Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

Γνωριμία με το ελαιόλαδο μέσα από περιηγητική ημερίδα του ΣΕΔΗΚ

Ιστορία και γευσιγνωσία στο επίκεντρο

Με πρωτοβουλία του ιδρυτή του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) Νίκου Μιχελάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου μια ενδιαφέρουσα περιηγητική ημερίδα.

Aρχικά έγινε επίσκεψη στην Ορθόδοξo Ακαδημίας Κρήτης, ενώ ακολούθησε η επίσκεψη στις αρχαίες ελιές Βουβών και Παλαιών Ρουμάτων. Ακολουθήσουν ομιλίες και γευσιγνωσία ελαιολάδου στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων. Για την ημερίδα και τη σημασία του ελαιολάδου αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Νίκος Μιχελάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Βασικοί στόχοι της σημερινής εκδήλωσης είναι: -Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για τις αξίες τη ελιάς και του ελαιολάδου και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου για την προώθηση του Ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα.

Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας κρίνεται σκόπιμη γιατί διαπιστώνεται μια συνεχής απομάκρυνση της από τους παραδοσιακούς δεσμούς που συνέδεαν τους παλαιούς Κρητικούς με την Ελιά και το ελαιόλαδο με συνέπεια την εγκατάλειψη της καλλιέργειας και την στροφή της σε ξένα και συνήθως ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα.
Στην επιτυχία αυτού του στόχου, θεωρούμε ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι κομβικός. Γι αυτό και ζητήσαμε να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση και τους ευχαριστούμε για την σημαντική ανταπόκριση τους Η προώθηση του ελαιοτουρισμού κρίνεται αναγκαία για την επέκταση του τουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού και την αποτροπή του τουριστικού υπερκορεσμού που αρχίζει να παρατηρείται στις παραλιακές ζώνες.
Ο ελαιοτουρισμός αναμένεται ότι κατάλληλα προβαλλόμενος θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέσης και μεγάλης ηλικίας τουριστών που ενδιαφέρονται για την γαστρονομία αλλά και την υγεία τους. Και για την επίτευξη του στόχου αυτού, οπωσδήποτε σκόπιμη και αναγκαία είναι, η δημιουργία και λειτουργία σωστών
υποδομών υποδοχής και ενημέρωσης των τουριστών, την προώθηση των όποιων ο ΣΕΔΗΚ ενθαρρύνει με τις βραβεύσεις Έλαιο-Μουσείων, Επισκέψιμων ελαιοτριβείων, Ξενοδοχείων, Μονάδων διατροφικής ενημέρωσης κ.α οι οποίες περιλαμβάνονται
στο σημερινό πρόγραμμα…».

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ

Η γεωπόνος – γευσιγνώστρια ελαιολάδου και υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης Ελευθερία Γερμανάκη δήλωσε ότι, «ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση και συγχαίρουμε τον ΣΕΔΗΚ για αυτή την πρωτοβουλία που ξεκινά από εδώ γιατί η επένδυση στη γνώση και στην εκπαίδευση είναι κάτι που χρειάζεται το ελαιόλαδο για να περάσει με ποιότητα στην επόμενη γενιά. Δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και πρέπει να το δει η πολιτεία γιατί το ελαιόλαδο είναι το πρώτο προϊόν του πρωτογενούς τομέα και συμβάλλει στην οικονομία του τόπου μας».

Ο π. δήμαρχος Βουκολιών και κάτοικος Παλαιών Ρουμάτων Νίκος Μπομπολάκης σχολίασε πως «καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από τον κ. Μιχελάκη που είναι η ψυχή του ΣΕΔΗΚ αλλά παρά τις αξιοθαύμαστες επιτυχίες του, χρειάζεται τη συλλογική βοήθεια της αυτοδιοίκησης και φυσικά της πολιτείας ώστε ο ΣΕΔΗΚ να αποτελέσει ένα εργαλείο για το υπουργείο γεωργίας όπως είναι τα Τεχνικά Επιμελητήρια».
Από μεριάς του Πολιτιστικού Συλλόγου ο πρόεδρος της Λαϊκης Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων Μανώλης Μπομπολάκης τόνισε πως «όλοι πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν το καλό ποιοτικό ελαιόλαδο από τα υπόλοιπα σπορέλαια με βάση τη γευσιγνωσία που είναι απλός τρόπος χωρίς αναλύσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα