Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Γνωριμία με την Τυπογραφία για Λασιθιώτες μικρούς δημοσιογράφους

“Ταξίδεψαν” στο παρελθόν μέσα από το Μουσείο και συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον του Τύπου

Την ευκαιρία να “ταξιδέψουν” στην ιστορία της Τυπογραφίας και να συζητήσουν για το παρόν και το μέλλον του έντυπου Τύπου, είχαν οι μαθητές της Δημοσιογραφικής και Περιβαλλοντικής ομάδας Ιεράπετρας (1ου και 2ου Γυμνασίου) που επισκέφθηκαν τη Δευτέρα το Μουσείο Τυπογραφίας στο Βιοτεχνικό πάρκο Σούδας.

Πέρα από την ξενάγηση στο Μουσείο οι μαθητές που συμμετέχουν στην δια-σχολική εφημερίδα των γυμνασίων της Ιεράπετρας με τίτλο “Γυρνά-Με τη σελίδα” και ετοιμάζουν ένα ένθετο αφιέρωμα στην πόλη τους για το “Βήμα της Κυριακής”, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον Τύπο σήμερα και την διαδικασία έκδοσης μιας εφημερίδας μέσα από το παράδειγμα των “Χανιώτικων νέων”, συζητώντας με τον διευθυντή της εφημερίδας, δημοσιογράφο Παρασκευά Περάκη. Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πηγές και την αξιολόγηση των ειδήσεων, αλλά και για τεχνικά θέματα εκτύπωσης.


Ακολούθησε βιωματική ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Τυπογραφίας από την υπεύθυνη του Μουσείου, μουσειολόγο Μυρτώ Κοντομιτάκη, όπου οι μαθητές έμαθαν για το ξεκίνημα της Τυπογραφίας, από την εποχή του Γουτεμβέργιου καθώς τύπωσαν σε τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα, είδαν βίντεο για το πώς τυπώνονται στη σημερινή εποχή οι εφημερίδες και περιηγήθηκαν στις εμπλουτισμένες συλλογές και μοναδικές εκθέσεις του Μουσείου, όπως η Ιστορία της Γραφής, η έκθεση Εικαστικών Βιβλίων, η αίθουσα Φωτογραφίας, η συλλογή Σπάνιων Εκδόσεων κ.α
Μαθητές και εκπαιδευτικοί δήλωσαν εντυπωσιασμένοι για αυτό το ξεχωριστό ‘‘ταξίδι’’ στον κόσμο της Τυπογραφίας ενώ τα παιδιά ανέφεραν πως η επίσκεψη τους αποτέλεσε έμπνευση για νέες ιδέες όσον αφορά το περιεχόμενο της σχολικής τους εφημερίδας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας Μιχάλης Παπαδάκης, «δραστηριότητες όπως αυτές βοηθάνε τα παιδιά να αναπτυχθούνε, “ανοίγουν ορίζοντες” μαθαίνοντας πράγματα που δεν γνωρίζανε μέχρι τώρα. Το Μουσείο είναι καταπληκτικό. Μου έκανε εντύπωση η όλη παρουσίαση αλλά και τα εκθέματα τα οποία είναι φανταστικά και δείχνουν την ιστορία της τυπογραφίας, από την γέννηση της μέχρι σήμερα».

Η εκπαιδευτικός Μαρία Κοντού, υπεύθυνη της δημοσιογραφικής ομάδας του σχολείου επεσήμανε ότι στη δια-σχολική ηλεκτρονική εφημερίδα συμμετέχουν και τα τρία γυμνάσια της Ιεράπετρας (1ο, 2o και 3o Γυμνάσιο).

«Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πέρυσι σε ένα σχολείο, στο 2Ο Γυμνάσιο, όμως επειδή οι συνάδελφοι καθηγητές μετακινηθήκαμε σε άλλα σχολεία, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να εκδώσουμε από κοινού την σχολική εφημερίδα» εξήγησε προσθέτοντας πως: «Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε τις καλές πρακτικές των σχολείων μας και να τις μοιραστούμε με την σχολική κοινότητα. Τα παιδιά έχουν “αγκαλιάσει” αυτήν την προσπάθεια και το καλό είναι ότι φέτος συνεργάζονται και μεταξύ τους, μέσα από διάφορες ομάδες που δημιουργούνται». Παράλληλα η εκπαιδευτικός, επεσήμανε ότι κάποια αντίτυπα της σχολικής e-εφημερίδας τυπώνονται καθώς «τα παιδιά, όσο κι αν ζουν στον σύγχρονο κόσμο, θέλουν να βλέπουν τα άρθρα τους τυπωμένα, να πιάνουν το χαρτί και να διαβάζουν».

Επίσης σημείωσε ότι, στο ένθετο αφιέρωμα που ετοιμάζουν οι μαθητές για το «Βήμα της Κυριακής», «επιθυμία μας είναι να προωθήσουμε τον τόπο μας, την Ιεράπετρα, τα έθιμα μας κ.α Τα παιδιά μέσα από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας εκτίμησαν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια έκδοσης μιας εφημερίδας. Στο Μουσείο μου άρεσε πάρα πολύ η χρονογραμμή εξέλιξης της Τυπογραφίας. Το απόλαυσα πάρα πολύ και νομίζω και τα παιδιά».

Η εκπαιδευτικός Μαριλένα Βογιατζή που συμμετέχει στο στήσιμο της σχολικής εφημερίδας, τόνισε ότι μέσα από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας, «τα παιδιά έχουν το έναυσμα για να ασχοληθούν καλύτερα με την σχολική τους εφημερίδα. Το Μουσείο είναι υπέροχο, μου άρεσε η διαδραστικότητα, δηλ. που είχαμε την ευκαιρία να τυπώσουμε σε κάποια τυπογραφικά μηχανήματα αλλά και η όλη εξέλιξη της Τυπογραφίας όπως παρουσιάζεται, ιδιαίτερα για μένα που διδάσκω το μάθημα της Πληροφορικής».

Ο Ματθαίος Καβουσανάκης μαθητής του Γ1 της Α τάξης του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, που συμμετέχει με ελεύθερα θέματα στην δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου έκανε λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, «γιατί όσο ψάχνεις για να βρεις θέματα να ενημερώσεις τους άλλους, μαθαίνεις και εσύ ο ίδιος». Για την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας, ανέφερε ότι « είναι εντυπωσιακό το πώς ο ανθρώπινος νους επινόησε τόσα μηχανήματα για την διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης».

 

Η Φωτεινή Στειακάκη, μαθήτρια του Γ2 της Α τάξης του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας η οποία συμμετέχει στην σχολική εφημερίδα που θα εκδοθεί στο «Βήμα» με θέμα την Ιεράπετρα επεσήμανε πως « στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τον τόπο μας, τι αξίζει να επισκεφθεί κάποιος, εκδηλώσεις που διοργανώνονται κ.α Η επίσκεψη μας στο Μουσείο ήταν μια καλή ευκαιρία για να πάρουμε ιδέες όπως για το «Δελφίνι» κι άλλα αξιοθέατα της πόλης τα οποία είναι πολύ παλιά και η ιστορία τους θα ενδιέφερε όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους. Στο Μουσείο μου άρεσε περισσότερο η παρουσίαση για το πώς εξελίχθηκε η Τυπογραφία μέσα στα χρόνια και το παλαιότερο βιβλίο στην αίθουσα Σπάνιων Εκδόσεων, που έχει διασωθεί εδώ και 500 χρόνια».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα