Εχει διαφημισθεί η Τουρκική προκλητικότητα κατά κορεσμόν που καταντά δυσφορία, ίσως και να θεωρείται ότι ρίχουμε νερό στον μύλο του Ερντογάν και έχουν αναλυθεί οι λόγοι που ωθούν την Τουρκία σ’ αυτά τα μέτρα, ότι θέλει να ενισχύσει τη θέση της και να αναγνωρισθεί ως ηγέτιδα δύναμη στην Εγγύς Ανατολή και στη Μεσόγειο.
Οσον αφορά τις προειδοποιήσεις ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην παρανόμως οριοθετηθείσα ΑΟΖ με τη Λιβύη Νότια της Κρήτης οι εκτιμήσεις είναι, ότι η Αγκυρα εάν δεν υπάρξουν παρεμποδίσεις, θα το κάνει. Μερικές φορές υπάρχει απόσταση μεταξύ των δηλώσεων και των πράξεών της. Ενεργεί έτσι για να δει τις αντιδράσεις. Το ευκταίο είναι να μην φθάσει το γεωτρύπανο Ν/Δ της Κρήτης. Θα προχωρήσει σταδιακά. Πρώτα θα ανακοινώσει κάποια NΑYTEX, μετά θα στείλει ερευνητικό σκάφος και τέλος θα επιχειρήσει να φθάσει στην τελική φάση.
Η Ελλάδα οφείλει, να ενεργήσει διπλωματικά, να αποδείξει την παρανομία, να επιδιώξει συναντήσεις με συμμάχους και να ευαισθητοποιήσει την Ε.Ε. Αυτή την περίοδο, ας λέμε ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος. Αυτός καταφέρνει και δημιουργεί καταστάσεις, που εξυπηρετούν το συμφέρον του. Το θέμα του τουρκολιβυκού συμφώνου, ύστερα και από την επίσκεψη του Αλ. Σαράτζ στην Τουρκία παραμένει ανοιχτό, εκτός και αν προκύψει κάποια εκρηκτική διπλωματική διαπραγμάτευση.
Η Τουρκία εφαρμόζει πάγια τακτική να γκριζάρει περιοχές σε σημείο, που να μας στερεί τη δυνατότητα, να ασκούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ετσι κερδίζει διπλωματικά, ό,τι στοχεύει και δεν έχει λόγους, να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο. Αν φθάσει το ερευνητικό πλοίο στην Ελληνική ΑΟΖ και δεν μπορέσουμε να το σταματήσουμε και ας μην την έχουμε οριοθετήσει, θα φανεί, ότι υποχωρούμε, δεχόμαστε την τουρκική κίνηση και αυτομάτως χάνουμε κάθε δικαίωμα. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς διεθνολόγος να το καταλάβει.
Αρμόδιοι παρατηρητές αξιολογούν, ότι πρέπει να κάνουμε εκέινο, που επιβάλλει η στιγμή. Να είμαστε σαφείς σε κάθε περίπτωση, ότι αν αποτύχουμε εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες μέσω της διπλωματίας και των συμμάχων, να μην φθάσουμε στο απροχώρητο, θα σταθμίσουμε τα πράγματα, έτσι ώστε να μην χάσουμε αυτό που νόμιμα δικαιούμαστε. Αν τελικώς η Τουρκία πεισθεί, ότι δεν θα κάνουμε πίσω και θα χρησιμοποιήσουμε όσα μέσα διαθέτουμε, πιθανόν να μην προχωρήσει στις προαναγγελθείσες κινήσεις της. Γι’ αυτό διαδίδεται, ότι θα προβεί σε έρευνες και γεωτρήσεις στο μέρος του Τουρκολιβυκού συμφώνου που ανήκει στη Λιβύη.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, σε πρώτο στάδιο να προβούμε σε διεθνή διπλωματική εκστρατεία και να συνάψουμε διεθνείς συμμαχίες, ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία, νά ’ρθει σε διάλογο βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Προϋπόθεση αποσόβησης των απειλών του Ερντογάν είναι το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο να είναι αρραγές στις αποφάσεις μιας συμφωνίας παραδεκτής απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα, μακριά από αναποτελεσματικές κυβερνητικές ανακοινώσεις, που ενισχύουν προκαταλήψεις και εθνικιστικές ιδεολογίες.