Στο παλιό μεγάλο χωριό Περιβόλια των Χανίων οι γειτονιές υπερβαίνουν τις 20 όπου μεταξύ αυτών η πιο νότια φέρει την ονομασία Γαρίπας με τον εγκαταλελειμμένο ιστορικό αρχαιολογικό χώρο Μπουτσουνάρια.
Την ξενάγηση στον οικισμό και στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας έκανε ο συνταξιούχος δάσκαλος Γεώργιος Μανιαδάκης ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής: «Τα Περιβόλια σήμερα ανήκουν στην δημοτική περιφέρεια του Δήμου Χανίων και αρχίζουν από την Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου η οποία αποτελεί μία εκ των τριών Ενοριών στα Περιβόλια με τις άλλες δύο να είναι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της Αγίας Παρασκευής που ανήκει και η δική μας γειτονιά με τον λησμονημένο ιστορικό αρχαιολογικό χώρο Μπουτσουνάρια. Σε όλη την περιφέρεια των Περιβολίων οι οικισμοί είναι παραπάνω από 20 αλλά σήμερα θέλω να μιλήσω για τον δικό μας εδώ που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Ο Γαρίπας, λοιπόν, είναι ο νοτιότερος οικισμός των Περιβολίων, είναι πολύ παλιός, ίσως από τον 13ο αιώνα να κατοικήθηκε οπως φανερώνουν και οι Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής, του Αγίου Παντελεήμονα – Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου – Αγίου Νικολάου.
Γεννήθηκα το 1948 και ήμασταν 20 οικογένειες με ορισμένες να είναι πολύτεκνες και στο δημοτικό σχολείο στα Περιβόλια πηγαίναμε από εδώ πάνω από 15 παιδιά. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα παιδί και οι ντόπιοι είναι ελάχιστοι που μένουν μόνιμα. Υπάρχουν όμως αρκετά σπίτια ανακαινισμένα που μισθώνονται με τον μήνα και άλλα που λειτουργούν τα Καλοκαίρια ως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Υπάρχουν όμως και αρκετά που παραμένουν γκρεμισμένα γιατί την περίοδο της μετανάστευσης μετά το 1950 έμειναν απροστάτευτα και έχουν υποστεί τις φθορές του χρόνου και των θεομηνιών. Ένα από αυτά ανήκει στην μακαριστή οικογένεια των Ζυμβρακάκηδων όπου δύο από τα 4 παιδιά ανήλθαν στο στρατιωτικό αξίωμα του Στρατηγού. Ο Δήμος Χανίων έχει αφιερώσει στη μνήμη τους μία κεντρική οδό με την ονομασία Ζυμβρακάκηδων. Η γειτονιά μας επισημαίνω λέγεται Γαρίπας και λίγο παραπάνω με πανοραμική θέα την πόλη των Χανίων βρίσκεται εγκαταλελειμμένος ο ιστορικός αρχαιολογικός χώρος με την αστείρευτη πηγή νερού και την γκρεμισμένη βίλα της Ενετικής οικογένειας Viaro.
Το νερό μάλιστα από εδώ πήγαινε με σωλήνες κεραμικές μέχρι το Κρύο Βρυσάλι στα Χανιά. Η υπόλοιπη πόλη εκείνα τα χρόνια εξυπηρετούνταν από πηγάδια».