Ζητάς κάτι “δανεικό” από κάποιον, που είναι δικό του, που είναι ιδιοκτήτης του. Οταν αυτό, που θέλεις να δανειστείς, είναι δικό σου, το οποίο κάποιος άλλος το ‘χει αγορασμένο από κλέφτη, είναι σαν να αναγνωρίζεις, ότι το κατέχει νόμιμα.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποκολλήθηκαν με βανδαλιστικό τρόπο, μεταφέρθηκαν στην Αγγλία παράνομα το 1806 από τον Κόμη Ελγιν, από τον οποίο τα αγόρασε το Βρετανικό Μουσείο ως κλεπταποδόχος το 1816. Κακώς δε έχουν πάρει την ονομασία “Ελγίνεια”.
Επιτροπή από Βρετανούς βουλευτές, που επεχείρησε με νόμο, ν’ ακυρωθεί, η αγορά των κλαπέντων μαρμάρων, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Η UNESCO πρότεινε να προσέλθουν Ελλάδα και Η. Βασίλειο, να διαπραγματευθούν την επιστροφή των μαρμάρων και την επανένωσή τους, στον αρχικό τους κορμό. Η Αγγλία “αγρόν ηγόρασε”! Μπορεί να χάσει το Βρετανικό Μουσείο ένα κλεψίτυπο θησαυρό, που του αποφέρει τεράστια έσοδα, όχι μόνο από επισκέπτες, αλλά και από αριστοκρατικά δείπνα, που διοργανώνει υπό το “βλέμα” των μαρμάρων; Και δεν υπάρχει ίχνος ντροπής.
Ο κ. Μητσοτάκης λέγεται ότι “επροτίθετο” να ζητήσει απ’ τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον την επιστροφή των γλυπτών “ως δάνειο ορισμένου χρόνου” επ’ ευκαιρία του εορτασμού, των 200 χρόνων της ελληνικής παλιγγενεσίας της απελευθέρωσης από τους Τούρκους.
«Η απαίτησή μας», είπε, «για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ανέπαφη. Δεν πιστεύω, ότι πρέπει να συνεχίσουν, να δίνουν μια χαμένη μάχη… (οι Αγγλοι). Η πίεση θα αυξάνει συνεχώς… πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερη κινητικότητα».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός νωρίτερα είχε θέσει το θέμα στον Ομπσέρβερ, ότι «…η απαίτησή μας παραμένει ακέραια και ο δανεισμός δεν θ’ αποτελούσε χειρονομία καλής θέλησης, αλλά ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της Ελληνικής απαίτησης…». “Κάηκε” λοιπόν, το θέμα, αλλά πήραμε και την απρόσμενη απάντηση απ’ το Βρετ. Μουσείο, που «απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής ή τον βραχυχρόνιο δανεισμό, αν η Ελλάδα δεν αναγνωρίσει τους Βρετανούς ως νόμιμους ιδιοκτήτες». Εξάλλου, εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στρήτ 10 δήλωσε, ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετ. Μουσείου και οι αποφάσεις, που σχετίζονται με αυτά, λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Μουσείου, χωρίς πολιτική παρέμβαση».
Ας σημειωθεί, ότι ο πρώτος, που είχε θέσει θέμα “δανεισμού” των μαρμάρων, ήταν ο κ. Ε. Βενιζέλος ως υπ. Πολιτισμού επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Του το αρνήθηκαν. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε, να το γνωρίζει, ή θα ‘πρεπε οι σύμβουλοί του, να τον προφυλάξουν, ώστε να μην υποστεί για δεύτερη φορά η ελληνική κυβέρνηση την εκ προοιμίου “ντροπιαστική απόρριψη”!