Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Γνωριμία με την γη των Π. Ρουμάτων

Γνωριμία με την παράδοση, την ιστορία, τα προϊόντα της Ρουμαθιανής γης για δεκάδες επισκέπτες που συμμετείχαν προχθές στο 2ο Φεστιβάλ τοπικής παράδοσης και προϊόντων, στα Παλαιά Ρούματα, του ορεινού δήμου Πλατανιά. Οι εκδηλώσεις “Ρουμάτων Γη” ξεκίνησαν με τα εγκαίνια των συλλογών του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου, που έκλεψε τις εντυπώσεις με τον πλούτο των εκθεμάτων του.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν το Σωματείο Λαϊκή Βιβλιοθήκη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Π. Ρουμάτων,ο Σύλλογος Γυναικών Π. Ρουμάτων,ο Συνεταιρισμός Γυναικών “Η Αρχόντισσα” με την συμμετοχή δεκάτων κατοίκων του χωριού το οποίο έχει παράδοση στην συλλογική δράση. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά.

Από νωρίς το απόγευμα οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στη Μνημειακή Ελιά Παλαιών Ρουμάτων στο “Λιοφυτάκι του Παπαδερού” (φωτ. 1), η οποία κατά την Τουρκοκρατία αποτέλεσε κρυπτή φύλαξης οπλών σε πιθάρι κρυμμένο σε λάκκο μέσα σε αυτή ενώ κατά την κατάληψη της Κρήτης από τα Γερμανικά στρατεύματα το 1941, η κουφάλα της ελιάς αποτέλεσε χώρο οπού συνεδρίασε «επιτροπή» κατοίκων του χωριού προκειμένου να αποφασίσει για την αντίσταση του χωριού.

Στον Αγροτικό και Ελαιουργικό Συνεταιρισμό, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του συνεταιρισμού από τον Γιώργο Παπαδεράκη αλλά και το καινούριο προϊόν του Συνεταιρισμού, το τυποποιημένο τσουνατόλαδο των Παλαιών Ρουμάτων. Επίσης στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, να δοκιμάσουν γευστικά ντόπια εδέσματα στο Παρασκευαστήριο τοπικών προϊόντων του Συνεταιρισμού Γυναικών “Η Αρχόντισσα” (φωτ.2), αλλά και να δουν επί τω έργω την επεξεργασία του πανάρχαιου λιναριού στο Κέντρο Χειροτεχνίας του Συνεταιρισμού των Γυναικών (φωτ. 3). Στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων ο πρόεδρος του Σωματείου Ματθαίος Κουμάκης (φωτ. 4) ξεναγούσε τους επισκέπτες στην ιστορική βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει 7.000 τίτλους βιβλίων ενώ νωρίτερα μπορούσαν να περιηγηθούν σε φυσιολατρικές διαδρομές του χωριού στο φαράγγι Βαβουλέδων, στις Βυζαντινές Εκκλησίες, σε ενετικά αρχοντικά κ.α

Το “παρών” στα εγκαίνια έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης (φωτ. 5) κ.α Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων εξήρε τις πρωτοβουλίες των φορέων και των κατοίκων του χωριού, το οποίο όπως είπε, φημίζεται για την ιστορία, την πολιτιστική και πολιτική του παράδοση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά, εξέφρασε την στήριξη του δήμου σε τέτοιες εκδηλώσεις ενώ για το Λαογραφικό μουσείο επεσήμανε ότι μέσα από αυτό διασώζεται μια ολόκληρη εποχή, στην οποία ταξιδεύει ο κάθε περιηγητής.
Στα εγκαίνια του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου παρουσιάστηκε το έμβλημα του, ένα ματωμένο, διάτρητο από σφαίρες λάβαρο της Κρητικής επανάστασης του 1866. Όπως εξήγησε ο εμπνευστής της ιδέας του Μουσείου Μαν. Μπομπολάκης (φωτ. 6), η συλλογή αναδεικνύει την λαογραφία και ιστορία του χωριού ενώ περισσότερα από 1500 εκθέματα προέρχονται από εκατοντάδες κατοίκους των Π. Ρουμάτων που δώρισαν οικογενειακά τους κειμήλια. Η συλλογή θα είναι ανοικτή κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από τις 10.30 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι.
Ακολούθησε συναυλία από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, για φιλανθρωπικό σκοπό ενώ συμμετείχε και ο Σύλλογος Κρητικές Μαδάρες. Στο τραγούδι ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης και Στέλλα Σειραγάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα