Η ποίηση μιλάει τη γλώσσα των παιδιών, ακουμπάει την ευαισθησία τους, τα βοηθάει να ονειρευτούν!
Στο Λύκειο Σούδας τα παιδιά δύο τμημάτων της Α’ τάξης συνομίλησαν για περισσότερη από μια ώρα με τον ποιητή, λογοτέχνη και δάσκαλο Βαγγέλη Κακατσάκη. Διάβασαν στίχους και ποιήματα του και συζήτησαν για αυτά, παρουσίασαν δικά τους ποιήματα και ταξίδεψαν μαζί τους.
Παρακολουθώντας τη συζήτηση μεταξύ του ποιητή και των παιδιών, δεν μπορούσες παρά να εντυπωσιαστείς από τις ερωτήσεις, τις απόψεις, τις αναζητήσεις των μαθητών.
«Έχω πάντα εμπιστοσύνη στα παιδιά. Είμαι απόλυτα σύμφωνος με αυτό που έλεγε ο Χαλίλ Γκιμπράν: “Τα παιδιά έχουν δικές τους ιδέες”. Αυτό που θέλουν από εμάς τους μεγάλους είναι η αγάπη μας. Αν τα παιδιά δουν αγάπη και κατανόηση, ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο. Τα παιδιά είναι τα βέλη και εμείς τα τόξα. Μπορούμε να τα εκτοξεύσουμε και έχουμε μεγάλη ευθύνη ως δάσκαλοι και ως ποιητές. Εμεινα κατάπληκτος με την ετοιμότητα και την εντιμότητα των μαθητών του λυκείου Σούδας» είπε ο κ. Κακατσάκης.
Την εποχή των εικόνων, των tablet και των smartphones οι στίχοι και οι λέξεις θα αντέξουν; «Οι λέξεις είναι περισσότερο δυνατές από ό,τι φανταζόμαστε. Ακόμα και σήμερα που τα παιδιά μας γράφουν τα greeklish και παρακολουθούν τα διάφορα reality στο τέλος οι πατριαρχικές λέξεις είναι αυτές που μένουν και που διασώζουν και την προσωπικότητα και την ελπίδα ότι όσο υπάρχει ο άνθρωπος θα υπάρχουν και οι λέξεις» ήταν η απάντηση του ποιητή που μαζί με τα παιδιά κουβέντιασαν πάνω σε πρωτόλεια ποιήματα του αλλά και τα πρόσφατα της συλλογής “Όπως το ψωμί” που κυκλοφόρησε χθες!
«Φιλοξενήσαμε ένα σπουδαίο, καταξιωμένο ποιητή που τιμά όχι μόνο την ποίηση αλλά και το νομό μας ολόκληρο για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν από κοντά ένα ποιητή να εκφράζουν και να συζητούν τις ανησυχίες τους» ανάφερε η διευθύντρια του Λυκείου κα Μαρία Μαράκη εξαίροντας το ρόλο των εκπαιδευτικών που έβαλαν τους μαθητές στον κόσμο της ποίησης.
Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
«Τα ποιήματα του κ. Κακατσάκη αγγίζουν όλες τις πτυχές της πραγματικότητας και πολλά από αυτά που βιώνουμε τα είδαμε στα ποιήματα του» μας είπε η Μαρία Παρρά, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν επαφή με την ποίηση καθώς μαθαίνουν πολλά από αυτή. «Ηταν ένα διαφορετικό και πολύ όμορφο μάθημα αυτό που πήραμε» ανέφερε η Σταυρούλα Χελιουδάκη, που δήλωσε εντυπωσιασμένη από το πώς οι ποιητές εμπνέονται για το έργο τους από μια λέξη, μια φράση, μια κίνηση. «Είδατε με πόσο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλα τα παιδιά και τι συμμετοχή υπήρχε! Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού τα ποιήματα του κ. Κακατσάκη είναι σαν χρώμα πάνω σε ένα λευκό χαρτί» δήλωσε ο Αντώνης Σώκος, ενώ η Ηλιάνα Μαρινάκη σχολίασε πως «η ποίηση αγγίζει πολλά παιδιά, μας βοηθάει να σκεφτόμαστε και να ονειρευόμαστε».