» Επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας στο ΒΙΟ.ΠΑ.
Να γνωρίσουν την τέχνη που άλλαξε την ροή της ιστορίας, την Τυπογραφία, είχαν 80 μαθητές του Γενικού Λυκείου Ραφήνας που τη Δευτέρα επισκέφθηκαν – το μοναδικό στην Ελλάδα – «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη», στο ΒΙΟ.ΠΑ.
Οι μαθητές έφθασαν στα Χανιά στο πλαίσιο της πενταήμερης εκδρομής τους. Στο Μουσείο, όπου τους καλωσόρισε και ξεναγησε η μουσειολόγος, Μυρτώ Κοντομιτάκη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις πλούσιες συλλογές του, παλιές και νέες, να τυπώσουν σε μηχανήματα του 19ου αιώνα και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.
Ο φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Ραφήνας Νίκος Δάρδαλης τόνισε τα οφέλη της διαδραστικής ξενάγησης που γίνεται στο Μουσείο Τυπογραφίας: «αυτό βοηθάει τους μαθητές να καταλάβουν πως τυπώνονταν τότε τα κείμενα, γράμμα- γράμμα και παράλληλα δίνει μια καλή εικόνα της εξέλιξης της Τυπογραφίας, το πώς δηλαδή οι άνθρωποι «απελευθερώθηκαν» από την χειρόγραφη γραφή- που ήταν για πολύ λίγους- και φτάσανε στο να γίνει η πληροφορία, η γνώση μέσω της Τυπογραφίας, ένα αγαθό για όλους. Προσωπικά μου άρεσαν ιδιαίτερα μηχανές όπως η Λινοτυπική – που δεν γνώριζα τι ακριβώς ήταν- και συνδύαζαν γραφομηχανή με χυτήριο, κατασκευάζοντας καλούπια με ολόκληρες σειρές γραμμάτων και τύπωναν».
Η φιλόλογος Άννα Τσερμπή, επεσήμανε πως «πραγματικά μου άρεσε όλο το Μουσείο, δεν έχω ξανά δει κάτι παρόμοιο. Και η παρουσίαση- ξενάγηση ήταν πολύ κατατοπιστική. Επίσης μου άρεσαν πάρα πολύ οι σχολικές εφημερίδες που φτιάχνουν μαθητές στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου και οι οποίες παρουσιάζονται στο χώρο των εργαστηρίων, στη δεύτερη πτέρυγα».
Ο Αποστόλης, μαθητής Γ’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Ραφήνας ανέφερε πως «τα μηχανήματα ήταν πολύ ιδιαίτερα και μου άρεσε που σε κάποια από αυτά μπορούσαμε να τυπώσουμε. Αυτό που θα θυμάμαι φεύγοντας είναι η πολυπλοκότητα των μηχανημάτων του τότε, από τα οποία φαίνεται η ανθρώπινη ευφυία αλλά και ο μόχθος για να τυπωθεί ένα κείμενο και να διαδοθεί η πληροφορία».
Ο Γιώργος, μαθητής του ΓΕΛ Ραφήνας έκανε λόγο για: « ένα πάρα πολύ ωραίο μουσείο. Μου άρεσε περισσότερο η δεύτερη πτέρυγα, κάποια μηχανήματα πραγματικά με εντυπωσίασαν π.χ. ένα πολύ μεγάλο πιεστήριο από την Νυρεμβέργη του 1856».
Εντυπωσιασμένος από την αίθουσα με τις σπάνιες εκδόσεις του Μουσείου δήλωσε ο Άγγελος, μαθητής του Γενικού Λυκείου Ραφήνας. «Μου άρεσαν πολύ οι παλιές εκδόσεις, ιδιαίτερα τα αραβικά χειρόγραφα βιβλία γραμμένα το 1734, λόγω της καταγωγής μου».
Η Δέσποινα, μαθήτρια του ΓΕΛ Ραφήνας, ανέφερε πως βρήκε ενδιαφέροντα τα μηχανήματα της δεύτερης πτέρυγας του Μουσείου, γιατί «συνδυάζει την παλιά με την πιο σύγχρονη μορφή τεχνολογίας στα τυπογραφικά πιεστήρια όπου παρουσιάζονται».