Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γλυκές αναμνήσεις παράδοσης στο νέο βιβλίο του Στ. Παρλιάρου

Γλυκές αναμνήσεις από παραδοσιακά ελληνικά γλυκά περιέχει το νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου με τίτλο “Ελληνική Ζαχαροπλαστική” που παρουσιάστηκε χθες στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο).

«Ανατρέχοντας στο παρελθόν θα βρούμε πολλές συνταγές. Κάποιες ξεχασμένες και κάποιες πολύ γνωστές σε όλους μας, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα, τσουρέκια, γαλατόπιτες κ.ά. αλλά και γλυκά με τα οποία μεγάλωσαν οι παλαιότερες γενιές και τα οποία είναι λίγο δυτικά, όπως κρεμ καραμελέ, μιλφέι κ.ά., ή και κάποια όπως τα κόλλυβα που είναι ένα υπέροχο, θρεπτικό και βίγκαν γλυκό», σημείωσε ο κ. Παρλιάρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει επίσης πολλά ιστορικά στοιχεία για κάθε γλυκό, ένα αφιέρωμα σε παλιά αστικά ζαχαροπλαστεία που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, αλλά και το πως ο γνωστός chef pâtissier βλέπει τη ζαχαροπλαστική, την εξέλιξή της αλλά και το μέλλον της, μέσα από την εμπειρία 40 χρόνων που κουβαλάει στο αντικείμενο.
«Ο Στέλιος Παρλιάρος είναι ένα φαινόμενο, που από όταν εμφανίστηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 δεν έχει ξεπεραστεί. Και παρότι η νέα ζαχαροπλαστική είναι στη μόδα και νέα ζαχαροπλαστεία ανθίζουν – και στα Χανιά, κανένας δεν είναι ακόμη ο Στέλιος Παρλιάρος», σχολίασε η δημοσιογράφος γεύσεων και παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής στην τηλεόραση Ελένη Ψυχούλη και πρόσθεσε ότι ο Στέλιος Παρλιάρος υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργική αξιοποίηση των ελληνικών πρώτων υλών. Μιλώντας για το βιβλίο η κα Ψυχούλη ανέφερε ότι «μέσα από αυτό ο Στέλιος Παρλιάρος φέρνει τα κλασικά γλυκά στη νέα εποχή, ενώ συγχρόνως είναι ένα βιβλίο μνήμης αλλά και το πιο προσωπικό από όλα τα βιβλία του Στέλιου καθώς διηγείται την προσωπική του διαδρομή».
Η πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου και διευθύντρια του Μουσείου Μοναστήρι του Καρόλου, Στέλλα Κουτσουπάκη, εξέφρασε τη χαρά του Συλλόγου που για 3η χρονιά ο Στέλιος Παρλιάρος βρέθηκε στα Χανιά για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του αλλά και για να συμμετέχει ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Παγκρήτιου Γαστρονομικού Διαγωνισμού “Pâte à choux με άρωμα Κρήτης”, που διεξάγεται σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (ώρα έναρξης στις 16:00 το απόγευμα). Ειδικότερα για τον Στέλιο Παρλιάρο η κα Κουτσουπάκη ανέφερε ότι ενδεικτικό της αξίας του είναι ότι οι Γάλλοι τον αποκαλούν «εθνικό ζαχαροπλάστη της Ελλάδας» καθώς είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τη ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, τις Εκδόσεις “Πεδίο” και το βιβλιοπωλείο “Librairie”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα