Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Γνωριμία με τον αεραθλητισμό για μαθητές στα Χανιά

«Πόσο ψηλά πηγαίνει ένα τέτοιο αεροπλάνο;», «πόσο κοστίζει;», «ποια είναι η διαφορά του σε σύγκριση με ένα F-16», «πόσο διαρκεί η εκπαίδευση για να γίνεις πιλότος;»… με ερωτήματα όπως τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα “βομβάρδισαν” τα μέλη της “Αερολέσχης Χανίων” οι μαθητές του Δ.Σ. Χρυσοπηγής.


Oι μαθητές επισκέφθηκαν το χώρο της Αερολέσχης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε είδαν από κοντά τα αεροσκάφη, τις μηχανές και τα πιλοτήρια τους και ενημερώθηκαν από τα στελέχη της αερολέσχης Κοσμά Κιμιωνή, Σπύρο Βουκελάτο, Στέλιο Ξενάκη.
Παράλληλα τα παιδιά άκουσαν και από τον δάσκαλο τους και υποδιευθυντή κ. Γιώργο Μανουσακάκη για την ιστορία του αεροδρομίου και την σημασία του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου όταν ήταν το βασικό πεδίο σύγκρουσης στη Μάχη της Κρήτης κατά την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στα παλιά αεροσκάφη που εκτίθενται στο αεροδρόμιο από τον κ. Βουκελάτο.
Ο κ. Κιμιωνής αναφέρθηκε στον κοινωνικό ρόλο της αερολέσχης (επιχειρήσεις για εντοπισμό ανθρώπων που αναζητούνται και πυρανίχνευση), για την εκπαιδευτική και αθλητική της δραστηριότητα αλλά και πληροφορίες για το πως πετάει ένα αεροσκάφος κα.
«Τα αεροπλάνα μας είναι πολύ προσιτά στον πολίτη, μικρά αεροσκάφη ειδικά για την αεροπλοία. Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή δεχόμαστε επισκέψεις από σχολεία και πραγματικά και
εμείς εντυπωσιαζόμαστε από τις απορίες και τις γνώσεις τους» τόνισε ο κ. Κιμιωνής, πρόεδρος της αερολέσχης Χανίων συμπληρώνοντας πως «τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν επιθυμία να έλθουν σε επαφή με δραστηριότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν και στο μέλλον. Δεν αποκλείω ότι μετά από μερικά χρόνια κάποια από τα παιδιά αυτά θα γίνουν πιλότοι».
Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση της “Αερολέσχης” στο Μάλεμε, ενώ μέχρι και πριν από μερικά χρόνια ήταν στο αεροδρόμιο Χανίων ο κ. Κιμιωνής σχολίασε πως «από το 1973 μέχρι το 2017 ήμασταν στα Χανιά. Η Fraport μας ανακοίνωσε κάτι νέα τιμολόγια που ήταν εξωπραγματικά! Για να καταλάβετε για μια πτήση αεροπλάνου, ένα κύκλο το κόστος θα ήταν 200 ευρώ! Ή θα φεύγαμε ή θα τα παρατούσαμε ευτυχώς υπήρχε η εναλλακτική λύση του Μάλεμε».
Σημειώνεται ότι η αερολέσχη από το 1999 έχει προτείνει μια σειρά από δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τουριστικά αεροσκάφη μέχρι και 10 επιβατών, να γίνει παράλληλα ένα αεροπορικό μουσείο με παλιά αεροσκάφη καθώς το Μάλεμε έχει ένα ιστορικό βάρος που μετράει.
Η αεροπορική χρήση του Μάλεμε πρέπει να συνεχιστεί» τόνισε ο κ. Κιμιωνής.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
«Τα αεροπλάνα με εντυπωσιάζουν και η επίσκεψη ήταν πολύ ωραία γιατί πρώτη φορά ήλθα τόσο κοντά σε αεροπλάνο» μας είπε ο Τάσος Σαντής μαθητής της έκτης τάξης, ενώ η Ελίνα Βαμιεδάκη τόνισε πως «ήταν μια ωραία εμπειρία όλη η επίσκεψη μας». Η Δέσποινα Δασκαλογιάννη σημείωσε πως «πρώτη φορά έρχομαι τόσο κοντά στο αεροπλάνο, μας είπαν ενδιαφέροντα πράγματα» και η Νεφέλη Ταρλάμη πως «έχω μπει σε επιβατηγό αεροσκάφος αλλά πρώτη φορά μικρά αεροσκάφη. Περάσαμε όμορφα». Τέλος ο Αντώνης Ξενάκης τόνισε πως «ήταν μια ωραία δραστηριότητα και όλοι τη χαρήκαμε».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα