“Γνωριµία” µε την κλασική µουσική της Ινδίας και τα παραδοσιακά της όργανα, είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι παραβρέθηκαν προχθές το βράδυ στην εκδήλωση µε τίτλο: “∆ιαλογισµός στον Ήχο”, µε τον µουσικό και µελετητή Νεκτάριο Μητριτσάκη.
Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε στον “Κόκκινο Κήπο” του χώρου: ΗΠ12, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου στα Χανιά.
Ο Νεκτάριος Μητριστάκης, µέσα από τα αρχαιότερα µουσικά όργανα της Nāda yoga, µίλησε για τα αποτελέσµατα της 25ετούς έρευνας του στην Ινδική Κλασική Μουσική.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε έκθεση έγχορδων µουσικών οργάνων της µουσικής παράδοσης της βόρειας Ινδίας. Μεταξύ αυτών ήταν το Sitar, Surbahar, Tanpura και το πιο αρχαίο έγχορδο, η Rudra Veena. Στην έκθεση υπήρχαν βιβλία της µουσικής, και πίνακες που απεικόνιζαν την ατµόσφαιρα της µουσικής αυτής όπως και κάποια µουσικά έργα ζωγραφισµένα. Έγινε παρουσίαση των οργάνων και αναφορά στο πιο αρχαίο µουσικό σύστηµα, γνωστό ως Ντρουπαντ (Dhrupad). Η παρουσίαση έδειξε στοιχεία της θεραπευτικής προσέγγισης αυτής της µουσικής παράδοσης και την σχέση της µε την γιόγκα και την αγιουρβεδα.
Ακολούθησε συναυλία του Νεκτάριου Μητριτσάκη µε το γνωστό έγχορδο το Sitar και το εξαιρετικά σπάνιο την Rudra Veena.
Την έκθεση επιµελείται η µουσειολόγος, ιστορικός τέχνης Μυρτώ Κοντοµιτάκη.
Να σηµειώσουµε ότι ο Νεκτάριος Μητριτσάκης όταν επισκέφτηκε το Βαρανάσι της Ινδίας, πέρασε 12 χρόνια έντονης µελέτης στη µουσική, τη Βεδική αστρολογία, την Αγιουρβέδα και τη Γιόγκα.