Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Γνωριμία με την ιστορία της τυπογραφίας

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της τυπογραφίας μέσα στο πέρασμα των αιώνων όπως αυτή αποτυπώνεται στο Μουσείο Τυπογραφίας των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη είχαν οι φοιτητές από το καλοκαιρινό σεμινάριο που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) – Ιδρυμα “Αγία Σοφία”.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης

Πρόκειται για ένα σεμινάριο πολιτικής επιστήμης που διοργανώνει το επιστημονικό Ίδρυμα των Γερμανών Φιλελεύθερων “Φρίντριχ Νάουμαν” με υπεύθυνο στην Ελλάδα τον διδάκτορα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αθανάσιο Γραμμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα “Φρίντριχ Νάουμαν” χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του γερμανικού κράτους, όπως συμβαίνει με όλα τα επιστημονικά ιδρύματα της Γερμανίας.
«Σκοπός του σεμιναρίου είναι να διδάξει στα παιδιά τις αρχές του φιλελευθερισμού, τι σημαίνει κοινωνικός φιλελευθερισμός, πως συνέβαλλε στη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης και τι μπορεί να προσφέρει στο εξής», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης, οποίος μαζί με τους 22 φοιτητές από 5 ελληνικά πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο σεμινάριο βρέθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του θερινού σεμιναρίου ενώ φοιτητές και καθηγητές επισκέφθηκαν ακόμα την οικεία – μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος “Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου” καθώς και του τάφους των Βενιζέλων.
«Δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε αυτά τα μέρη, αφού τα Χανιά είναι, μεταξύ άλλων, η πατρίδα του ιδρυτή του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, δηλαδή του Ελευθερίου Βενιζέλου», επεσήμανε ο κ. Βλασίδης.
Ειδικότερα, για το θέμα του σεμιναρίου ο κ. Βλασίδης υπογράμμισε ότι τα μαθήματα εστιάζουν στο να εξηγήσουν στα παιδιά τη διαφορά του πολιτικού φιλελευθερισμού, που έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του συνέρχεσθαι, από τον οικονομικό φιλελευθερισμό που πρεσβεύει την επικράτηση του ισχυρότερου. «Αυτά τα δύο όχι μόνο δεν είναι ταυτόσημα αλλά δεν είναι καν συμβατά μεταξύ τους», τόνισε ο κ. Βλασίδης. Σε ό,τι αφορά τη σχέση της τυπογραφίας και των μέσων ενημέρωσης με τον φιλελευθερισμό ο κ. Βλασίδης επεσήμανε ότι μια από τις πρώτες ενέργειες που κάνουν όσοι στρέφονται ενάντια στις ελευθερίες του ανθρώπου είναι να κλείσουν τα μέσα ενημέρωσης. «Επομένως, μέσα ενημέρωσης και φιλελευθερισμός είναι έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες μεταξύ τους», ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Βλασίδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα