Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο διήμερο εργαστήρι ξυλογραφίας με τον Ευριπίδη Παπαδοπετράκη στο Μουσείο Τυπογραφίας, μία παράλληλη εκδήλωση της δράσης “Οργανικά Μνημεία”, που υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Ανοιχτά Πανιά”, που οργανώνει ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιελάμβανε θεωρητική προσέγγιση της ξυλογραφίας και των τεχνικών χαρακτικής και μία πρώτη επαφή με τον εξοπλισμό. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αντικείμενο με βάση το έργο του καλλιτέχνη, από το οποίο καλούνταν να πάρουν ιδέες, ώστε τη δεύτερη μέρα του εργαστηρίου να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να τυπώσουν το δικό τους χαρακτικό.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της Τυπογραφίας, τις τεχνικές της, να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εκτύπωσης σε πιεστήρια του 19ου αιώνα, να δουν την έκθεση με την ιστορία της Γραφής αλλά και χαρακτικά από εφημερίδες και εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα.
«Ηρθαμε στα Χανιά για διακοπές με τους φίλους μου και μόλις μάθαμε για το εργαστήριο αποφασίσαμε να το παρακολουθήσουμε, είπε στα «Χ.ν.» η Θεοδώρα Πατρινού, πεμπτοετής φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική Αθηνών. «Με ενδιέφερε να μάθω περισσότερα για την υψιτυπία και αυτό το εργαστήρι μας πρόσφερε μια πολύ καλή πρώτη επαφή και μας έδωσε ερεθίσματα να ψάξουμε το έργο καλλιτεχνών και συγγραφέων με αυτό το αντικείμενο» ανέφερε η Θεοδώρα.
Οσον αφορά στο Μουσείο Τυπογραφίας που φιλοξένησε το εργαστήριο, η Θεοδώρα σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «πολύ ενδιαφέρον μουσείο και από την άποψη των εκθεμάτων του και όσον αφορά στην ιστορική συνέχεια που παρουσιάζει. Πήρα πολλές πληροφορίες που δεν γνώριζα για την ιστορία της Τυπογραφίας και την εξέλιξή της στον χρόνο και ξεχώρισα την έκθεση για την Ιστορία της Γραφής, που συνδύαζε την ιστορία με έναν εικαστικό τρόπο».