Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Γνωριμία με κρητικά προϊόντα

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Κρήτης δίνει στους επισκέπτες της πόλης η έκθεση Αγροτικός Αύγουστος, που συνεχίζεται στη Δυτική Τάφρο, συγκεντρώνοντας δεκάδες κόσμου καθημερινά. Παράλληλα οι Κρητικοί παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους γι’ αυτό και όπως αναφέρουν συμμετέχουν για πολλοστή φορά στη διοργάνωση. Μοναδική παραφωνία, όπως λένε, η συμμετοχή επιχειρήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με αγροτικά προϊόντα, αλλά και η επιλογή του χώρου, η καθαριότητα και η πρόσβαση.

Παστέλειον… «Εδώ και 8 χρόνια φτιάχνουμε το δικό μας μαλακό παστέλι το οποίο γνωρίζουν οι Χανιώτες και όχι μόνο» είναι τα λόγια του Γιώργου Γραμματικάκη. Το προϊόν, πέρα από τα τοπικά σούπερ μάρκετ και επιλεγμένα καταστήματα (καφεκοπτείο Αρχοντάκη, Φλασκί κ.ά.) συναντάται σε κάβες, παραδοσιακά καταστήματα κ.α. «Εχουμε ξεκινήσει να κάνουμε εξαγωγές και εκτός Ελλάδας. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Συμμετέχουμε και σε αυτήν την έκθεση όπως και σε όλες τις άλλες τα τελευταία 9 χρόνια γιατί είναι μια ωραία γιορτή, μαζεύει πολύ κόσμο που έρχεται σε απευθείας επαφή με τον παραγωγό, μπορεί να μάθει επ’ ακριβώς τι είναι το κάθε προϊόν, από πού προέρχεται και πώς παράγεται», σημειώνει ο κ. Γραμματικάκης. Η μικρή βιοτεχνία παράγει τρία προϊόντα: ένα παστέλι με μέλι, ένα με χαρουπόμελο και ένα με σοκολάτα υγείας. Το συγκεκριμένο παστέλι δεν ψήνεται καθόλου. Εχει μέσα ξηρά φρούτα, μέλι θυμαρίσιο και σουσάμι.

Κρασί από το Καστέλι Κρασί ρωμέικο, συρά, καμπερνέ και λευκά από το οινοποιείο Ανδρέα Μαρτσάκη στο Καστέλι Κισάμου συναντάμε στον Αγροτικό Αύγουστο. «Από την αρχή του θεσμού του Αγροτικού Αυγούστου, δηλαδή 12 – 13 χρόνια, συμμετέχουμε στην έκθεση. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, διότι είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα μας και οι ξένοι επισκέπτες. Όσο για τους ντόπιους, μπορούν να αναζητήσουν το κρασί μας στο οινοποιείο μας, στην Κίσαμο», ανέφερε ο υπεύθυνος του περιπτέρου.

Προϊόντα ζύμης Βολικάκης Από το 1998 εξειδικεύεται στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα ζύμης η χανιώτικη εταιρεία Βολικάκης. «Φτιάχνουμε όλα σχεδόν τα τοπικά προϊόντα. Καλτσούνια, μαραθόπιτες, κολοκυθοκεφτέδες, κρεμμυδένια καλτσούνια με 4 γεμίσεις και ακόμα πολλά άλλα προϊόντα. Θα τα βρείτε παντού στην τοπική αγορά. Από το μαγαζί της γειτονιάς μέχρι το πεντάστερο ξενοδοχείο» μας εξηγούν στο περίπτερό τους. Εκτός από την εσωτερική αγορά έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια και για εξαγωγές. Ήδη έχουν σταλεί δείγματα στο εξωτερικό. «Συμμετέχουμε στην έκθεση ώστε να γίνουμε ακόμα πιο γνωστοί στην τοπική αγορά, να δοκιμάσουν οι επισκέπτες τα προϊόντα μας. Αν το κάνουν, σίγουρα θα τα αναζητήσουν. Τα προϊοντα μας είναι αγνά και φτιαγμένα από τοπικά υλικά. Είναι ό,τι πρέπει για το σπίτι γιατί η νοικοκυρά μέσα σε 10 λεπτά τα έχει ψήσει και μπορεί να τα σερβίρει», μας σημειώνει ο κ. Βολικάκης.

Κρητικές χειροποίητες γεύσεις από τη Χρυσαυγή Ξεροτήγανα, αβγοκαλάμαρα, καλιτσούνια, κουλουράκια και άλλα κρητικά παραδοσιακά χειροποίητα προϊόντα, όλα διά χειρός της Σοφίας Βαμβακάκη, βρίσκει ο επισκέπτης στο περίπτερο “Η Σοφία εποίησε”. Η επιχείρηση, όπως μας λέει η ίδια, ξεκίνησε το 2006 από το χωριό Χρυσαυγή στις Βουκολιές, ενώ τα προϊόντα μπορεί κάποιος να τα βρει σε επιλεγμένα προϊόντα των Χανίων. «Είναι η πέμπτη φορά που συμμετέχουμε στον Αγροτικό Αύγουστο διότι προσφέρει μια ευκαιρία διαφήμισης των προϊόντων μας. Γι’ αυτό έχω ακολουθήσει την έκθεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, θεωρώ πως ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι κατάλληλος για την έκθεση, υπάρχει σκόνη, η συλλογή σκουπιδιών δεν γίνεται τακτικά, δεν βρίσκεται κεντρικά χωροταξικά και γενικότερα θεωρώ πως ήταν καλύτερος ο χώρος μπροστά από τα Νεώρια», ανέφερε.

Μέλι από τα Κεραμειά Μέλι από την περιοχή των Κεραμειών παράγει και εμπορεύεται ο κ. Μανώλης Χαλιβελάκης. «Εχω γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα από τα μελίσσια. Εχω μάθει από τον παππού μου», τονίζει. Οι μέλισσες του κ. Χαλιβελάκη βόσκουν σε διάφορα σημεία των Κεραμειών. «Το μέλι μας είναι κυρίως θυμαρίσιο, ενώ βόσκουν και σε μαλλοτήρα, ό,τι δίνουν τα ορεινά Κεραμειά, γι’ αυτό και είναι ξεχωριστό. Προσπαθώ να το εμπορευτώ μόνος μου στη λιανική, χωρίς μεσάζοντες. Πηγαίνω σε εκθέσεις και προσπαθώ όσο μπορώ να έχω απευθείας επαφή με τον πελάτη. Συμμετέχω στην έκθεση για να αυξήσω λίγο ακόμα το πελατολόγιό μου και ελπίζω να τα καταφέρουμε», καταλήγει. Στο περίπτερο του κ. Χαλιβελάκη υπάρχει και ποιοτικό ρακόμελο, αλλά και άλλα παράγωγα του μελιού.
Γραβιέρα από τον Τζιτζιφέ Από το 1965 στον Τζιτζιφέ Αποκορώνου ξεκίνησε η τυροκομική επιχείρηση του κ. Κωστάκη που συνεχίζεται με επιτυχία και πολλές πανελλήνιες διακρίσεις μέχρι σήμερα για τη γραβιέρα της και τα υπόλοιπα προϊόντα. «Είμαστε από τις πρώτες τοπικές επιχειρήσεις που στήριξαν τον Αγροτικό Αύγουστο στο ξεκίνημά του πριν δεκαπέντε χρόνια. Το καλύτερο προϊόν μας είναι η γραβιέρα που παράγουμε στο τυροκομείο μας στον Τζιτζιφέ με πρόβειο γάλα από την περιοχή του Αποκόρωνα και έχει βραβευθεί σε πολλές εκθέσεις πανελληνίως για την ποιότητά της. Επίσης ξεχωρίζει ο ξηρός ανθότυρος, η μυζήθρα μας, η στάκα, το στακοβούτυρο, η γαλομυζήθρα κ.ά. Σκοπός μας είναι μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση να γνωρίσουν και οι ξένοι τα προϊόντα μας. Διότι οι ντόπιοι ξέρουν να μας βρουν και στο πρατήριό μας στην Αγορά», λέει ο κ. Κωστάκης, που μας δείχνει με περηφάνια τους δύο γιους του, τον Χρήστο και τον Γιώργο, την επόμενη γενιά που θα συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα