Ένα γκράφιτι του κορυφαίου Έλληνα καλαθοσφαιριστή Ν. Γκάλη
δημιουργήθηκε στο Σόδυ από κατοίκους.
Το γκράφιτι δημιουργήθηκε στο εγκαταλελειμμένο από την Πολιτεία πάρκο της περιοχής Σόδυ με πρωτοβουλία των κατοίκων προκειμένου να εξωραϊστεί ο χώρος και να αποκτήσουν τα παιδιά υγιή αθλητικά πρότυπα, όπως αυτό του Γκάλη που απεικονίζεται.
Μια όμορφη πρωτοβουλία με πολλαπλά μηνύματα….
Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη σχολιάζουν την επικαιρότητα και μπαίνουν… onLine με τον πρόεδρο των Πνευμονολόγων Ν. Χανίων Μιλτιάδη Μαρκάτο και τον εθελοντή προπονητή ΑμεΑ Κώστα Νικολαντωνάκη
Λυπάμαι κα Ελένη Φουντουλάκη.
Καταρχήν, το πάρκο αυτό στο Σόδυ δεν είναι εγκαταλελειμμένο από την «Πολιτεία» αλλά από συγκεκριμένη Αρχή την οποία δεν κατονομάζετε επακριβώς.
Το γκράφιτι δεν δημιουργήθηκε στο Σόδυ από κατοίκους αλλά από έναν γκραφιτά που δεν είναι κάτοικος Χανίων και μάλλον ήλθε Χανιά για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Με το κωδικό του όνομα στο γκράφιτι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως ζώο. Άκυρο λοιπόν το αφήγημά σας περί “πρωτοβουλίας των κατοίκων”.
Αν νομίζετε πως έτσι εξωραΐστηκε ο χώρος “έτσι είναι εάν έτσι νομίζετε”. Το γκράφιτι είναι σχεδιασμένο επάνω σε πέτρινη κατασκευή, κάτι που είναι “φάουλ” όπως λένε και στο μπάσκετ και στο γκράφιτι διεθνώς. Θα χρειαστεί μεγάλος κόπος από τους υπαλλήλους που θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν τον πετρότοιχο και χρήματα για τα ειδικά υλικά καθαρισμού. Αν δεν καθαριστεί, θα μείνει εκεί για τουλάχιστον 20 χρόνια να μας θυμίζει τις άθλιες αναρχομηδενιστικές πρακτικές ενός βάνδαλου γκραφιτά.
Ο συγκεκριμένος γκραφιτάς έχει ήδη ενεργοποιήσει το γνωστό μας “Μοντέλο” και θα δούμε αν θα προλάβει να “εξωραΐσει” και άλλο χώρο ή να φύγει για εκεί από όπου ήρθε χωρίς να δώσει πρώτα εξηγήσεις.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη “πρωτοβουλία” που εσείς κα Ελένη Φουντουλάκη είχατε τη δυνατότητα να προσβάλλετε δημόσια αλλά κάνατε ακριβώς το αντίθετο. Δυστυχώς, τη ζημιά την κάνατε ήδη. Περάσατε την προσωπική σας άποψη στην τοπική κοινή γνώμη, άποψη με την οποία εγώ προσωπικά διαφωνώ. Η έλλειψη του “feedback” στον έντυπο τύπο είναι ένα κρίσιμο ελάττωμά του σε σχέση με τον ηλεκτρονικό τύπο, όπως εδώ, που μπορώ και αναρτώ άμεσα το παρόν σχόλιό μου. Τι θα μπορούσατε να κάνετε, στο επόμενο φύλλο των Χ.Ν. να ζητήσετε δημόσια συγνώμη ή να δημοσιεύσετε το παρόν σχόλιό μου;
Το σχόλιο σας εγκρίθηκε διότι σε έναν δημοκρατικό διάλογο δεν υπάρχουν εκβιασμοί και διλήμματα.
Για να λύσετε τις απορίες σας, μπορείτε να πάτε μέχρι το Σόδυ να μιλήσετε με την πρωτοβουλία των κατοίκων που είχε την ιδέα της υλοποίησης του γκράφιτι με τον Νίκο Γκάλη, προκειμένου να εξωραϊστεί ο χώρος και να αποκτήσουν τα παιδιά υγιή αθλητικά πρότυπα, όπως αυτό του Έλληνα καλαθοσφαιριστή.
Δηλαδή κ. Φουντουλάκη, εγώ μενω στην Περίδου, αν μαζέψω μερικούς γείτονες και ιδρύσουμε πρωτοβουλία, θα μπορούμε να ζωγραφίζουμε τα γύρω σπίτια; Έτσι λειτουργεί ένας δήμος; Αλήθεια, εσείς σκεφτήκατε ποτέ να πιάσετε ένα πινέλο και να γράφετε τα κείμενα σας σε όποιο τοίχο και σε όποια πόρτα και σε όποιο παγκάκι βρείτε μπροστά σας; Μάλλον θα προτιμούσατε να σας κόψουν το χέρι παρά να παραβιάσετε έτσι χώρο και αντικείμενα που δεν είναι δικά σας. Γιατί δεν βλέπετε πως αυτό κάνουν οι άλλοι; Πάντως, ο ξάδερφος μου μένει 20 μέτρα από αυτό το πάρκο, τον πήρα τηλέφωνο και τον ρώτησα αν κάποιος ζήτησε τη γνώμη του για να γίνει αυτό το γκράφιτι; Μου είπε αν είμαι στα καλά μου και τι χαζή ερώτηση είναι αυτή που του κάνω.
Η πρωτοβουλία ανήκει σε εκπαιδευτικούς και γονείς της περιοχής που συνεργάστηκαν για να ομορφύνουν το δημόσιο πάρκο όπου παίζουν τα παιδιά τους, αφού δεν το έκανε η Πολιτεία. Η εικόνα του Έλληνα καλαθοσφαιριστή φιλοτεχνήθηκε προκειμένου να εξωραϊστεί ο χώρος και να αποκτήσουν τα παιδιά υγιή αθλητικά πρότυπα, όπως αυτό του Γκάλη που απεικονίζεται στο γκράφιτι.
Το ότι ο εξάδελφος σας- ένας από τους εκατοντάδες κατοίκους στο Σόδυ- δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία ή δεν ρωτήθηκε ή δεν συμφωνεί ή του είναι αδιάφορο, αυτό δεν αναιρεί ούτε μειώνει τη δράση των κατοίκων που ένωσαν δυνάμεις τους για την αναβάθμιση της γειτονιάς τους.
Δηλαδή το γκράφιτι αυτό είναι νόμιμο; Δεν ρωτάω ρητορικά, ειλικρινή ερώτηση είναι.
Συμφωνώ με κάθε λέξη, μπράβο κ. Στεργιάδη. Με ποιο δικαίωμα διαμορφώνει όποιος γουστάρει και όπως γουστάρει την δημόσια εικόνα της πόλης; Είναι σαν να μπαίνει κάποιος στο σπίτι ενός ανθρώπου και αρχίζει και ζωγραφίζει και μετά λένε του ανθρώπου που διαμαρτύρεται, έλα τώρα, ωραία ζωγραφιά είναι. Προσωπικά δεν βλέπω την διαφορά μεταξύ κοινό σπίτι ( η πόλη μας ) και ιδιωτικό χώρο. Φυσικά, όσο παρουσιάζονται τα γκράφιτι σαν είδος κοινής κουλτούρας, αυτά θα υπάρχουν. Δεν πρόκειται για κουλτούρα, βανδαλισμοί είναι, όποιος αισθάνεται καλλιτέχνης έχει χίλιους άλλους τρόπους να το δείξει. Όταν βλέπω πέτρινους τοίχους με μπογιές σκοτεινιάζει ο κόσμος μέσα μου.
κ. Στεργιάδη έχετε πια κουράσει!!!
Είναι γνωστες πλεον και η τακτική και οι μέθοδοι που ακολουθειτε….
Ποιον έχει κουράσει ( εκτός από εσάς βέβαια ); Με τι έχει κουράσει; Γιατί έχει κουράσει: Ποια τακτική και ποια μέθοδο ακολουθεί και με ποιο σκοπό; Και σε ποιον είναι γνωστά όλα αυτά; Σε έναν δημόσιο διάλογο αυτά που λέμε πρέπει να έχουν νόημα και ιδιαίτερα όταν κατακρίνουμε έναν άνθρωπο με λόγια χωρίς νόημα δεν του αφήνουμε περιθώριο να αντιδράσει γιατί σε κάτι που δεν έχει νόημα δεν μπορεί κανείς να απαντήσει. Αλλά μάλλον αυτό θέλετε, απλά να τρολάρετε, αλλά νομίζω πως τα ΧΝ αξίζουν πιο αξιόλογους σχολιασμούς.
Πανεμορφο
Μαθαίνω πως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου ΔΣ και 11ου-27ου Νηπιαγωγείων Χανίων ανέλαβε και δημόσια την ευθύνη για το σχεδιασμό του γκράφιτι, με τις σχετικές αναφορές του: «υλοποίησε την ιδέα μας» και «ζητήθηκε και πάρθηκε έγκριση από το Δήμο Χανίων».
Καλείται λοιπόν δημόσια ο Σύλλογος, να μας αναφέρει εδώ, ώστε να το δουν όλοι οι δημότες των Χανίων, ποιος είναι αυτός που υπέγραψε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής την έγγραφη «Έγκριση» που πήρε ο Σύλλογος από το Δήμο Χανίων.
Επίσης, να αναφέρει και τα κριτήρια βάσει των οποίων ο Σύλλογος και η Δημοτική Αρχή επέλεξαν τον συγκεκριμένο γκραφιτά ώστε να υλοποιήσει την ιδέα του Συλλόγου.