Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Γλυφοσάτη: υπάρχει παντού, κανείς δεν το ξέρει

2Στίς 9 Αυγούστου 2018 οι ένορκοι του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν την αμερικανική εταιρεία αγροχημικών και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto σε πρόστιμο 290 εκατ δολαρίων επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της Round up που έχει ως ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη στην οποία ωφείλετο ο καρκίνος (μη Hodgkin λέμφωμα) του Αμερικάνου κηπουρού σχολείου κ.Τζόνσον ηλικίας 46 ετών και πατέρα δύο παιδιών.
Oι ένορκοι αποφάνθηκαν ότι η Monsanto ενήργησε κακοβούλως ,δηλαδή εγνώριζε για την επικινδυνότητα του και δεν ενημέρωσε και συνεπώς συνέβαλε σημαντικά στην ασθένεια του μυνητή, Η Monsanto αντέδρασε άμεσα λέγοντας: θα υποβάλουμε έφεση ,οι ένορκοι έχουν άδικο και η απόφαση τους δεν αλλάζει το γεγονός ότι 800 επιστημονικές μελέτες και τα συμπεράσματα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (Enviromental Protection Agency,EPA),του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institute of Health,NIH) και άλλες Κανονιστικές Αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ αυτών και η (σ.σ.αμαρτωλή) Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority,EFSA) υποστηρίζουν πώς η γλυφοσάτη δεν προκαλεί καρκίνο,Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν άλλες 400 περιπτώσεις πολιτών με καρκίνο (μη Hodgkin λέμφωμα )που εκκρεμούν στα δικαστήρια.Μετά την λήξη των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Monsanto για την γλυφοσάτη ,πολλές άλλες εταιρείες παράγουν γλυφοσάτη ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων με διαφορα εμπορικά ονόματα.Στην χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 800 .000 κιλά ζιζανιοκτόνων με ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη.

Το αμαρτωλό παρελθόν της γλυφοσάτης
Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που παρασκευάσθηκε το 1970 από τον χημικό John E, Franz (φωτ.) της Monsanto. Η γλυφοσάτη κυκλοφόρησε το 1974 με το εμπορικό όνομα Round up ,καταστρέφει ζιζάνια και αγριόχορτα κάθε είδους που υπάρχουν οχι μόνο σε δενδροκαλλιέργειες αλλά και σε εθνικές οδούς γήπεδα,πάρκα δενδροστοιχίες και όπου αλλού.Η γλυφοσάτη κυκλοφορεί ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων με διάφορες εμπορικές ονομασίες σε περισσότερες από 130 χώρες και χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα καλλιεργειών.Το 2007 η γλυφοσάτη ήταν το πιό διαδεδομένο ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων στις ΗΠΑ και ένα από τα πιο διαδεδομένα στόν κόσμο.

Τι προκαλεί
Η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την επιδερμίδα,βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, στα νεφρά ,στο καρδιαγγειακό σύστημα,το συκότι,το αμυντικό σύστημα,το ενδοκρινικό σύστημα,νευρολογικές διαταραχές και καρκινογενέσεις.Γλυφοσάτη,είναι μια οργανοφωσφορική ένωση της οποίας, το πρώτο συνθετικό γλυ- προέρχεται από το αμινοξύ γλυκίνη που το χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την σύνθεση πρωτεϊνών,παρουσία γλυφοσάτης όμως ο οργανισμός κάνει το μηραίο λάθος χρησιμοποιώντας την γλυφοσάτη αντί γλυκίνης με αποτέλεσμα την σύνθεση πρωτεϊνών μη λειτουργικών.Αυτή είναι μία από τις επικρατέστερες θεωρίες μηχανισμού δράσης της γλυφοσάτης.

Η αμφισβήτηση
Πράγματι η Monsanto έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι κρατικοί οργανισμοί όπως η Επιτροπή Περιβαλλόντος των ΗΠΑ,το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ,η Ευρωπάική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η αμαρτωλή EFSA κλπ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ καρκίνου και γλυφοσάτης.Αποσιωπά όμως το γεγονός ότι οι οργανισμοί αυτοί λαμβάνουν υπόψιν τους, κατά κύριο λόγο τις μελέτες…που τους υποβάλουν οι ίδιες οι εταιρείες.πρίν καταλήξουν σε συμπεράσματα.Ανεξάρτητα Ινστιτούτα όπως η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα στον Καρκίνο ( International Agency for the Research on Cancer,IARC) επιτροπή του ΟΗΕ, κατέταξε την γλυφοσάτη στην κατηγορία 2 (class 2A) δηλαδή ύποπτη για καρκινογένεση .Η καθηγήτρια Beata Ritz του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια επεσήμανε ότι από τις δημοσιευμένες μέχρι τώρα εργασίες συμπαιρένει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ γλυφοσάτης και καρκίνου (non Hodgkin λέμφωμα) και ότι η μελέτη του 2017 του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας NIH, είχε σημαντικά λάθη και παραλήψεις.
Η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων ,FDA είχε υποσχεθεί να κάνει μετρήσεις  σε φρούτα και λαχανικά ,αλλά την μια χρονιά δεν έκανε διότι το κόστος των αναλύσεων ήταν … μεγάλο και τον άλλο χρόνο ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε λόγος για μετρήσεις αφού η γλυφοσάτη ήταν …ασφαλής.Το ίδιο συνέβη και με το Υπουργείο Γεωργίας(USDA) των ΗΠΑ.

Πού χρησιμοποιείται
Ως ενεργό συστατικό ζιζανιοκτόνων χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 70 είδη καλλιεργειών. μεταξύ αυτών, αμπέλια,πορτοκαλιές,λεμονιές,αμυγδαλιές,ροδακινιές,μηλιές,ντοματιές,πιπεριές,αγγούρια,κολοκύθια,μελιτζάνες,αβοκάντο,κερασιές,σιτάρια,βρώμη,κριθάρι κλπ.
Επίσης χρησιμοποιείται στο πράσινο,πεζοδρομίων,εθνικών οδών,αθλοπαιδιών,παιδικών χαρών,γηπέδων ,νοσοκομείων ,κλπ.Τέλος στις ΗΠΑ έιναι το πλέον διαδεδομένο συστατικό ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούνται στους κήπους κατοικιών.Η κατανάλωση του Round up αυξήθηκε κατακόρυφα όταν η Monsanto ανακοίνωσε ότι εκτός από τις συμβατικές καλλιέργειες το ζιζανιοκτόνο αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων σπόρων (μεταλλαγμένων).Επίσης συνετέλεσε στην αύξηση της κατανάλωσης των ζιζανιοκτόνων με γλυφοσάτη όταν η Monsanto συνέστησε στους γεωργούς σιτηρών,βρώμης ,καλαμποκιού κλπ να ραντίζουν όταν οι καρποί είναι ώριμοι δηλαδή ,λίγο πρίν την συγκομιδή.Ετσι όμως τα δημητριακά (cereal) ψωμί,κουλούρια,και όλων των ειδών τα αρτοσκευάσματα που καταναλώνουν και μικρά παιδιά.να περιέχουν αυξημένες ποσότητες υπολειμμάτων γλυφοσάτης.Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με μετρήσεις καταναλωτικών οργανώσεων σε δείγματα ούρων πολιτών παρατηρήθηκε αύξηση κατά 1200% μεταξύ των ετών 1993 και 2016.

Τα αδρανή συστατικά
Για να ενεργοποιηθεί η γλυφοσάτη στα ζιζανιοκτόνα πρέπει να προστεθούν ωρισμένες ουσίες που ονομάζωνται έκδοχα και οι βιομηχανίες τα ονομάζουν αδρανή συστατικά ,αλλά πολλές φορές κάθε άλλο παρά αδρανή είναι.Ενα από αυτά το POE 16 Γάλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι είναι πιο τοξικό από το ενεργό συστατικό την γλυφοσάτη.

Σημερινή κατάσταση
Η Monsanto οριστικά εξαγοράστηκε το 2017 από την γερμανική πολυεθνική Bayer έναντι 63 δις. δολαρίων . Η αρμόδια Επιτροπή Εφέσεων -που αποτελείται από …εμπειρογνώμονες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ενέκρινε με την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία την επέκταση της αδείας χρήσης της χημικής ουσίας στην επικράτεια της Ε.Ε. για ακόμη πέντε χρόνια μέχρι το 2023 αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα ψηφίσματα εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών.  Η Γαλλία είναι  η μόνη χώρα μέλος που εχει απαγορεύσει από το 2017 την χρήση ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη.

Πρόταση

Α.Η πολιτεία να κάνει δειγματολειπτικούς ελέγχους στα ούρα πολιτών αγροτικών περιοχών ιδιαίτερα στην Κρήτη,σε φρούτα και λαχανικά , στο έδαφος και στο νερό για υπολείμματα γλυφοσάτης.

Β.Να προχωρήσει  στην απαγόρευση χρήσης ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη στο πράσινο σχολείων ,παιδικών σταθμών,αθλοπαιδιών ,νοσοκομείων,στους κήπους κατοικιών κλπ.

Γ.Να προχωρήση με βάση την αρχή της πρόληψης και την αρχή της προφύλαξης στην απαγόρευση της χρήσης ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη στην επικράτεια. Όπως έκανε η Γαλλία.

Δ.Με βάση τις δύο παραπάνω αρχές να προτείνει στην Ε.Ε. την επανεξέταση χρήσης της γλυφοσάτης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Καλησπερα και καλα Χριστούγεννα κυριε Κατσαρέ ειμαι Μελισσοκομος, αρχίζοντας και κατευθειαν στο θεμα, οσο για το συγκεκριμένο σκευασμα εινα μια κρυφή παραλαγη του ΡΑΟΥΝΤΑΠ που εδω και δυο τρεις δεκαετίες ειναι στην χωρα μας. Και το Γνωρίζετε παρα πολυ καλα ως Χημείκος και πολλών άλλον ειδικότητων ( τι έχετε κανει για αυτο και ενοω γιατι μέχρι και σήμερα κυκλοφορί η συγκεκριμένη ουσία του ,ραουνταπ”!!) Π.χ στα συτηρα. Βαμβάκι. Ελεωκραμβη. Πορτοκαλίες μηλιες. αχλαδιες. (Και δεν ειναι μονο αυτο το σκευασμα που δυλητιριαζει τη μελισσα )στον ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟΥ κτλ. Εμείς οι μελισσοκομοι είμαστε απροστατευτοι οταν μεταφερουμαι τα Μελίσσια μας στις παραπάνω ανθοφορια και ελπιζουμε να μην αρχιζουν να ρίχνουν δηλητήρια της ωρες που πετουν η μέλισσες για σύλλογη νεκταρ. Μπορώ να πω με Απόλυτη βέβαιοτητα και Τιμίοτης οτι ΤΟ 95% των Καλλέργητων ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΟΤΑΝ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΟ με αποτέλεσμα δηλητήριαση και θάνατος των μελισσων σε περισοτερο απο 50% απωλειας με τα γνωστα πρόβληματα να μην μπορουν η μέλισσες να συλεξουν νεκταρ και τα τελευταία 15 Χρόνια να εχει πέσει η παραγωγή μελιου ( στη ελλαδα πολυ χαμηλά) οι παραγωγοι των εσπεριδοιδων και οχι μονο Αδιαφορουν παντελως θα ελεγα για τη μελισα ( διοτι δεν ενδιαφερθηκε καποιος να τους εξηγησει το οφελος που θα εχουν οταν η μελισσα επικονιασει τον ανθο και κατεπεκταση περησοτερη παραγωγή. στο βαμβάκι το μεταλαγμενο σπορο που ΕΧΟΥΝ φέρει λεω για το γνοστο Καουτσο (νευροτοξικο νεκταρ που παραλειη και αχρηστεβει τη μελισα και στη συνέχεια τον γοννο. Και στις αλες καλλιέργειες καλαμπόκι τα ιδια γίνονται. Δεν λεω να είστε κοντα στον Μελισσοκομο αλλά να έχετε συνεργασία με τα Ινστιτούτα. Και περισιτερο με το Α.Π.Θ Μελισσοκομιας διοτι ο καθε ενας Μελισσοκομος δεν έχει τη δυνατότητα και το χρονο να διάθεση για περαιτέρω ανάλυσης στα εργαστήρια πηγαινοντας Μελίσσες για εργαστήριακη ανάλυση. ( το ΑΠΘ μελισοκομιας κανει οτι μπωρει. Θελω να είμαι ξεκάθαρος και θα ελεγα να μπειται εσείς Μπρωστα να δημιουργηθεί μια επιτροπή η ομάδα εβελικτη και αμεση οπου ο μελησοκομος να εχει ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ σε αυτούς οι οποίοι να ειναι απο το ,κλαδο” σας, και τελικα να μπορεσουμαι σταδιακα να σωθεί Η ΜΕΛΙΣΣΑ. Αυτό που λεω ειναι οτι η μεριμνα να παει πρωτα στο να ενημερώνει πρωτα τον καληεργητη παραγωγο πραγμα που δεν κανει ο Γεοπωνος που πουλα τα νόμιμα σκευασματα!? Και λιγα για την μελισσα 30 χρονια πίσω οπου ζουσε ξενιαστα και ευτυχίσμενη χωρις βαρωα και αλες φερτες ασθενείες με το κλιμα τοτε είχε παραγωγήκοτητα ζωντανια και πολα μελια. Αυτα ενο λιγεις γιατί εχει και πολα το ιδιο σημαντικα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα