Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

“Γνωριμία” με τον κόσμο του μέλλοντος

Μια γεύση από το μέλλον και το πώς συσκευές καθημερινής χρήσης μπορούν να μετατραπούν σε «έξυπνα αντικείμενα» πήραν οι μαθητές που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση της Λέσχης Προγραμματισμού Χανίων που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήρι υπολογιστών του ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου το περασμένο Σάββατο.

Πρόκειται για ένα από τα 30 συνολικά δωρεάν εργαστήρια προγραμματισμού και ρομποτικής για μαθητές Λυκείου που ξεκίνησαν στο πλαίσιο ενός πανελλήνιου επιμορφωτικού προγράμματος για την γλώσσα προγραμματισμού «Python», το οποίο υποστηρίζει η Google και συντονίζει στην Ελλάδα το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πάνω από 100 καθηγητές πληροφορικής σε όλη την Ελλάδα ενώ ο αριθμός των μαθητών που θα το παρακολουθήσουν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 500 άτομα.
Το «Hania Coding Club», όπως ονομάζεται η τοπική Λέσχη, πρόκειται να πραγματοποιήσει συνολικά 6 τρίωρες συναντήσεις.
Την ευθύνη της Λέσχης έχουν οι καθηγητές πληροφορικής Μανούσος Μανούσακας, Στέλιος Περράκης και Χαρά Ξανθάκη, ενώ συνδιοργανωτές της δράσης είναι σχολικός σύμβουλος πληροφορικής Δυτικής Κρήτης Γιώργος Γώγουλος και ο Νεκτάριος Μουμουτζής από το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της σχολής Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης
«Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα των μαθητών και να δουν κάποια πράγματα τα οποία ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα», εξήγησε ο κ. Μουμουτζής μιλώντας στα «Χ.ν.».
Στην αίθουσα όπου τον συναντήσαμε οι μαθητές είχαν μοιραστεί σε ομάδες με ορισμένους να βρίσκονται μπροστά από τις οθόνες υπολογιστών και κάποιους άλλους να εποπτεύουν στο κέντρο της αίθουσας κάποιες μικρές συσκευές που δέχονταν εντολές από τους προγραμματιστές.
«Στην ουσία αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι μαθητές είναι να προγραμματίσουν φυσικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας αισθητήρες, leds κ.λπ. ενώ καθώς θα προχωράει το πρόγραμμα θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν και τους δικούς τους αυτοματισμούς», σημείωσε ο κ. Μουμουτζής και πρόσθεσε ότι φιλοσοφία του προγράμματος είναι να συνδυάσουν τα παιδιά τον προγραμματισμό, τη ρομποτική, τους αυτοματισμούς, αλλά και τη χειροτεχνία.
«Αυτό που κάνουμε είναι να αναδείξουμε μια νέα διάσταση των υπολογιστών που τα παιδιά μπορούν φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα όχι μόνο να βλέπουν κάτι στην οθόνη αλλά αυτό να μεταφέρεται σε δράση και να φέρνει ένα φυσικό αποτέλεσμα», εξήγησε ο καθηγητής πληροφορικής Μανούσος Μανούσακας και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά αντιδρούν πολύ θετικά στις προκλήσεις αυτές. «Ουσιαστικά όλο αυτό λειτουργώντας διαθεματικά και διεπιστημονικά αποτελεί μια άλλη διέξοδο για να ενθουσιάσει και να τους κεντρίσει την προσοχή».
«Παρόλο που το πρόγραμμα είναι αρκετά βαρύ και θα κρατήσει αρκετά είχαμε πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση από ό,τι περιμέναμε. Έτσι ενώ φιλοδοξούσαμε να φτιάξουμε ένα τμήμα με 16 μαθητές τελικά έχουμε 32 παιδιά και θα φτιάξουμε και δεύτερο τμήμα», ανέφερε η καθηγήτρια πληροφορικής Χαρά Ξανθάκη και υπογράμμισε ότι το χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι ότι παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κλείνοντας την κουβέντα μας και λίγο πριν φύγουμε ρωτάμε κάποια παιδιά τι ήταν εκείνο που τα έφερε στη Λέσχη Προγραμματισμού Χανίων: «Με έφεραν οι απορίες που έχω ως προς τον προγραμματισμό», απάντησε η Σοφία που δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σεμινάριο. Η Ιωάννα είχε ακούσει από πέρυσι για αντίστοιχες δράσεις και ήταν περίεργη, μας είπε, ενώ ο Τσαμπίκος που ενδιαφέρεται να ακολουθήσει επαγγελματικά τον προγραμματισμό δήλωσε ότι η κατάσταση που βρήκε ξεπέρασε τις προσδοκίες του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα