Θυελώδες το διαζύγιο μετά 47 χρόνια μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων. Έγινε οριστικό, αφού οι δύο τους τα κατάφεραν στο μεταίχμιο του παλιού και του νέου χρόνου, να τα βρουν με μια συμφωνία, αποφεύγοντας τη βίαιη και άνευ όρων αποχώρηση ατάκτως.
Το Brexιστικό αφήγημα έγινε οριστικό απ’ την πρωτοχρονιά και από τότε αρχίζουν τα δύσκολα, αφού εκλήθηκε να αξιολογήσει και να επικυρώσει τη συμφωνία το Βρετανικό Κοινοβούλιο μια ημέρα πριν λήξει το 2020. Καθορίζεται το μέλλον του Η.Β. και δημιουργούνται νέα δεδομένα για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Γηραιά Αλβιώνα και τη Γηραιά Ήπειρο. Και τούτο υπό το βάρος της κορύφωσης της πανδημίας με 1000 νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα.
Ο Μπόρις Τζόνσον την τελευταία στιγμή, όπως γράφει ο βρετανικός Τύπος, έκανε χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη μια υπαναχώρηση στο θέμα της αλιείας στα νερά της Μάγχης, για να πετύχει την εμπορική συμφωνία χωρίς δασμούς για τα προϊόντα τους. Ψαράδες τον κατηγορούν για προδοσία, ότι ξεπούλησε τα συμφέροντα του κλάδου, για να κλείσει τη συμφωνία, περιορίζοντας τα δικαιώματα τους στο 80%. Θα ψαρεύουν τα ευρωπαϊκά αλιευτικά εντός των θαλασσών της Βρετανίας για μεταβατική περίοδο 5,5 ετών. Νομικοί μελετούν επισταμένα τα άρθρα της συμφωνίας, να εντοπίσουν παγίδες και παραθυράκια, διότι υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις προς εξασφάλιση των ψαράδων αφ’ ενός και αφ’ ετέρου της πρόσβασης των τραπεζών και εταιρειών στις αγορές της Ε.Ε.
Πριν το δημοψήφισμα είχαν βγει οι “Κασσάνδρες” κι έλεγαν για καθολική καταστροφή, ότι η χώρα θα πτωχεύσει, το Α.Ε.Π. θα συρρικνωθεί, η ανεργία θα φουντώσει, η απομόνωση θα κοστίσει οικονομικά και το νησί θα μείνει μοναχό του. Όμως ο αγγλικός λαός δεν φοβήθηκε και υπερψήφισε το Brexit. Το αστείο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο πρώην πρ/ργος, που παρασυρθείς είχε προκαλέσει το δημοψήφισμα, ο Ντέϊβιντ Κάμερον. Εμφανίστηκε να επιχαίρει για το Brexit λέγοντας: «Επιτέλους ξαναπαίρνουμε τις τύχες των συνόρων και της μοίρας μας στα χέρια μας».
Η Ευρώπη φαίνεται πως δεν ήθελε την Αγγλία στα πόδια της. Βρυξέλλες και Βερολίνο χαιρετίζουν τη συμφωνία αποχώρησης σαν μεγάλη νίκη. Η Μέρκελ δήλωσε, ότι «βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Η Βρετανία και εκτός της Ε.Ε. παραμένει ένας σημαντικός εταίρος…». Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν λέγοντας, ότι πρόκειται για «δίκαιη ισορροπημένη συμφωνία με το Η.Β., θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην Ε.Ε., θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες…».
Η μεταβατική περίοδος τελείωσε. Το Μπιγκ Μπεν χτύπησε μεσάνυχτα της 31/12/2020. Όταν οι Εγγλέζοι καταλάβουν τι έχει γίνει θα ‘ναι αργά. Τίποτα δεν γυρίζει πίσω, όπως και τίποτα δεν είναι γνωστό τι θα γίνει στο μέλλον. Τον λόγο τον έχει η ιστορία.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.