Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Γνωριμία με τη λίμνη Κουρνά

Την ιστορία, τα φυτά, τα πλάσματα που ζουν μέσα και έξω από το νερό, την οικολογική σημασία της λίμνης του Κουρνά καθώς και τις ομορφιές της, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ντόπιοι, αλλά και ξένοι επισκέπτες στην εκδήλωση – ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από μέλη του Δικτύου Παρακολούθησης Νησιωτικών Υγροτόπων του WWF Ελλάς με τη συμμετοχή ειδικών.
Η δράση αυτή ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του WWF, με τίτλο “Μια Κυριακή κάθε Μήνα”, κατά το οποίο γίνονται επισκέψεις – ξεναγήσεις σε σημαντικούς υγροτόπους της Κρήτης.
2Μιλώντας στα “Χ.Ν.”, η  υπεύθυνη του WWF στην Κρήτη για τις εθελοντικές δράσεις που αφορούν τους υγροτόπους Εμιλυ Πεδιαδίτη τόνισε ότι «η επίσκεψή μας στη λίμνη Κουρνά είναι μια δράση που διοργανώνει το WWF και το Δίκτυο Προστασίας Νησιώτικων Υγροτόπων Κρήτης, όπου προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τους υγροτόπους καθώς και να τους δείξουμε την ομορφιά και την αξία που κρύβουν αυτά τα οικολογικά “διαμάντια” που βρίσκονται ακριβώς δίπλα μας». Η κα Πεδιαδίτη σημείωσε ακόμα ότι «το δίκτυο εθελοντών του WWF τα τελευταία 4 χρόνια προσπαθεί με τις συνεχείς του δράσεις να δείξει από ποιους παράγοντες κινδυνεύουν οι υγρότοποι την υποβάθμιση που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια καθώς και τρόπους προστασίας τους».
1Για την οικολογική σημασία της λίμνης, τις ομορφιές που κρύβει, τα φυτά που υπάρχουν, τα αμφίβια που ζουν κάτω από νερό, ενημέρωσε, αλλά και ξενάγησε τους επισκέπτες, η βιολόγος Μέλπω Σκουλά, η οποία, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τόνισε ότι «η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης. Η χλωρίδα που υπάρχει εδώ δεν είναι σπάνια, αφού τη συναντάμε και σε άλλες περιοχές, αλλά είναι σπάνια για τα κρητικά δεδομένα, δηλαδή δεν έχουμε πολλά μέρη με υδρόβια βλάστηση. Στη λίμνη υπάρχουν περίπου 25 φυτά που ζουν και αναπτύσσονται μέσα στο νερό, ενώ περιμετρικά   από τη λίμνη υπάρχει πολύ πλούσια βλάστηση. Μέσα στο νερό ζουν τριών ειδών βάτραχοι, ένα είδος υδρόβιας χελώνας, νερόφιδα καθώς και χέλια, που πριν από είκοσι χρόνια αποτελούσαν πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής. Δυστυχώς όμως ο πληθυσμός  όλων αυτών έχει μειωθεί σημαντικά και πλέον είναι είδη προστατευόμενα. Η λίμνη είναι σημαντική επίσης και για τα πουλιά, αφού τους χειμερινούς μήνες περίπου 300 διαφορετικά είδη βρίσκουν καταφύγιο σ’ αυτή».
3Σημαντικές αποφάσεις καθώς και έργα που  βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της Λίμνης, υλοποιεί ο Δήμος Αποκορώνου σύμφωνα με όσα μας είπε ο δήμαρχος Μπάμπης Κουκιανάκης, ο οποίος παρευρέθηκε  στη δράση του WWF.
«Η λίμνη Κουρνά είναι ο μεγαλύτερος φυσικός υγρότοπος της Κρήτης και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Αυτό μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση, αλλά ταυτόχρονα μας “γεμίζει” με χρέος και ευθύνες γαι την προστασία του. Ενα σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2017 είναι η δημιουργία δικτύων βιολογικού καθαρισμού Γεωργιούπολης, τα οποία θα διέρχονται και από την περιοχή της λίμνης. Το αποτέλεσμα θα είναι όλα τα απόβλητα των καταστημάτων να πηγαίνουν στο δίκτυο και όχι  στη λίμνη. Από φέτος επίσης απαγορεύεται το κολύμπι σε όλη την περιοχή της λίμνης. Δεν μπορούμε να λέμε ότι το νερό είναι πόσιμο και από την άλλη μεριά 500 με 1.000 άτομα ημερησίως το καλοκαίρι να κολυμπάνε στη λίμνη». Ο κ. Κουκιανάκης πρόσθεσε ακόμα ότι «στα σχέδιά μας είναι η δημιουργία μιας ήπιας μορφής περιπατητικού μονοπατιού πέριξ της λίμνης, αν τελικά μπορέσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α.».
Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης κατασκευές από παιδιά, όπου πάνω σε διάφορα σχήματα τοποθέτησαν φιστικοβούτυρο και σπόρους, τα οποία στη συνέχεια τοποθέτησαν πάνω σε διάφορα φυτά και δέντρα ως τροφή για τα  πουλιά. Επίσης ένα τηλεσκόπιο ήταν διαθέσιμο για τους επισκέπτες με σκοπό να δουν από κοντά διάφορα πτηνά και άλλα σημεία της λίμνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα