Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Μ. Αναγνωστάκη

Εντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη στον οποίο είναι αφιερωμένη η έκθεση η οποία εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Φιλογολικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος”, στην οδό Χάληδων.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του ποιητή που άφησε σημαντική παρακαταθήκη.
Την έκθεση με τίτλο: «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» παρουσιάζουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία,  ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος», ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων: “Ο Χρυσόστομος”, Κώστας Μαυρακάκης, έκανε λόγο για μια «πολύ σπουδαία έκθεση» ψυχή της οποίας είναι η Εμμυ Παπαβασιλείου. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η έκθεση αυτή αποτελεί την δεύτερη συνεργασία του Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος” με το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και συμπλήρωσε ότι η ομάδα που “έτρεξε” την έκθεση αποτελείται από τον ίδιο και τον αντιπρόεδρο του “Χρυσοστόμου” Δημ. Τσουρουπάκη, την Εμμυ Παπαβασιλείου, τον Οθωνα Χαραλαμπάκη, την Αννα Μακράκη, τη Σούλα Ζώτου και τον Γιώργο Βαρουδάκη. Αναφορά έκανε ακόμη τόσο στην επιμελήτρια εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής, Αννα Ενεπεκίδου όσο και στην υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Φλώρα Σπύρου.
Με τη σειρά της, η υπεύθυνη του Τομέα Εκθέσεων του Ιδρύματος της Βουλής, Αννα Ενεπεκίδου, υπογράμμισε ότι η έκθεση για τον Μανώλη Αναγνωστάκη πρώτη φορά παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2017.
«Μαζέψαμε -εξήγησε- το υλικό σε στενή συνεργασία με τον γιο του, Ανέστη Αναγνωστάκη, που ήταν συνοδοιπόρος και συνεπιμελητής σε μεγάλο βαθμό, της έκθεσης».
Επίσης, δημιουργήθηκε Επιστημονική Επιτροπή αποτελούμενη από την Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, την Ελισάβετ Κοτζιά και τον Παντελή Μπουκάλα «και έτσι στήθηκε η έκθεση η οποία φιλοξένησε πολύ κόσμο κατά τη διάρκειά της και πάρα πολλά σχολεία. Περίπου 3.000 παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».
Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, Εμμυ Παπαβασιλείου, σημείωσε ότι «ο επισκέπτης πρόκειται να δει τη ζωή και το έργο του Μανώλη Αναγνωστάκη μέσα από έντεκα ενότητες που αντιστοιχούν στις έντεκα συλλογές του. Και επίσης για την Κρήτη έχουμε συμπληρώσει τρεις ενότητες που τεκμηριώνουν τη σχέση του Αναγνωστάκη με την Κρήτη. Ο Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όμως και οι δυο του γονείς ήταν Κρητικοί».
Η κα Παπαβασιλείου ευχαρίστησε το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων γιατί «κατάφερε να βάλει και τα Χανιά στο πρόγραμμά του», τους συνδιοργανωτές φορείς, τους χορηγούς και τους εθελοντές καθώς «και τους ανθρώπους που μας έδωσαν υλικό από την Κρήτη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αρχόντισσα Παπαδερού για ένα ντοκουμέντο: μια αυτόγραφη επιστολή του Αναγνωστάκη που της είχε στείλει το 1977».
Η κα Παπαβασιλείου συμπλήρωσε ότι στη διάρκεια της έκθεσης κάθε πρωί, 9.30 – 11 π.μ. και 11.30 π.μ. – 1μ.μ., θα υλοποιείται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία, για την Γ΄ Γυμνασίου και όλες τις τάξεις του Λυκείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Στα εκπαιδευτικά προγράμματα αναφέρθηκε η φιλόλογος – εκπαιδευτικός θεάτρου, Φλώρα Σπύρου, η οποία εξήγησε ότι «προκειμένου να προσεγγιστεί ο Αναγνωστάκης μέσα από τα μάτια των παιδιών, έχουμε φτιάξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή δικά του ποιήματα. Ο στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ποίηση του Αναγνωστάκη και κυρίως να αναδείξουν βιωματικά κάποιες πτυχές της ποίησης αυτής». Η ίδια υπογράμμισε ότι «ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που έχουμε πετύχει είναι ότι τα παιδιά, παρόλο που πολλές φορές έρχονται χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο Μανώλης Αναγνωστάκης, θέλουν μετά, να διαβάσουν περισσότερα δικά του ποιήματα και να ανακαλύψουν δικούς του στίχους. Επίσης, παιδιά τα οποία μπορεί να έχουν μια άλλη κατεύθυνση -όχι τόσο ως προς το θεωρητικό κομμάτι- λένε ότι για πρώτη φορά αγάπησαν το κομμάτι της ποίησης. Ξεκινάμε με μια βαλίτσα που είναι η βαλίτσα του ποιητή και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι διαθέτει ένας ποιητής στις αποσκευές του».
«Πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη των Χανίων», χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκθεση ο πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, Οθωνας Χαραλαμπάκης και πρόσθεσε:
«Ενα γεγονός υπερτοπικής εμβέλειας, όπως πιστοποιεί και το πλήθος των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί για να έρθει στην πόλη των Χανίων. Σε αυτό το πνεύμα ο Δήμος Χανίων και η Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου, δέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά την πρόταση να συμμετέχει στη διοργάνωση της έκθεσης. Αποτελεί άλλωστε στόχο για τον οργανισμό πολιτισμού του Δήμου Χανίων, η διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και κυρίως εκθέσεων που εμπλέκοντας φορείς και έξω από την πόλη, όπως αυτή τη στιγμή έχουμε τη συνεργασία με το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, δίνουν ένα συγκεκριμένο τόνο και ένα συγκεκριμένο στίγμα στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι:

Καθημερινά 9 π.μ.-1.30 μ.μ. και 6 π.μ. – 9 μ.μ., Σαββατοκύριακο 10 π.μ.- 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Φεβρουαρίου 2019.

Και ημερίδες
Δύο ημερίδες με θέμα τη ζωή και το έργο του Μανώλη Αναγνωστάκη θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης:

•Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 8 μ.μ.: Ο χρόνος στο έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη.
Ομιλητές: Μαρίνα Αρετάκη, φιλόλογος, δρ νεοελληνικής φιλολογίας, Κώστας Καραβίδας, δρ νεοελληνική φιλολογίας Παν. Αθηνών, Αλέξης Πολίτης, Ομοτ. Καθηγητής Παν. Κρήτης. Συντονίζει η Έμμυ Παπαβασιλείου, πολιτικός μηχανικός.

•Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 8 μ.μ.: Η πολιτική επικαιρότητα του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη. Ομιλητές: Παντελής Μπουκάλας, λογοτέχνης, δημοσιογράφος, Λίζυ Τσιριμώκου, ομοτ. Καθ. ΑΠΘ, αρθρογράφος, Κώστας Κατσουλάρης, λογοτέχνης
Συντονίζει η Αγγέλα Καστρινάκη, καθ. Παν. Κρήτης.

Επίσης, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 11:30 π.μ. η ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα συζητήσει με εκπαιδευτικούς το θέμα «Διδάσκοντας την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα