήση ένα φλεγόμενο αεροσκάφος», τονίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την επιτυχή, κατά την εκτίμησή του, αντιμετώπιση της κατάστασης. Όλοι, σημείωσε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την ευρωζώνη.
Ο κ. Γιούνκερ έπρεπε να πει τα όσα είπε. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν σίγουρα θα έχει βλέψεις να αφήσει ένα καλό όνομα πίσω του. Το δίδυμο Γάλλων – Ιταλών ζητούσαν 200 δισ. για να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, τουλάχιστον της ευρωζώνης και ο κ. Γιούνκερ, αβίαστα τα ανέβασε στα 300 δισ. €! Πράγμα που θα το δούμε και μπροστά μας, εύκολα λόγια να εί ναι όλοι ευχαριστημένοι.
Το δικό μου πρόβλημα δεν είναι ποιοι τελικά ψήφησαν υπέρ ή κατά του κ. Γιούνκερ. Το πρόβλημά μου είναι ότι με τους Γερμανούς να κρατούν όλα τα οικονομικά ηνία στα χέρια τους, οι υπόλοιποι είμαστε στο έλεος της συγκυρίας που δεν θα είναι εύκολα με το δικό μας μέρος.
Μακάρι να έβγαιναν λάθος οι προβλέψεις μου, αλλά στην εποχή των ισχνών αγελάδων, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η καθιέρωση ενός ελάχιστου μισθού τους μόνους που εξυπηρετεί είναι οι κρατούντες που διαιωνίζουν την παραμονή τους στις λογής – λογής εξουσίες!
Όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι οι διοικούντες πρέπει να ετοιμαστούν και να ετοιμάσουν και τους μηχανισμούς απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, διότι αν περιμένουμε την τελευταία στιγμή και τα πράγματα οξυνθούν, τότε δε θα υπάρχει κανείς να μας υποστηρίξει διότι όλοι θα προσπαθούν να σύρουν με το μέρος τους έστω και ένα μικρό ψίχουλο που έπεσε από το τραπέζι των συνδαιτυμόνων, αντί να εκφράζουν μόνιμες κριτικές αντίθεσης στην Ε.Ε.!