Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Γκρίζες ζώνες και στο Ιόνιο;

Οσο η ελληνική κυβέρνηση είναι απασχολημένη με τις διαπραγματεύσεις για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και στα Δυτικά Βαλκάνια γίνονται συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της Π.Γ.Δ.Μ., διαμαρτυρίες στην Πρίστινα του Κοσόβου και ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Βουλγαρίας στα σύνορά της, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα επιδίδεται στην αναβίωση του οράματος της “Μεγάλης Αλβανίας”. Τα βάζει ακόμη και με την Ε.Ε. Απειλεί ότι, αν δεν ανοίξει τις πόρτες της για την ένταξη του Κοσόβου, θα αναγκάσει τις δύο χώρες να συνενωθούν από μόνες τους.
Με την Ελλάδα άνοιξε μέτωπο, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία όχι μόνο στα χερσαία εδάφη της Νοτίου Ηπείρου, αλλά και στη θάλασσα του Ιονίου. Με ρηματικό διάβημά της προς τον Ελληνα πρέσβη των Τιράνων ζήτησε η Αλβανία να της δοθούν χάρτες για τις έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στη Νότια Ηπειρο. Παράλληλα απαίτησε και την τροποποίηση του προγράμματος για τις θαλάσσιες έρευνες στο Ιόνιο με τη δικαιολογία ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα. Δεν αναγνωρίζουν ότι τα Διαπόντια νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, κάτι αντίστοιχο, που υποστηρίζουν οι Τούρκοι για το Καστελόριζο.
Πρόκειται για το νησιακό σύμπλεγμα νήσων της επικράτειας, ίσως άγνωστο σε πολλούς, όπου ο ήλιος βασιλεύει αργότερα. Βρίσκονται Βορειοδυτικά της Κέρκυρας σε απόσταση από 9 έως 20 χλμ. Το δυτικότερο, οι Οθωνοί, με 663 κατοίκους, το βορειότερο η Ερεικούσσα με 698 κατοίκους, το Μαθράκι με 297 κατοίκους και τα ακατοίκητα νησάκια Διάκοπο, Διάπλο, Καράβι, Καστρινό, Λειψώ, Οστρακο, Πλάκα, Πλατειά και Τραχειά.
Οταν το 2011 είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόντουσαν έρευνες βόρεια των Ιωαννίνων, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε υπογραφεί συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με τη μέθοδο της “μέσης γραμμής”, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης, αλλά δεν επικυρώθηκε απ’ το ανώτατο δικαστήριο των Τιράνων και το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα.
Πίσω απ’ τις δραστηριότητες των Αλβανών κρύπτεται η Τουρκία. Ωθούνται τα Τίρανα, καθοδηγούμενα απ’ την τουρκική διπλωματία, να δημιουργήσουν μέτωπο με την Ελλάδα τηρώντας την ίδια στάση, όπως και αυτοί, για να διατηρείται μια συγκεχυμένη κατάσταση για καθαρά γεωστρατηγικούς λόγους. Δεν είναι τυχαίο οι αναταράξεις στην περιοχή και οι ταραχές ικανές να εμποδίσουν τον ρωσικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποφεύγοντας την Ουκρανία.
Τα πιο πάνω υποστηρίζονται με σιγουριά μετά την επίσκεψη του Ερντογάν προσφάτως στην Αλβανία στα εγκαίνια μουσουλμανικού τεμένους, του μεγαλύτερου στα Βαλκάνια, όπου συνάντησε και τους εκπροσώπους των “Τσάμηδων”. Ας έχουν υπόψη τους οι γείτονες ότι οσάκις ανακίνησαν τέτοιου είδους θέματα βγήκαν χαμένοι και ότι οι προσπάθειες αμφισβήτησης των συνόρων περικλείουν υψηλούς κινδύνους.
Με τα γεγονότα αυτά προβληματίστηκε ο υπ. Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, αν θα συμμετείχε στη Σύνοδο των ΥΠ.ΕΞ. των χωρών της SEECP (Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) την 22α Μαΐου στα Τίρανα. Από διπλωματικές πηγές τονίζεται η ανάγκη εκπροσώπησης της χώρας σ’ αυτές τις συναντήσεις, διότι απουσία της θα δώσει το δικαίωμα στους Αλβανούς να δημιουργούν προβλήματα χωρίς ν’ αντικρούονται απ’ την Αθήνα. Η εφαρμογή πολιτικής κατευνασμού πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε χώρες που καταλαβαίνουν από διεθνή πρακτική και τήρηση των κανόνων δικαίου με τους γείτονές τους. Το να δείχνεις υποχωρητικότητα και να περιμένεις επιβράβευση από πρόσωπα που αντιλαμβάνονται μόνο τη βία στην πολιτική σκηνή δείχνει απειρία και έλλειψη ετοιμότητας.
Υ.Γ. Η χώρα στη SEECP εκπροσωπήθηκε από τον αναπλ. ΥΠ.ΕΞ. κ. Νικ. Χουντή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα